SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Zdravím všechny,
mám problém se svařováním bazickou elektrodou. Pořídil jsem invertor omicron gama 166 a začínám se s ním učit. S rutilkou jsem schopen udělat relativně dobře vypadající svár (jakost nejsem schopen posoudit), ale s bazickou jsem naprosto bez šance. Nedaří se mi prakticky vůbec zapálit oblouk. Neustále se mi přilepuje konec elektrody. A to ať zapaluji ťuknutím, nebo škrtáním. Vždy se přilepí. Zkoušel jsem elektrody EB 121(možná 131 - teď si nejsem jist) 3,15mm a 2,5 mm, přesušené i nepřesušené. Zkoušel jsem přehodit polaritu, přidávat, ubírat proud a nic. Prostě nezapálím oblouk a když už ano (tak po 15 pokusech), tak mi zhasne, nebo propálím díru..
Čím by to mohlo být?
Přiznávám se, že jsem naprostý amatér, ale že bych byl až takové nemehlo?
Mám tedy raději vařit jen rutilkou?
Díky moc za rady.
zaneste inventor k někomu znamemu co už nejaky ten rok svařuje at ho poskouší stěmy eb 121 pokud ale svaří rutilkama tak by to bazickou mělo jít..
Zdravím,
už jsem svařoval s lecčím a když jsem dostal do ruky GAMU 166, po svaření několika housenek jsem musel uznat,že "TO" svařuje samo.
Oblouk se zapaluje dobře. Invertor má tuším antistick. Chtělo by to zkusit,jestli je konkrétní invertor v pořádku.
Taky jsem přemýšlel nad tím, zda to není svářečkou. Ale taky jsem si říkal, že pokud vaří rutilkou - taky by s bazickou také neměl být problém. Jediný rozdíl by tam měl být obrácená polarita, ne?
Rutilovou elektrodu když položíte v kleštích tak, aby se špička dotýkala plechu a zapnete svářečku (nejlépe trafo) tak elektroda vyhoří úplně sama. Když toto uděláte s bazickou, tak se ani nezapálí. Kdyby náhodou ano, tak se přilepí. To je ten rozdíl, nejen v polaritě. Dnes mnohé rutilové elektrody mohou být na obou polaritách. U bazické je třeba získat cvik- jak v zapalování, tak ve vedení. Vemte balík EB121 pr. 2,5 kus plechu a cvičte. Brzy na to přijdete. Pokud máte možnost, tak nechte někoho kdo je zkušený, aby si váš invertor vyzkoušel, nebo to zkuste sám na jeho svářečce. Pak uvidíte.
Změřte si ještě napětí naprázno na výstupních svorkách invertoru. Pokud je v udávaném rozmezí 80-90V ss, pak to bude asi opravdu jen chtít cvičit. V každém případě, jak už bylo v předchozích příspěvcích, nechat vyzkoušet svářečku někým zkušenějším nebude od věci. Bazická elektroda sice zapaluje o něco hůř, než rutilka, ale připadá mi divné, že když už oblouk zapálíte, tak zhasne. To by dělat nemělo. U bazických elektrod by měla být délka oblouku asi rovna průměru jádra elektrody, tzn. že se při svařování prakticky konec obalu elektrody dotýká svařence. Nenatahujete příliš oblouk?
Díky za radu. Mám v plánu pozvat někoho zkušeného, aby svářečku otestoval. Že se bazické elektrody hůře zapalují jsem již někde četl, ale že by to byl takový rozdíl? Přesto, že nemám žádnou zkušenost, tak jednu zapálím bez problémů a druhou prakticky vůbec? S bazickou elektrodou se učím už druhé odpoledne a zatím žádný výrazný pokrok nenastal.
Díky.
Dvě odpoledne to není nic moc. To máte jak s řízením auta. Někdo má k tomu vlohy a naučí se to za za pár hodin, někomu to trvá týdny. Vzpomínám si, jak se před lety syn chtěl naučit svařovat a po několika hodinách zkoušení naštvaně hodil držák na zem s tím, že to stejně potřebovat nebude. Prostě se mu nedařilo ani zapálit oblouk u rutilky. Pokud máte svářečku v pořádku, po prvním vyvařeném balíku elektrod vám to už půjde samo. Na zkoušení si sežeňte nějakou zaručeně svařitelnou ocel, třeba zbytky konstrukční oceli z Ferony. U některých neznámých materiálů jsou se zapalováním i stabilitou oblouku problémy.
