SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Nemá někdo zkušenosti s tímto strojem? http://www.az-svarecitechnika.cz/svarec … i-invertor Přemýšlím o koupi něčeho podobného a tento stroj by se mi docela zamlouval.
Pokud nebudete svaret na extra dlouhych kabelech pak existuji i lepe vybavene stroje a to i ceske vyroby s zarucenym servisem.
svářečka Fénix
Dobrý den,
Fénix je od léta t.r. nový výrobek firmy Kuhtreiber, tedy český výrobek se zajištěným servisem, měl jsem tu čest, jako svářeč laik s ní svářet, jak na centrále, tak na prodlužce 300m dlouhé.
Přál bych odborníkům ten zážitek.
Jen tak na okraj.
S pozdravem Zdeště
hmmm,zajímavé,zkusíme si půjčit,vyzkoušíme na elcentrále i prodlužce,porovnáme s Pico 162 a Picotig 180 a jen tak na okraj se podělím s odborníky o zážitky, šéf to nejraději testuje starou EB 425, průměr 3,2 nebo 4, to je prý ta správná soda.......hi...zároveň zkusím zjistit info zda je to opravdu český výrobek,poslední dobou nevěřím ani na moravskou slivovici, když i moravský uzený je odjinud....baj
Fénix - svářečka z Třebíče
Dobrý den,
tady máte českého Fénixe firmy Kuhtreiber:
pokud je mi známo Pico má taky svoji zemi původu
S pozdravem Zdeště
P.S. jen tak na okraj: .......přeji hodně úspěchů v porovnání a podělte s odborníky........
Editoval zdeště (02-10-2012 21:45:49)
Vypadá opravdu zajímavě, hlavně ta dvoustovka s PFC http://www.fenix-weld.cz/
Pokud nebudete svaret na extra dlouhych kabelech pak existuji i lepe vybavene stroje a to i ceske vyroby s zarucenym servisem. Od Honza 006,5, někdy je lepší se zdržet hlasování. Na dlouhém prodlužováku nebudu nikdy svářet, to jsem si taky myslel, dneska mám prodlužovák 75m průměr 2,5mm, k tomu asi 100m průměr 1,5mm a v nejhorším případě nastavím průměr 1mm, ale to už jde vařit jen 2kou elektrodou. Pak přijde na řadu elektrocentrála. Teď jsem koupil domek, od hodin ke garáži to mám asi 35m a budu dávat 5x4měď, abych nemusel řešit úbytek napětí. Mám Gama 1550.
Ten Fénix vypadá jako nástupce Kitin 1500, 1700, 1900HF. Vypadá dobře i co se týká parametrů.
zadny uceny z nebe nespadl jirko;) nemel jsem to priliz cas studovat psal jsem to z mobilu v praci on byva po bitve kazdy generalem:)
Jak tak koukám, tak zatím s tímto strojem nikdo moc zkušeností nemá?! Kontaktoval jsem mého prodejce a ten mi slíbil, že mi domluví předvedení tohoto stroje, takže jsem zvědav na výsledek...
Dobrý den,
chci se také podělit o svou zkušenost se svářením na dlouhých prodlužkách.
Zapůjčil jsem do firmy k testu 3 svářečky.
FENIX 200, PEGAS 160 PFC, GAMA 1900A PFC
Při extrémním testu 2,5 elektrodou:
Prodlužka 200m / průřez kabelu 2,5mm2
FENIX 200 - výstupní proud 90A-110A lehce kolísá oblouk.
PEGAS 160 PFC - výstupní proud drží na 100A pěkně klidně sváří
GAMA 1900A PFC - výstupní proud drží na 100A pěkně klidně sváří.
Prodlužka 250m / průřez kabelu 2,5mm2
FENIX 200 - výstupní proud 80A-100A silně kolísá oblouk.
PEGAS 160 PFC - výstupní proud 60-90A silně kolísá oblouk
GAMA 1900A PFC - výstupní proud drží na 100A ještě pěkně klidně sváří.
...............................................................................................................
Chtěl jsem ještě otestovat FENIX 200 PFC, ale nepodařilo se mi ho sehnat.
Je zde vidět převaha PFC strojů před klasickým, stroj bez PFC sváří také při nízkém napětí, ale má problém s kolísáním svářecího proudu.
:-)
Editoval karlos535 (18-10-2012 15:26:43)
Zajímavý test, ale má jednu drobnou chybičku. Věřím tomu, že naprostá většina lidí přehlídne ten průřez kabelu 2.5mm2. A pak si přilítne zákazník, že vrací GAMA 1550, protože to je nefunkční krám, co funguje akorát připojenej do zásuvky, ale na 5 metrů dlouhém prodlužováku, co je po revizi a zaručeně v pořádku, tak že ani nechytne oblouk. Když se ptám na průřez toho prodlužováku, tak mám pocit, že jsem ufon a ptám se na něco mimozemského. :-D :-D :-D Všem krásný víkend!
karlos535 napsal(a):
Dobrý den,
chci se také podělit o svou zkušenost se svářením na dlouhých prodlužkách.
Zapůjčil jsem do firmy k testu 3 svářečky.
FENIX 200, PEGAS 160 PFC, GAMA 1900A PFC
Při extrémním testu 2,5 elektrodou:
Prodlužka 200m / průřez kabelu 2,5mm2
FENIX 200 - výstupní proud 90A-110A lehce kolísá oblouk.
PEGAS 160 PFC - výstupní proud drží na 100A pěkně klidně sváří
GAMA 1900A PFC - výstupní proud drží na 100A pěkně klidně sváří.
Prodlužka 250m / průřez kabelu 2,5mm2
FENIX 200 - výstupní proud 80A-100A silně kolísá oblouk.
PEGAS 160 PFC - výstupní proud 60-90A silně kolísá oblouk
GAMA 1900A PFC - výstupní proud drží na 100A ještě pěkně klidně sváří.
...............................................................................................................
Chtěl jsem ještě otestovat FENIX 200 PFC, ale nepodařilo se mi ho sehnat.
Je zde vidět převaha PFC strojů před klasickým, stroj bez PFC sváří také při nízkém napětí, ale má problém s kolísáním svářecího proudu.
:-)
NEVIM JAK GAMA 1550, ale gama 165 makala i na 25 metru dlouhem prodlužovaku pruřezu 0,75 mm2 pri 100A jen bodovani jak jsem viděl a par malych svaru 2 elektrodou bez problemu. ja mam prodlužku 2.5 mm2 asi 40M a gama 160 vaří normalně na 130A... 3.2 ELDOU.
Myslím si že hlavní smysl PFC je v menším odběru proudu. Já chodím po zákaznících a každý má doma max 16A jistič. Používám FLY 165L PFC a nemám problém na 16A jističi s 4 eldou a na 10A jističi jede dobře 2,5.
Zdravím vás,
Před nedávnem jsem začal uvažovat o koupi nového podpěťového invertoru pro svařování metodou MMA. Doposud jsem spokojeným uživatelem Transpocketu 1500. Jak již jsem v tomto tématu uvedl, zaujal mě nový český výrobek Fénix a měl jsem tu čest vyzkoušet typ Fénix 200. Prodejce mi doporučoval koupi stroje GAMA 1500 PFC, takže jsem neváhal a požádal také o zapůjčení. Stroje jsem vyzkoušel za podobných podmínek jako kolega „karlos535“ a musím povědět, že s jeho výsledkem nemohu souhlasit. Fénix má klidný oblouk s pravidelným hořením a pracuje bez jakýchkoliv problémů a zaváhání. Při svařování gamou je z oblouku slyšet pískot a občas i samotný stroj vydává prazvláštní zvuky. Navíc hoření oblouku bylo značně nepravidelné?! Při svařování na 200m prodlužovacího kabelu jsem bez problému svařoval elektrodou o průměru 4,0mm (140A). Gama PFC nemá absolutně žádnou výhodu na prodlužovacím kabelu (pokud vím, stroje s PFC mají své výhody za úplně jiných podmínek, které prodlužovací kabel neposkytne). Porovnal jsem stroje na jističi 10A a výsledek byl jednoznačně přikloněn pro stroj Fénix. Gama vyhodila jistič již při zapínání, Fénixem jsem vyvařil 2ks elektrody 2,5mm (90A). Tímto se nechci nikoho dotknout, jen mě po přečtení přišlo vhodné podělit se o mé zkušenosti. V současnosti jsem již hrdým uživatelem stroje Fénix 200 a musím povědět, že se Transpocketu bez zaváhání vyrovná. Mohu jen doporučit.
