SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
![]() |
Nejste přihlášen(a)
Zdravím, zohnal som trafo s výstupnými napätiami 26V a 48V rozmýšľal som že znech spravímm chopper vedeli by ste mi pomôcť s reguláciou napätia a prúdu ? prúd by som chcel regulovať na primárnej strame ale neviem ako by som reguloval napätie
Za pomoc vopred ďakujem
JanoL
Teď nechci psát bludy, ale myslím že normální COčka mívají regulaci na primáru právě napětí. Pomocí přepínače sv. stupňů se přepínají odbočky na primáru trafa, tedy přidávají nebo ubírají závity a tím pádem se reguluje napětí na sekundáru. Sice jen skokově, ale je to jednoduché a spolehlivé.
jano to trafo by sa dalo uregulovat , len ci ma dostatocny vykon . napis parametre podla stitka , alebo velkost trafa rozmermi a ked vies tak aj hrubkov vodicov na vinutí ...
na trafe je napísané 2000VA ale je to staršie trafo a na 26V vinutí keď som zváral a prilepila sa mi asi 2mm elektróda tak za 2 sekundy ju tak rozpálilo že sa celá úplne roztavila, keď som zváral 3,15mm bazickou elektródou tak mi vyhodilo hlavný istič a potom vypálilo poistku. Potom pôjdem do dielne a napíšem rozmery
A čo si myslím že je škoda že to trafo je iba na 230V.
Editoval JanoL (08-09-2013 08:47:42)
to ze je 2Kw je v pohode , ale tych 26V na sekundari strasne malo na regulaciu PWM (choper) a na primari regulacia nic extra ked zoberis straty na triaku , na sekundary minus 2x0.7-1V na diodach pri mostiku ... bude ti to zvarat neakymi max 80-100A , na mag je to tak na plechy ... A treba k tomu uz aj velku tlmivku . To trafo treba jednoznacne previnut na vyssie napetie .
Editoval atishajn (08-09-2013 09:07:15)
Jedině že by pro MMA vinutí 26 voltů bylo silové a dávalo přes regulaci ampéry na svařování a vinutí 48 voltů potom dávalo proud 5 - 10 ampér při vyšším napětí na udržení oblouku .
sú tam 2 oddelené vinutia 26 aj 48V a na 26V vinutí chcem variť MIG MAG a na 48V vinutí MMA. aj na 48V vinutí sa mi za 2 sekundy rozpáli 2,5mm elektróda tak že sa rozpadne
tak v stavbe zváračky pokračujem, objednal som jednokladkový celokovový podávač, a zháňam tyristory na riadenie prúdu nemá náhodou niekto na predaj 8ks tyristorov okolo 160A ?
Preco 8 ks?, tlmivku mas beznej to nepojde....
chcem riadený usmerňovač, stačia 2 tyristory? Nedá sa premenovať téma na kombinovanú zváračku MMA/Mig Mag. chcem 26V vinutie na MIG/MAG a 48V vinutie na to MMA ale to som už hovoril, na MMA chcem usmerňovač s malou tlmivkou na MIG/MAG použijem veľkú tlmivku
Na 1fáz řízený usměrňovač stačí 2 tyristory . Jinak je ještě v prostoru cívky nějaké místo na dovinutí nějakých závitů? Vyfoť to trafo , ať je něco vidět .
Zdravím, tu sú fotky toho trafa, zvára v pohode 4mm elektródu ale vždy mi vyhodí istič keď tam šupnem tú 4mm elektródu
Fotky: https://plus.google.com/photos/10658383 … 7547879457
To samé trafo mám, ale v menším provedení a plánuji ho na bufíka. Jestli to trafo dá 2000VA, tak by to měl 16A jistič udržet, ale záleží jaký to má proudové špičky při zapalování oblouku.
a ako mám teda vyriešiť ten usmerňovač ? na každú výstup jeden riadený usmerňovač ?
Možná by to šlo na jeden usměrňovač, přepínačem vždycky přepnete, jaký způsob svařování potřebujete, ne? Pak už jen záleží, jak to chcete využít dále.
Co jsem se díval, tak svářečky MMA většinou mívají tlumivku na + polu z usměrňovače, MIG/MAG svářečky zase na - polu. A taky charakteristiky obou způsobů jsou rozdílné. Na svařování MMA potřebujete měkké trafo, tedy proud by měl být zhruba stejný podle nastavení přepínače. Na prázdno má větší napětí a po zatížení, tedy zapálení oblouku rapidně spadne, zhruba na polovinu. U MIG/MAG sváření je to naopak. Napětí je stejné podle nastavení naprázdno i po zatížení, ale mění se proud.
Aký prepínač mi bude treba lebo ak budem prepínať sekundárne vinutia tak to musí byť poriadny prepínač, ja som rozmýšľal že tam dám dva tie tyristorové usmerňovače a na mma bude jeden výstup a na MIG/MAG bude ďaľší výstup. A akú schému tyristorového usmerňovača by ste mi poradili ?
Editoval JanoL (14-09-2013 11:54:33)
Jano to ti nepomoze , pojde tak na jednu elektrodu 2mm a bude zerave ... nie je to na mma , to skor len na mig , aj to len 15% zatazenie pri 20V ... jednoducho ho treba previnut ...
tak ako to mám regulovať ?
janol javam poradim bez poštovneho si kupte cea za 96Euro trafak omicron omi 165 a mate vystarano.. i z přepinačem odboček než laborovat z nejakym trafem co se moc nehodí ani na jedno ani na druhe postavil bych si co2 svařečku a koupil inventor na svařovani elektrodama a mate svatej pokoj..
Kolega má pravdu. Trafa pro všeobecné účely (v tomto případě se asi jedná o trafo k napájení žárovek 24 a 48V) jsou jiné konstrukce, než jednoúčelová trafa pro svářečky, co se týká sycení, průřezů vinutí apod. U vašeho trafa bude jmenovitý trvalý proud sekundáru 2000/48=42A. Předpokládám (ale opravdu jenom odhadem, třeba mě někdo opraví), že vinutí u podobných traf se dá krátkodobě zatížit dvojnásobným proudem, ale při opravdu hodně malém zatěžovateli, tzn. že byste dostal použitelný proud pro svařování asi 84A, což je tak pro 2mm elektrodu. Zatěžovatel by ale byl podle mého odhadu snad kolem 0,2. To je na opravdové svařování k ničemu. Jak se dívám na fotku, odbočka pro 26V je stejným drátem, jako pro 48V, tzn. že sekundár bude průřezem vinutí dimenzovaný celý jen na těch 42A. Na CO2 je toto prakticky nepoužitelné.
Není tomu tak . Pro CO použije střed vinutí a diody z každého konce , pro elektrodu dá řízený usměrňovač na celých 48V . kromě spousty času nic nebrání v realizace . Nezahýbejte k tomu , že se dá levněji koupit . Zákazník si přeje stavět , tak ať staví . Místa mezi cívkami je dost a tak mu nic nebrání , aby tam domotal vinutí , která bude připínat k primáru a tím snižovat či zvyšovat výstupní napětí-proud pro CO . Byl by z toho odbočkový zdroj . Konstrukce tohoto trafa se nijak neliší od konstrukcí traf na CO ani pro MMA s řízeným usměrňovačem .
Není pravda, že všechny transformátory jsou stejné, i když tak pro laika na první pohled vypadají. Konstrukce se liší podle požadovaného použití. Tento transformátor je téměř jistě určen k zabudování do skříňky nebo do rozvaděče. Na rozdíl od něj trafa určená pro svařování nejsou navrhována pro trvalé zatížení v uzavřeném prostoru, ale jsou počítána pro kolísavá zatížení a chlazení buď přirozeným nebo umělým proudem vzduchu, často jsou používány i kvalitnější plechy. To umožňuje použít vyšší sycení jádra až o 30% a tím snížit počet závitů a zároveň i činný odpor vinutí. Ušetřené místo se dále využívá pro zvětšení průřezu vinutí, což je pro tento účel prioritní.
Asi opravdu nejlepší bude svářečku udělat a uvidí se, jak bude v praxi použitelná. Svařovat určitě bude, ale já si osobně stojím za svým názorem, že výsledek nebude odpovídat vynaložené práci a nákladům, zejména co se týká velikosti zatěžovatele.
Edit.: pokud byste stavěl řízený usměrňovač s tyristory, budete si muset sehnat ještě velkou tlumivku, ta se zapojí na výstup před snímáním výstupního proudu do ZV regulátoru. Tlumivka bude mít velikost cca 2/3 velikosti trafa.
Editoval Zdenek11 (20-09-2013 10:20:15)
Je s tebou sranda . Jsi krystalickým odrazem , jak lidé běžně překrucují vyřčená slova . Já to vždy uvádím na příkladu - říkám , lidé se (např. u voleb) chovají jako telata a proto je třeba s nimi jako s telaty zacházet . Ale šíří se věta - on řekl , že lidi jsou telata . Já jsem napsal Konstrukce tohoto trafa se nijak neliší od konstrukcí traf na CO ani pro MMA s řízeným usměrňovačem .
A ty na to Není pravda, že všechny transformátory jsou stejné, i když tak pro laika na první pohled vypadají.
A já ti tady dodám , že pokud na něj bude fučet v bedně jako na trafo určené pro CO , tak jsou rovnocenná . A zrovnatak je rovnocenné s trafem pro svářečku s řízeným usměrňovačem . Radši si to dvakrát přečti a podívej se výše .
Vážený člene bobobo: jednak netuším, co je krystalický odraz, takže přemýšlím, zda se mě to má dotknout nebo ne, ale v každém případě mi věřte, že první věta nebyla ani v nejmenším určená vám. Nevím, proč jste ji vlastně vztáhl na sebe? Chtěl jsem tím příspěvkem říct, že si často nějaký nezkušený laik (a tím se nechci zase dotknout autora vlákna!) sežene jakési velké a těžké trafo, které má tak nějak napětí, co mají svářečky a už si myslí, že si z toho bez nějakých úprav postaví za pár peněz špičkovou uni svářečku, nejlépe i s plazmovou řezačkou. Ale ono to skutečně většinou nejde tak jednoduše, jak si představuje - takže aby nebyl zklamán.
však ja skúsim postaviť ten riadný usmerňovač a potom sa uvidí ako to bude zvárať, ak chcete môžem tu hodiť aj rozmery stredového stĺpika trafa, a akú mám schému použiť na ten riadený usmerňovač ?