Na naučení to asi není mnoho, ale na zapálení oblouku? To je svařování invertorem s bazickou elektrodou taková věda, abych musel vyprskat celý balík jen abych se naučil zapálit oblouk? V tom případě nevidím důvod vařit bazickou a spokojím se s rutilkou. Na to moje lepení v tom stejně nepoznám rozdíl..
Zkouším to na zbytcíxh jeklů - takže předpokládám, že by to měl být svařitelný materiál. Rutilkou to jde..
Nemáte náhodou svářečku zapojenou na delším prodlužováku? Prodlužovák musí být silný a pokud možno co nejkratší, hlavně nenechat smotaný zbytek kabelu v klubku. To nemají rády invertory ani malá jednofázová CO-čka.
Ten balík elektrod byl samozřejmě míněn obrazně - takhle mi to říkával kolega, který mě kdysi dávno učil svařovat.
pokud se chcete učit svařet tak bych si nekde sehnal kus silnejšího plechu tak 1cm sily a kus traverzy co je silnejší matroš a natom se dají skoušet svary bez problemu a nic nepropálíte az budete umet z bazickyma elektrodama udelat kus svaru teprve potom bych to skoušel z jeklikama.... sm jsem se takhle učil elektrodama svářet trafem z usmernovačem a posvařel jsem si michačku a drží dodnes pohromadě svary vypadají jako lepenice vlaštovčího hnizda...
Pro martta: Rozdíl meri rutilkami a bazickými je: rutilka má vodivý obal, proto se lehce zapálí, většinou stačí jen položit na svařenec. Přenos kovu je v drobnývh kapičkách, proto nemají takovou snahu se přilepit.
Bazická ná obal nevodivý. Proto je na k na konci nové elektrody taková kapička vodivého ubalu . Proto se nová elektroda snadno zapálí. Pokud je elektroda již trochu odhořená, pak je na konci elektrody kráter, na jehož dně je vlastní drát elektrody. Hrany kráteru jsou nevodivé. Proto je dobré pro začátek si vzít nějaký brousek, o který se škrábnutím konce elektrody drát trochu obnaží. Zkušený svářeč toto nepotřebuje, má grif a vytvořené reakce na vedení elektrody. Pozor, pokud se konec elektrody obnaží moc, takže je obal daleko od konce, elektroda nemůže oblouk zapálit, protože chybí složky obalu, které pomohou vytvořit ionizované prostředí pro vznik oblouku. Taková elektroda se snadno přilepí. Když už se elektroda zapálí, tak se projevuje další vlastnost bazické elektrody: Přenos kovu ve velkých kapkách. Proto je třeba držet správnou vzdálenost, jak přše Zdenek11. Z tohoto důvodu jsem doporučil pr. 2,5, která se dle mých zkušeností nejsnadněji vede. Také je důležité nastavení proudu. Pro začátek na tu 2,5 cca 80A. Hodně trpelivosti, vyplatí se to. Tím, že má bazická elda větší průvar se snadněji vede na př. při koutových svárech.
Ještě reakce na All. to plně doporučuji, na silnějším plechu, kde je možné púoužít větší proud. Pak si vymýšlet co by se ještě v okolí dalo svařit. Protože v praxi vznikají situace, které nutí se zdokonalovat. Je rozhodně dobré si přečíst, co to znamená správný svár.
U bazických elektrod z vašeho popis by měl být proud nastaven zhruba: na tu 2,5ku asi 100A a na 3,15ku asi 130A. Je to jen přibližně, potom si to musíte doladit. Tedy jestli si to ještě pamatuji z učňáku. :-)
Ještě mne napadlo: není náhodou přepnut přepínač na TIG? To by se tak také mohlo projevovat.
Mám Gamu, 2ku zapaluji na jeklu na 65A+-, 2,5ku na 85A+-, zkus dát svářečku bez prodlužováku, vem kus silnější pásoviny a pusť se do zkoušení, ze začátku si klidně nějaký ampér přidej. Dej si vedle sebe i nějaký kousek železa, které nebude ukostřené, na oklepnutí toho konce odpálené elektrody, jak se popisuje dříve. Když budeš mít rukavice, a ty bys měl mít, můžeš ten konec i jakoby odrolit. Ještě si tady na fóru najdi, jaký má mít elektroda úhel k materiálu. Až se naučíš vodit elektrodu, zkus přiložit k sobě dva kusy materiálu. Všechno toto radění a pokus omyly by jsi mohl přeskočit, když najdeš ve svém okolí někoho, kdo ti to ukáže a řekne ti, ce děláš špatně.
Děkuji moc za rady a připomínky. Pokusím se vyjádřit. Svářečku mám určitě přepnutou správně. Zkoušel jsem to bez prodlužováku.
