SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování

Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !

Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování

#26 28-10-2013 19:24:11

alll
Člen
Místo: ...

Re: CO2 na opravy doma a autě

m.evil napsal(a):

Ja mám zas taký problém , že sa mi furt zastavuje drôt v špičke horáku.
Už mi to lezie na nervy.
Keď dám zváračku na maximum , spravím maximálne 15cm zvaru a drôt sa zataví.
Potom to už furt drhne a špičku musím prečistiť tenkým vrtáčikom.
Pravdepodobne to ten lacný čínsky horák nezvláda uchladiť .
Alebo sa prehreje trafo a oblúk prejde zo skratového do sprchového (zníži sa pravdepodobne rýchlosť podávania drôtu ).
Potom tie zvary nič nedržia a odlepujú sa.
Jedine s čím som ako tak spokojný , je zváranie tenkých karosárskych plechov , na nič iné to nieje dobre ...

ty originalní galusky se přehřívají a nestačí se chladit proto se drat v pruvlaku zapeká tenkrat jak jsem měl toho modryho einhela cojsem upravoval postupně taky jsem takovy problem řešil nakonec montaž eurokonektoru a koupil jsem  lepší hořák binzel 25 AK a tam se už tento problem neprojevil...

Parkside Pmsg 200 A1/ kukla ESAB origotech.

#27 28-10-2013 20:18:49

m.evil
Člen

ivko: Vďaka za radu , musím vyskúšať  a snáď to potom dlhšie vydrží smile .

varok: Od kedy som namontoval  kondenzátory , štvrtý stupeň odpaľuje špičky a kábel k horáku je horúci ...

Ostatné stupne idú bez problémov .

Len ten posledný odpaľuje špičky a drôt sa v nich  zatavuje .

Toto isté bolo aj v práci.

Pamätám , ako som v lete menil pridreté čerpadla vodného chladenia vo zváračkách .

Zvárač zváral a keď sa zastavilo čerpadlo , zatavilo mu to drôt do špičky .

Ešte sa s tým trošku potrápim , kým nenašetrím na 3 fázovú zváračku a potom sa toho zbavím smile.

Keď človek vyskúša lepšie značky , ťažko sa mu potom pracuje s takou hračkou...

#28 28-10-2013 20:28:50

jirkati
Moderator
Místo: Liberec

Už zase se tu objevují "rady", které tu byly asi před 10 lety. Už tehdy se tu opakovaně, z různých pohledů,  diskutovalo o jedné z nejdůležitějších částí MIG/MAG hořáku - o průvlaku. Proto zopakuji několik zásad, které se této části hořáku týkají.
1, Průvlak musí do drátu přivést svařovací proud
2, Průvlak musí vést drát tak, aby byl vždy s hubici hořáku koncentrický

Bod 1 je zajištěn tím, že otvor v průvlaku je vytvořen protlačováním. Jedině tak lze vytvořit co nejhladší vnitřní povrch, tedy tu největší styčnou plochu pro přechod svařovacího proudu do drátu. Z toho plyne, že i poměrně malé opotřebení vnitřku průvlaku zhoršuje přechod proudu, tedy narůstá přechodový elektrický odpor a tím množství vytvořeného nechtěného tepla na průvlaku.
Bod 2 je zajištěn velikostí otvoru v průvlaku a chemickým složením drátu, kdy je jeho materiál obohacen křemíkem. Ten dodává drátu tzv. tvarovou paměť, tedy navinutý drát si pamatuje, že má být rovný. Je to i jedno z kriterií při přejímkách drátu, kdy se odvine cca 5 m a nechá se volně na podlaze ležet. Čím je kvalitnější, tím je rovnější.
Z uvedeného vyplývá, že na kvalitní průvlak jsou docela tvrdé požadavky a to také určuje jeho cenu. Jen dokonalý hladký válec splní to, co od něj vyžadujeme. Jak se vytvoří nějaký šišeloid nebo kužel je po ideálech a můžeme nadávat jen na svou šetřivost. Průvlak se totiž vždy začne přehřívat, do drátu se nedostává stabilně dostatek proudu, my to kompenzujeme tak že trochu přidáme a ejhle, při ukončení svařování najednou drát odhořívá až k průvlaku, i do něj. To je samozřejmé, protože při zastavení posunu drátu poklesne přechodový odpor a tím naroste svařovací proud. A dohořívající oblouk dodělá své.
To všechno se sice svářeči ve svářečské škole dozvědí, jenže kdo by si takové blbosti pamatoval. A tak se nadává na svářečky, na dráty, na ochranný plyn, někdy dokonce i na ruce.
Nejkvalitnější a také nejodolnější průvlaky se označují jako CuCrZr. Jsou dostatečně vodivé a zároveň velice tvrdé, takže se výrazně méně opotřebují a tedy postatně déle vydrží pracovat. Kdo si je někdy vyzkoušel už jiné - i když o třetinu levnější - nechce.

#29 28-10-2013 21:35:16

alll
Člen

m.evil napsal(a):

ivko: Vďaka za radu , musím vyskúšať  a snáď to potom dlhšie vydrží smile .

varok: Od kedy som namontoval  kondenzátory , štvrtý stupeň odpaľuje špičky a kábel k horáku je horúci ...

