SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
![]() |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1
Ahoj,
mám takový blbý dotaz ,
Podle papíru úřední zkoušky, jsem si před dvěma lety udělal průkaz v rozsahu platnosti 153, 138. Naneštěstí jsem si nakonec našel práci která s tím nesouvisela a průkaz propadl.
Dnes bych si rád opět svářečák udělal a vyrazil nejlépe do anglie zdokonalovat zároveň druhý jazyk. Podle serveru indeed.com frčí svářeči mig a tig. 135, 138 je metoda mag. Zajímá mě zda to není něják slioučený, protože mig/mag se často používá pospolu. Takže teoreticky jestliže 1000 zaměstnavatelů hledá svářeče mig mohl by to třebas pokrýt mag? Co vím je tam rozdíl pouze v použitém plynu. Jak to tedy je?
Pokud má někdo zkušenost rád si poslechnu co by doporučil za zkoušku do zahraničí. Na novou zkoušku se teprve chystám, takže dokud je prostor k rozhodování, rád se poučím.
ta stará zk. má označení: EN 287-1 135 P BW 1.2 S t10,0 PF ss nb
Díky za pomoc.
Editoval qteck (22-10-2013 00:05:34)
Zdá se, že máte poněkud chaos v označování svářečských zkouček podle EN 287-1, příp. EN 9606-1 a -2. Zkoušky se skládají vždy po dvou letech znova. Jaký typ a rozsah zkoušky - to vše bude uvedeno na svářečském Certifikátu - si musíte u budoucího zaměstnavatele zjistit sám, protože možností a typů zkoušek jsou desítky. Zkuste se podívat na http://www.svarbazar.cz/phprs/view.php? … 2006071101 . Už jsem zažil, že se svářeči vrátili jen proto, že neměli ty správné kombinace zkoušek, ale také s tím, že nebyli schopni při minimální dosavadní praxi složit na místě obvykle vyžadované pracovní zkoušky.
Jasně rozumím, takže co jsem vyčetl tak moje dosavadní propadlá zkouška by moc v zahraničí neobstála.
Nejčastěji jsou hledáni TIG, MIG weldeři.
Kupříkladu zde: http://constructionjobs.com/jobseeker/D … p;keywords
takto vypadají inzerce práce po UK. MIG a TIG téměř nic jiného. MAG jakoby neexistovalo, tak co je to? v ČR je MAG asi nejpoužívanější metoda a v zahraničí neexistuje?
Další věc že na metodu MIG v ČR nemohu najít žádné zkoušky, čím to je? Od magu se liší pouze inertním plynem, nespadá proto mig třeba pod zkoušku magu?
ZK 135 1.1 – obloukové svařování tavící se elektrodou v aktivním
v inertním plynu bohužel ne, osobně si odpovídám na svůj dotaz, že na MIG je prostě potřeba zkoušku na MIG.
chtějí MIG, TIG tak jaké zkoušky bych si měl udělat? Nehledně teď na polohy svařování.
Díky.
Kdybyste se pořádně podíval na označení zkoušky třeba podle EN 287-1 tak tam uvidíte, že důležitou hodnotou ve zkoušce je třída materiálu. No a pak je také dobré se v té normě podívat, jaký rozsah a jaké číselné označení zkoušek ta která zahrnuje.
díky za trpělivost .
rozhodně potřebuji metodu 131 a tedy jaké ostatní parametry zvolit aby byla skupina materiálů co nejširší, plechy, trubky a dalo se svařovat ve všech polohách.
Moje dedukce:
131 - MIG
T - trubka o vnějším průměru větším než 25mm (zahrnuje i plechy)
BW - tupý svár - pokud převládají svary tupé, kvalifikují tupé svary i svary koutové.
D25
J-L045 - poloha
bs - oboustranné svařování
no a dál to už je otázka...
jakou zvolit skupinu materiálů? resp co se nejčastěji svařuje migem?
jaký zvolit svařovací materiál a přídavný materiál?
je mi jasné, že bych to měl vědět já, ovšem většinou si zaměstnavatel zaškoluje svoje svářeče a tak je jasné co je potřeba. já teď střílim od boku, abych aspoň něco měl až odjedu.
Díky.
Stránky: 1