Je opravdu nutné vařit bazickou, když je to o tolik složitější? Nebude mi na domácí lepení stačit rutilka?
Zítra to snad zkusím znovu s novými poznatky a uvidíme. Snad to bude lepší..ale zatím to vidím na rutilky. Potřebuji o víkendu něco svařovat a musím koupit elektrody (doma už jen pár zbytků) - asi zatím vezmu balík rutilek - ty se snad neztratí...
dneska jsem vařil moji gamou 160 vyztuž do straceneho bedněni_roxory bazickou eldou přepinač přepnut na elektrodu v tom to případě je spušten hodstart tudíž zvyšene zapalovací napětí je tam až 90V na 90A 8mm roxor bez problemu byl i lechce rezavy, beton to schova a víc rezavět nebude..
Na běžné domácí svařování je asi jedno, jestli rutilové nebo bazické elektrody. Ale přiznám se, i když svařuji (jako kutil) už přes 30 let, že ať se snažím sebevíc, nepodaří se mi provést pěkný koutový svar rutilovou elektrodou. Návarový kov má snahu lepit se na obě strany, ale vlastní kout se mi nepodaří úhledně zalít. S bazickou elektrodou to jde naprosto bez problému a hlavně proto už rutilky dávno nepoužívám. Zásadně si elektrody alespoň symbolicky před prací přesuším tak 1/2 hodiny v naplno puštěné el. troubě - subjektivně se mi zdá, že pak o poznání lépe zapalují oblouk.
alll napsal(a):
dneska jsem vařil moji gamou 160 vyztuž do straceneho bedněni_roxory bazickou eldou přepinač přepnut na elektrodu v tom to případě je spušten hodstart tudíž zvyšene zapalovací napětí je tam až 90V na 90A 8mm roxor bez problemu byl i lechce rezavy, beton to schova a víc rezavět nebude..
HotStart nezvýší napětí, zvýší svařovací proud o danou hodnotu na zhruba 1 - 1,5 sekundy po zapálení oblouku, kvůli lepšímu rozhoření oblouku a zamezení studenému spoji na začátku svaru. Obvykle to bývá o 30% nastaveného proudu nebo u některých svářeček se dá výše nastavit dle potřeby. To znamená, jestiže nastavím HotStart na 30% a svařovací proud na 100A , zvýší se svařovací proud na onu zhruba jednu sekundu na 130A a poté se vrátí zpět na nastavených 100A. Jole.
Tak problém vyřešen.
Bylo to rukama. Dostal jsem krátké školení, pár dobrých rad od zkušeného a hned to šlo.
Už vařím i bazickými elektrodami.
Díky všem za rady.
Jak píše Zdenek 11, s rutilkou udělat dobrý koutový svar je problém. Hlavně když to má být vodotěsný svár. Proto také používám jen bazické.
Záleží na tom, co je to za rutilku. s ER117 to problém je, s ER113, 118 to jde lépe. Když rutilky tak na zámečničinu rutilcelulozové nebo rutilbazické. Nalí větší průvar a tak s nimi jdou koutové sváry lépe.
Famater napsal(a):
Když rutilky tak na zámečničinu rutilcelulozové nebo rutilbazické. Nalí větší průvar a tak s nimi jdou koutové sváry lépe.
To, jestli mají větší nebo menší průvar není pro kvalitní koutový svar rozhodující. Rozhodující je vedení elektrody. U rutilových elektrod je nutné držet krátký oblouk, menší svarovou lázeň a struzku nepustit před oblouk. Pokud je lázeň moc veliká, oblouk struzku neudrží a ta se vměstná mezi tekoucí kov a znemožní jeho spojení. Potom se zdá, že svar ulpívá pouze na obou stranách materiálu, jak popisuje "Zdenek11", ale ve skutečnosti svarový kov odděluje vměsnaná struzka. Proto je nutné u rutilových elektrod koutové svary dělat menšímy housenkamy na více vrstev. U bazických je to jednodušší v tom, že struzka je lehčí než svarový kov a tak se drží nad svarovým kovem a pokud se elektroda vede správně, je nebezpečí vměstnané struzky menší. Takže co se ovládání svarové lázně (zvláště v polohách) týká, jsou bazické ovladatelnější. Jejich nevýhody jsou zase horší zapalování (problém začátečníků "viz. martta") a důsledné dodržování technologického postupu ( krátký oblouk, vysušování, vedení elektrody atd.) jinak dochází k pórování a tím pádem k netěsnostem. Obzvláště na začátku svaru, když je plynová ochrana svaru ještě nedostatečná. (týká se i dobře vysušených elektrod !!!!). Jole.