SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
![]() |
Nejste přihlášen(a)
m.evil napsal(a):
Ja mám zas taký problém , že sa mi furt zastavuje drôt v špičke horáku.
Už mi to lezie na nervy.
Keď dám zváračku na maximum , spravím maximálne 15cm zvaru a drôt sa zataví.
Potom to už furt drhne a špičku musím prečistiť tenkým vrtáčikom.
Pravdepodobne to ten lacný čínsky horák nezvláda uchladiť .
Alebo sa prehreje trafo a oblúk prejde zo skratového do sprchového (zníži sa pravdepodobne rýchlosť podávania drôtu ).
Potom tie zvary nič nedržia a odlepujú sa.
Jedine s čím som ako tak spokojný , je zváranie tenkých karosárskych plechov , na nič iné to nieje dobre ...
ty originalní galusky se přehřívají a nestačí se chladit proto se drat v pruvlaku zapeká tenkrat jak jsem měl toho modryho einhela cojsem upravoval postupně taky jsem takovy problem řešil nakonec montaž eurokonektoru a koupil jsem lepší hořák binzel 25 AK a tam se už tento problem neprojevil...
ivko: Vďaka za radu , musím vyskúšať a snáď to potom dlhšie vydrží .
varok: Od kedy som namontoval kondenzátory , štvrtý stupeň odpaľuje špičky a kábel k horáku je horúci ...
Ostatné stupne idú bez problémov .
Len ten posledný odpaľuje špičky a drôt sa v nich zatavuje .
Toto isté bolo aj v práci.
Pamätám , ako som v lete menil pridreté čerpadla vodného chladenia vo zváračkách .
Zvárač zváral a keď sa zastavilo čerpadlo , zatavilo mu to drôt do špičky .
Ešte sa s tým trošku potrápim , kým nenašetrím na 3 fázovú zváračku a potom sa toho zbavím .
Keď človek vyskúša lepšie značky , ťažko sa mu potom pracuje s takou hračkou...
Už zase se tu objevují "rady", které tu byly asi před 10 lety. Už tehdy se tu opakovaně, z různých pohledů, diskutovalo o jedné z nejdůležitějších částí MIG/MAG hořáku - o průvlaku. Proto zopakuji několik zásad, které se této části hořáku týkají.
1, Průvlak musí do drátu přivést svařovací proud
2, Průvlak musí vést drát tak, aby byl vždy s hubici hořáku koncentrický
Bod 1 je zajištěn tím, že otvor v průvlaku je vytvořen protlačováním. Jedině tak lze vytvořit co nejhladší vnitřní povrch, tedy tu největší styčnou plochu pro přechod svařovacího proudu do drátu. Z toho plyne, že i poměrně malé opotřebení vnitřku průvlaku zhoršuje přechod proudu, tedy narůstá přechodový elektrický odpor a tím množství vytvořeného nechtěného tepla na průvlaku.
Bod 2 je zajištěn velikostí otvoru v průvlaku a chemickým složením drátu, kdy je jeho materiál obohacen křemíkem. Ten dodává drátu tzv. tvarovou paměť, tedy navinutý drát si pamatuje, že má být rovný. Je to i jedno z kriterií při přejímkách drátu, kdy se odvine cca 5 m a nechá se volně na podlaze ležet. Čím je kvalitnější, tím je rovnější.
Z uvedeného vyplývá, že na kvalitní průvlak jsou docela tvrdé požadavky a to také určuje jeho cenu. Jen dokonalý hladký válec splní to, co od něj vyžadujeme. Jak se vytvoří nějaký šišeloid nebo kužel je po ideálech a můžeme nadávat jen na svou šetřivost. Průvlak se totiž vždy začne přehřívat, do drátu se nedostává stabilně dostatek proudu, my to kompenzujeme tak že trochu přidáme a ejhle, při ukončení svařování najednou drát odhořívá až k průvlaku, i do něj. To je samozřejmé, protože při zastavení posunu drátu poklesne přechodový odpor a tím naroste svařovací proud. A dohořívající oblouk dodělá své.
To všechno se sice svářeči ve svářečské škole dozvědí, jenže kdo by si takové blbosti pamatoval. A tak se nadává na svářečky, na dráty, na ochranný plyn, někdy dokonce i na ruce.
