SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1
Zdravím zdejší bastlíře . Jen pro vaši potěchu jsem se dal do popisu předělání vačkového přepínače pro potřebu softstartu . Pomocí nějakého měřáku si zjisti , při jaké poloze ovládacího knoflíku je který pár vývodů sepnut . Označ si polohu hřídele , nejlépe proti šipce na prvním výlisku u vybíhajícího hřidele . Opatrně odšroubuj stahovací šrouby vypínače . Odpadne ti spodní víčko . Z důvodu poztrácení dílů aretace se snaž při všech dalších operacích stlačovat jednotlivé segmenty k sobě . S celým blokem se jemně opři o hřídelku ze strany knoflíku a povystrč si ven konec hřídel se ségrovkou . Tu sundej . Pilníčkem opiluj otřepy okolí zápichu pro segerovku . Postupně opatrně stáhni segmenty dolů . Pozor na odskakující napružená "zdvihátka" . Po sundání pevné sekce demontuj vačky . Ještě před tím si označ tu plochu hřídelky pokračující od vstupu naproti té šipce . Tento bod si označ i číslem na vačky . Pro svářečky s dvěma dráty ze sítě vystačíš s 1 apůl sekcí -tři kontakty , pro komplet třífáz potřebuješ tři pakety . Z třeba 6-ti patráku uděláš i ten potřebný dvoupatrák pro KS . Nyní sundáš to víčko naproti hned ke knoflíku (pozor jsou v něm matky , které tam musíš , pokud během akce vypadnou , před konečnou montáží vložit ) .Místo toho víčka zakryj prostor prsty a pomalu postupně demontuj pružinky stavěcích prvků , potom vyber i ty . Nyní jsi se dostal k omezovacím dorazům . (Pokud byly již dříve u přepínače tři polohy , není třeba aretaci ani demontovat , jen opatrně položit , ještě lépe vrazit do igeliťáku , aby jsi se nestal účastníkem hry najdi mne .) Tyto dorazy nastav tak , aby měl přepínač právě tři možné polohy . Nyní se zamysli , jak máš položené vačky a jakým směrem se otáčí . Dvě vačky třeba v první sekci musí na první pootočení sepnout a zůstat sepnuté pro další pootočení . Vačky uprav odříznutím drátem pistolové páječky (já) , opiluj atd. , aby ozub zdvihátka zůstal u hřídelky a nezvedl se po dráhu obého přepnutí . Vačku musíš po tepelném oříznutí odhranit . No a sestava začíná sestavením aretačního zařízení . Do rohatky se vloží válečky (kuličky) a prostor se místo víčka přikryje prsty . Postupně se vloží pérka a to tak , že konce a začátky vinutí pružiny se natočí k bokům drážky pružinového prostoru . Tím se zabezpečí , že nemají pružinky tak velkou snahu vymezený prostor opustit . Po vložení všech elementů opatrně přiklop víčko a pro usnadnění další montáže otoč hřídelkou do polohy sepnutí všech segmentů . Nyní vložíš správně první dvě vačky a založíš první patro-kontaktní celek . Dbej na to , aby byly kontakty čepy dostrčeny ke dnu misky-patra a přiklop , následují další dvě vačky . Ty se nemusí upravovat . Vložíš jen tak , aby při této poloze přepínače byly kontakty (stačí jeden , druhý v patře může zůstat neobsazen) sepnuté . Namontuješ segrovku , hřídelku opatrně dotlačíš do patra na doraz , vložíš izolačky pro stahovací šrouby , přiklopíš dolním víčkem , stahovací šrouby mírně dotáhneš . Je vyděláno . Zapojíš např. dle vlákna http://www.svarforum.cz/forum/viewtopic.php?id=3312 .
Softspínač měkký start pro svářečky
Dobrý den
zaujal mne pěkný příspěvek kolegy BO BO BO. Berte můj příspěvek jako srovnání.
1. pro spínání WTU 200, UTA 200 je dobré /jak je v originále/ použít spínač VS 32 ne VS 16.
2. spínač origo ve svářečce potřebuje ještě jedno patro a tudíž jej musíte koupit pokud jej nemáte nebo???
3. vačky jsou poměrně z měkkého materiálu, na jejich opracování záleží, jak spínač bude "chodit" a jak bude spolehlivý
4. určitá zručnost je namístě. Věřte, že pokud nemáte se spínačem /jeho skládáním/ zkušenosti, tak počítám tři až čtyři pokusy.
5. popis trošku připomíná návod na JEŽKA V KLECInatočíš nejdelší osten ..... A JE TO.
Závěr - pokud vlastníte příslušný přepinač , nehledíte na čas ztrávený nad výrobou a vlastníte pájku, pilník, dávku trpělivosti a podaří-li se na poprvé vačky nezkazit a spínač bude dobře "chodit", potom by snad bylo možné uvažovat o rentabilitě výroby samo domo.
NEVLASTNÍTE-LI nic z výše uvedeného, potom:
a/ přepinač slabým odhadem 300 až 400,--Kč / ta cena je podle mne hodně nízko/
b/ čas ztrávený výrobou cca 3-4hod /pokud nemáte nějaké zkušenosti/
c/ v případě zničení vačky musíte sehnat vačku jinou a jak? snad koupí nového spínače?
d/ mařící odpor mně se podaří koupit 68ohmů 25W cca za 120,--Kč /nevím jak komu/
Závěr: suma sumárum, když vyděláte v práci 100Kč/hod, potom na 700 až 900,--Kč Vás vyjde přepinač na UTA 200
Zda se vyplatí přepinač takto vyrobit, každý musí zvážit sám, kutit podle návodu BO BO BO bude senza zábava.
Vy ostatní můžete srovnat: http://www.svarecky.com/o-svareckach-mm … ednoduchy/
jen drobnost - to, co vidíte na uvedených stránkách není děláno na "koleně" /pilníkem/. Vše je s plnou zárukou!
Pro názornost jsem uvedle jen srovnání Soft start pro UTA 200, pro KS 250 se přepinač nehodí, neboť jako hlavní spinač je zde použit jistič.
S pozdravem Zdeště
P.S.
.... pokud někdo namítá, že všechno: přepinač, pájku, pilník, čas, že to všechno sežene u zaměstnavatele tedy v práci .....
potom je všechno jinak a mněl by se zamyslet nad příslovím:
že s poctivostí ...............
Editoval zdeště (09-11-2013 12:59:44)
Jo zdeště zase naháním ovečky . Po zvládnutí činnosti netrvá tato akce nad čtrt hodiny , stavte se , ukážu . Celá ! Vypínač leží běžně ve sběrném dvoře úplně zdarma , nebo jsem kupoval na burze v Holicích po 30,-Kč . Opět se snaží ukecat tu svoji přemrštěnou cenu . Sám sem nikdy nic podobného nenapsal a nenapíše , protože musí prodat naivům předražený přepínač a ne někomu zdarma pomoci . Toto forum je jiné , než co znám ostatní , zde si servisáci otevřeně , včetně zdeštěho , honí zákazníky , to by jinde vedlo k okamžité exkomunikaci .
kto ma kutilske geny tak si to posklada...navod je myslim dostatocne podrobny aby to zvladlo 10/12 rocne decko,komu sa s tym nechce hrat tak si objedna daco hotove,napriklad od zdesteho
Soft start
Dobrý den BO BO BO,
rozumím, z Vašeho pohledu máte ve všech bodech obžaloby pravdu.
Na druhé straně: ať si dělá, kdo chce co je libo. Já toto vlákno nezaložil.
Bobobo, předvádíte tu zázračný návod a já navrhuji spolehlivé a bezpečné řešení.
Nikomu nenutím svůj ekonomický rozbor. Jen jsem realisticky věc popsal.
A pokud je někdo šikovný, nebo běhá po burze aby kutil vačky no prosím.
Já jen, že na trhu taková věc, profesionálně provedená, chybí, tak ten, kdo nechce bastlit a chce záruku potom je tu seriózní odkaz.
Všem přeji hodně zdaru při realizaci.
S pozdravem Zdeště
P.S. BO BO BO kdo tu co píše a v jaké kvalitě nechám na posouzení ostatních, koneckonců máme svobodu ..... .
Stránky: 1