Ono není PFC jako PFC.
V plném provedení to je v podstatě další regulovaný výkonový impulzní stupeň vřazený do invertoru místo obyčejného usměrňovače. Tam potom není problém dodržet sinusoidu odebíraného proudu i při hodně sníženém síťovém napětí daném třeba hodně dlouhými kabely. Akorát při stejné energii svařování potom invertor zvýší odebíraný proud. To se může dít tak dlouho, dokud nebudou překročeny mezní parametry, buď odebíraný proud daný jističem a přůřezem kabelů nebo maximální proud daný elektronickými součástkami PFC stupně. Při kvalitním PFC stupni by takový invertor mohl fungovat bez přepínání třeba i na polovičním síťovém napětí 110 volt.
Mám pocit, že před nějakou dobou tady o tom psal Frank, že díky rozdílným napětím a kmitočtům elektrických sítí v USA se tam prosazují dražší spotřebiče vybavované něčím takovým. Které tak umožňují používat ten spotřebič bez úprav a přepínání ve všemožných sítích s rozdílnými napětími i snad kmitočty.
V kostovaném provedení to klidně může být obyčejný usměrňovač s synchronizovaným pomocným zvyšovacím impulzním zdrojem , který "cpe" energii do akumulačního elektrolytu v době, kdy je něm vyšší napětí než je momentální v síti. A tím nějak domodulovává tu sinusoidu odběru proudu a snižuje tak namáhání rozvodů a jističe. To je ale možné jen při plném síťovém napětí. Pokud se takový invertor připojí na delší kabel, sníží se napětí, synchronizace odběru v sinusoidě se rozhodí a účiník se podstatně zhorší.
Editoval Radim (12-11-2012 10:36:32)
FÉNIX 200, FÉNIX 200PFC
Dobrý den,
nedalo mi to, a tak jsem zajel do Třebíče. S laskavým svolením výrobce firmy Kuhtreiber jsem mněl možnost , jako svářečský laik, věc posoudit jak na 230V tak i na 141V v síti. Výsledky jsem popsal a fotografie umístil zde: http://www.svarecky.com/fenix-a-jeho-test/
Všem novým majitelům přeji hodně radosti při sváření
S pozdravem Zdeště
Editoval zdeště (14-11-2012 22:11:30)
Těch 141 volt je docela nízké napájecí napětí.....To musí odpovídat pěkně dlouhému prodlužovacímu kabelu.
Editoval Radim (15-11-2012 10:13:45)
No tak som si zákúpil toho Fenixa 200 (bez PFC) Prvé dojmy oblúk to chytá veĺmi dobre s elektródami čo som mal s Alfou problém chytiť oblúk (neviem prečo) žiaden problém.(bolo to niečo od Lincolnu) 50m predlžovák 1,5mm bez najmenšieho problému. V.R.D so neskúšal neviem či je to pre mňa potrebná funkcia. Tig som skúsil len základy či nastavenia idú. Myslím ,že je to vydarený stroj teraz záleží na kvalite a výdrži (5 ročná záruka aspoň to trošku istí) Výdrž budem skúšať v teréne.