Nejkvalitnější a také nejodolnější průvlaky se označují jako CuCrZr. Jsou dostatečně vodivé a zároveň velice tvrdé, takže se výrazně méně opotřebují a tedy postatně déle vydrží pracovat. Kdo si je někdy vyzkoušel už jiné - i když o třetinu levnější - nechce.
m.evil napsal(a):
ivko: Vďaka za radu , musím vyskúšať a snáď to potom dlhšie vydrží
.
varok: Od kedy som namontoval kondenzátory , štvrtý stupeň odpaľuje špičky a kábel k horáku je horúci ...
Ostatné stupne idú bez problémov .
Len ten posledný odpaľuje špičky a drôt sa v nich zatavuje .
Toto isté bolo aj v práci.
Pamätám , ako som v lete menil pridreté čerpadla vodného chladenia vo zváračkách .
Zvárač zváral a keď sa zastavilo čerpadlo , zatavilo mu to drôt do špičky .
Ešte sa s tým trošku potrápim , kým nenašetrím na 3 fázovú zváračku a potom sa toho zbavím.
Keď človek vyskúša lepšie značky , ťažko sa mu potom pracuje s takou hračkou...
Nejkvalitnější a také nejodolnější průvlaky se označují jako CuCrZr._zirkonove.. Jsou dostatečně vodivé a zároveň velice tvrdé, takže se výrazně méně opotřebují a tedy postatně déle vydrží pracovat. Kdo si je někdy vyzkoušel už jiné - i když o třetinu levnější - nechce._ Tyto pruvlaky používam stabilně jsou dražší, ale s mojim svařenim mi 3 kusy stačí na cely rok mam 0.8 a 1.0 jen obyčejne používam na 0.6drat ty zirkonove pruvlaky stojí za vyzkoušení..
Editoval alll (28-10-2013 21:35:55)
m.evil: Tak jestli se vám kabel k hořáku přehřívá při chodu svářečky naplno, tak má asi nedostatečný průřez a tím to může být taky způsobeno. Jaký máte hořák? Takový ten klasický číňan typu Einhel nebo Telwin, kde je ještě plynový ventilek a kabel až k tomu kolínku? Nevím co máte za svářečku, ale jestli tu v popisu S-Mat 160, tu jsem jednou viděl, tak ta má odhadem max. proud asi jako můj Bimax. Papírově 160A? To bude ve skutečnosti kolem 140-145A a na to by jste měl mít ten kabel v hadici hořáku alespoň 16mm2. Origo jsem tam měl jen asi 10mm2, pak jsem ho nahradil 16mm2. Teď mám EURO hořák, kde už je kabel pletený s dostatečným průřezem.
Editoval varok (29-10-2013 16:00:48)
to varok: Nemal som ten problem zeby vyhadzovala istic, len nechcela zvarat, to je rozdiel.
Raději už nic.
Aj keby bola pripojena cez 120A deon, ale ked na vedeni nastne ubytok napatia tak zvarat nebude. Mozes mat istic aky len chces pokial nemas min. 3Cx2.5 kabel a vzdialenost kartsiu ako 10m od istica tak zvarat nebude. Mam ti to namalovat? Kup si taku zvaracku a uvidis. Si myslis ze na slovensku zerieme seno? Ze neviem aky mam pouzit istiaci prvok s patricnou vypinacou chcarakterstikou k danemu spotrebicu?
klud chlopi,hadanim "jenovy" pri jeho vybere moc nepomozete
varok: Ten horák je klasický číňan na pevno , ako ma einhell, gude atď...
Plynový ventil v rukoväti a prívodný kábel 10mm2.
Druhý horák s euro koncovkou dávať nechcem , nakoľko chcem kúpiť druhú zváračku....
Skúsim ešte tie špičky CuCrZr , ak sa vôbec pre ten to typ horáku dajú kúpiť a to je všetko.
Editoval m.evil (29-10-2013 23:40:28)
Daji se koupit a pasuji tam , ale netak uplne mají delší zavit tak jsem to řešil tak, že jsem trosku hubici povytahl aby špička z ni netrčela.. a nebo levneji přijde na hořaku vymenit cele koleno , pasuje tam z hořaku binzel mb 15 ak, jen se musi přeřezat zavity bežnyma zavitnikama a pak už to pasovalo pěkně a ty zirkonove spičky pasuji bez problemu. při oprave nejakemu zakaznikovi jsem montoval to koleno z mb 15 ak a byl pokoj..
Editoval alll (29-10-2013 23:53:23)
jena: kamarat resil podobnou situaci, nakonec sme mu vybrali gude http://www.svartop.cz/svareci-technika/ … vaci-kukla a na obcasny svareni je idealni, navic je to cenove prijatelny