Ostatné stupne idú bez problémov .

Len ten posledný odpaľuje špičky a drôt sa v nich  zatavuje .

Toto isté bolo aj v práci.

Pamätám , ako som v lete menil pridreté čerpadla vodného chladenia vo zváračkách .

Zvárač zváral a keď sa zastavilo čerpadlo , zatavilo mu to drôt do špičky .

Ešte sa s tým trošku potrápim , kým nenašetrím na 3 fázovú zváračku a potom sa toho zbavím smile.

Keď človek vyskúša lepšie značky , ťažko sa mu potom pracuje s takou hračkou...

Nejkvalitnější a také nejodolnější průvlaky se označují jako CuCrZr._zirkonove.. Jsou dostatečně vodivé a zároveň velice tvrdé, takže se výrazně méně opotřebují a tedy postatně déle vydrží pracovat. Kdo si je někdy vyzkoušel už jiné - i když o třetinu levnější - nechce._ Tyto pruvlaky používam stabilně jsou dražší, ale s mojim svařenim mi 3 kusy stačí na cely rok mam 0.8 a 1.0 jen obyčejne používam na 0.6drat  ty zirkonove pruvlaky stojí za vyzkoušení..

Editoval alll (28-10-2013 21:35:55)

#30 29-10-2013 16:00:10

varok
Člen
Místo: Havířov

m.evil: Tak jestli se vám kabel k hořáku přehřívá při chodu svářečky naplno, tak má asi nedostatečný průřez a tím to může být taky způsobeno. Jaký máte hořák? Takový ten klasický číňan typu Einhel nebo Telwin, kde je ještě plynový ventilek a kabel až k tomu kolínku? Nevím co máte za svářečku, ale jestli tu v popisu S-Mat 160, tu jsem jednou viděl, tak ta má odhadem max. proud asi jako můj Bimax. Papírově 160A? To bude ve skutečnosti kolem 140-145A a na to by jste měl mít ten kabel v hadici hořáku alespoň 16mm2. Origo jsem tam měl jen asi 10mm2, pak jsem ho nahradil 16mm2. Teď mám EURO hořák, kde už je kabel pletený s dostatečným průřezem.

Editoval varok (29-10-2013 16:00:48)

Omicron GAMA 1900L HF, Omicron GAMASTAR 176L, kukla BOHLER Guardian 62

#31 29-10-2013 20:58:21

fofo
Člen

to varok: Nemal som ten problem zeby vyhadzovala istic, len nechcela zvarat, to je rozdiel.

#32 29-10-2013 21:07:16

varok
Člen
Místo: Havířov

Raději už nic.

Omicron GAMA 1900L HF, Omicron GAMASTAR 176L, kukla BOHLER Guardian 62

#33 29-10-2013 21:23:15

fofo
Člen

Aj keby bola pripojena cez 120A deon, ale ked na vedeni nastne ubytok napatia tak zvarat nebude. Mozes mat istic aky len chces pokial nemas min. 3Cx2.5 kabel a vzdialenost kartsiu ako 10m od istica tak zvarat nebude. Mam ti to namalovat? Kup si taku zvaracku a uvidis. Si myslis ze na slovensku zerieme seno? Ze neviem aky mam pouzit istiaci prvok s patricnou vypinacou chcarakterstikou k danemu spotrebicu?

#34 29-10-2013 21:52:50

pavol.sk
Člen
Místo: Stredné Slovensko

klud chlopi,hadanim "jenovy" pri jeho vybere moc nepomozete

#35 29-10-2013 23:39:04

m.evil
Člen

varok: Ten horák je klasický číňan na pevno , ako ma einhell, gude atď...
Plynový ventil v rukoväti a prívodný kábel 10mm2.
Druhý horák s euro koncovkou dávať nechcem , nakoľko chcem kúpiť druhú zváračku....
Skúsim ešte tie špičky CuCrZr , ak sa vôbec pre ten to typ horáku dajú kúpiť  a to je všetko.

Editoval m.evil (29-10-2013 23:40:28)

#36 29-10-2013 23:48:49

alll
Člen

Daji se koupit a pasuji tam  , ale netak uplne mají delší zavit tak jsem to řešil tak, že jsem trosku hubici povytahl aby špička z ni netrčela.. a nebo levneji přijde na hořaku vymenit cele koleno , pasuje tam  z hořaku binzel mb 15 ak, jen se musi přeřezat zavity bežnyma zavitnikama a pak už to pasovalo pěkně a ty zirkonove spičky pasuji bez problemu. při oprave nejakemu zakaznikovi jsem montoval to koleno z mb 15 ak a byl pokoj..

Editoval alll (29-10-2013 23:53:23)

#37 11-06-2014 10:29:01

Janko76
Člen

jena: kamarat resil podobnou situaci, nakonec sme mu vybrali gude http://www.svartop.cz/svareci-technika/ … vaci-kukla a na obcasny svareni je idealni, navic je to cenove prijatelny

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla