SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
chlapi nevie niekto ci sa da zakupit na tuto masinu nejaka redukcia na pripojenie horaka z klasickeho bajonetu na zavitove pripojenie ako ma Kemmpi original?Problem mam,že si chcem kupit horak novy a euro koncovku tu nedam a Kemmpi ma robene vlastne pripojenie cez zavit a stredom ide privod vody...mam hlavu v smutku.Orig horak je drahy jak das a hladam nejake riesenie...
pochybuji, že bude něco hotové k dostání. Šikovný soustružník by to udělal. Jen se bude muset připájet (nejlépe natvrdo z boku nátrubek pro vodu.
už to mam:D a som aj sustruznik,takže neni problem.Vytocim redukciu na masine z kabla co ma v sebe vodu a aj medenny kablik na minus pol a nasrobujem na masinu...bajonet vyhodim a je to,prepinujem koncovku na ovladanie prudu s horaka-potenciometer na horaku-kupil som kolecko a frci to...Teoreticky:) malo by to fungovat
a su tu prve problemy: na DC prude mi nechce chytat obluk,len preskoci iskra a nic...30 zapaleni a 1 krat chyti obluk.na AC na hliniku to ide normalne...
že vraj je to dost casty jav na strojoch Kemppi.Vie niekto nieco blizsie napisat?diky za kazde info
S Kemppi nemám zkušenosti. U těchto svářeček je skryté menu, kterým se dají nastavit další parametry. Možná by pomohlo zkontrolovat parametr J16- délka startu a případně zkusit nastavit delší čas. Udělá to i poprvé s čerstvě nabroušenou elektrodou?
volal som do Kemmpi u nas na Slovensku a povedal mi servisak,že je to mozno kvôli vadnemu tlakovemu spinacu na odvode vody z cerpadla...pride mi to troska divne,ked cerpadlo funguje normalne,po zapaleni obluka hned zapne cerpadlo.Neviem comu mam verit.
Famater: to som neskusal,uvidim,skusim.Po opakovanom nenaskoceni obluka napise na paneli Err a kde ukazuje volty hodnotu 1 a masina ostane uplne hlucha.Ked vypnem a zapnem ide prepinat a vsetko nastavovat,ale obluk nejde.Na AC rezime ide normalne
Rozdíl mezi AC a DC může být v tom, že Kemppi (nevím to jistě) může mít v režimu AC trvalou stabilizaci oblouku (když napětí na elektrodě vzroste nad nastavenou hodnotu (na př. 30V), tak zabere HF. U DC toto jistě není. Proto bych zkusil, jak jsem psal J16, což by mělo být trvání HF při startu. To s tím tlakovým spínačem vidím jako blbost. Tlakový spínač bude mít stejnou funkci při AC i DC. Servisák by měl znát chybové kódy a měl by říct co Err1 znamená.
Ještě bych zkusil zvětšit předfuk, ale to ji již určitě zkoušel.
Ještě k tomu tlakovému spínači. Ta svářečka by měla mít blokování, když nejde vodní chlazení na 50A. To zn. že do 50A by měla normálně fungovat.
toto mi presne povedal elektrikar u nas v praci,že ked to ma vodne chladenie,tak musi naskocit hned cerpadlo a ked nie,tak nezapali obluk.Aj to tak je,lebo ked som mal vytiahnutu vodu a skusil masinu zapnut,tak isla,ale nezapalilo obluk...Predfuk som skusal,nefunguje to...Zajtra idem k byvalemu majitelovi so zvarackou a uvidim...Servisak v Kemppi by bol najradsej keby som im tam dal masinu a oznamili mi že oprava bude draha a kupil by som od nich novu...su to curaci jak mraky,vsetko tajne a vedia prd,už mam na nich nervy,len mudruju stale.žiadna rada ani pomoc,to iste som mal s orig.horakom ked som riesil pripojenie na tuto masinu-povedali,že treba kupit orig.horak,inak to nejde.Len aby clovek platil a platil.Chybove kody my nechce dat,lebo že oni to tak nerobia,mam doviezt masinu a oni sa mi na nu pozru.No katastrofa
S těmi hořáky to bude asi složitější. Na vodním chlazení by měl být přepínač na hořák vodní, nebo plynový. V případě, že je připojen hořák vodní a na chlazení bude přepínač přepnut na plynový, tak by svářečka měla být blokována nad 60A. Tolik říká manuál. Důležité je ale to, že svářečka musí vědět, že je připojený vodník. V konektoru musí být nějaká propojka.
Když to chodí na AC, tak by neměla být chyba ani v čerpadle, ani ve snímači tlaku, ani v připojení hořáku. Doufám, že se ti to podaří vyřešit držím ti palce.
Já to překopal na starý kemppi kde byl hořák ješte na šroubovací převlečný matky na klasický rychlospojky pro chlazení, hořák bajonet a je klid
ja som to chcel tiez prerobit,lebo som si kupil paradny horak od Oerlikonu s bajonetom,musim vysustruzit nejake redukcie a bude to-bajonet sa da vysrobovat,je tam M8 zavit.
Famater: ano cerpadlo ma prepinac z prednej strany,GAS alebo WATER...Ja som neni elektrikar,ale cerpadlo to nebude ani spinac ani podobne blbosti,je tam nieco vadne co sa tyka HF zapalovania,tak ako si už napisal,na AC prud je nastavena vyssia hodnota nejakeho parametru a preto to chyta a na DC bohuzial nie.
Zatim diky za pomoc chlapi
Warlockvw, dej vědět jak se to vyřešilo. Ještě, zkoušels změnit tu dobu staru na J16? Zkus nastavit maximum.
MasterTig MLS 3000 ACDC mal podobnú závadu, ale v AC režime ( v DC všetko ok ). Zo sto pokusov o zapálenie oblúka bolo úspečných 34. V Sučanoch stroj neopravili, na výmenu dali druhý.Ten sa choval tak isto... Skončilo to anulovaním obchodu so stratou na mojej strane. Dúfam, Warlockvw, že budeš úspešnejší, držím palce.
elektrikar mi vymenil vsetky karty na zapalovanie HF,cele bloky za dobre z druhej masiny a nejde to...Masina je u elektrikara,uvidime zajtra.Celkovo som pocul na stroje Kemppi,že maju problemy s tymto... Myslel som,že ked kupim tuto znacku aj ked starsiu masinu bude to fakt kvalita,ale mam vazne pochybnosti.
ips: a ani ti v sucanoch nepovedali co je na chybe v tej zvaracke?preco to robi???to neni normalne,mal som cinana 200P ac/dc a to zapalovalo jedna radost
K problému zapalování . Na AC to funguje, na DC ne. Takže stojí za to siříct, jaký je rozdíl mezi HF DC a AC. Sepnu tlačítko,pustí se plyn, skončí doba předfuku, zapne se svařovací proud a HF. Potud je to stejné u AC i DC.
U DC běží HF po předem nastavenou dobu to je ten parametr J16.(přitom bývá nastaven svářečkou min. svářecí proud pro okamžik zapálení oblouku - zpravidla jiný než při AC)
U AC běží HF dokud oblouk nezapálí, (při zapálení oblouku klesne napětí na elektrodě a to svářečka snímá).
V těchto rozdílech vidím příčinu. Ne v deskách, ale v řízení. Také bych zkusil při startu náškrabem zjistit, jestli v té době je svářečka schopna oblouk zapálit. To by ale měl autorizovaný servis umět zjistit a opravit. Také by měl mít možnost konzultace s technickým úsekem výrobce. V případě IPS bych napsal výrobci, zejména pokud se šíří, že se tato závada vyskytuje častěji. Pokud to neopravili, tak myslím že z pohodlnosti.
Warlockvw: nepovedali, som presvedčený, že nevedeli. Počas tragikomického reklamačného konania sa mňa! opýtali kde je chyba...no predsa v riadení. Ale celý tím riešil nabrúsenie ihly!
píšeš - snaha je polovica úspechu, len si dovolím doplniť - kde je vôľa, tam je cesta.
Famater: áno, z pohodlnosti. A kontaktovať výrobcu robí zrejme autorizovanému servisu neprekonateľný problém.
To není servis ale výměnkáři .... jen neví co by vyměnili
ips: nechapem ako mozu riesit nabrusenie ihly,ked stlacim 100 krat tlacitko na horaku a nenaskoci obluk,sak to musi aj najväcsi blbec na zemeguli pochopit,že nieco neni dobre s masinou,myslim,že vedia co je s tym,ale nechce sa im to riesit,lebo to je dlhotrvajuci problem s tymito strojmi...sak ono to preboli nejako si povedia a ideme dalej
Warlockvw napsal(a):
...sak ono to preboli nejako si povedia a ideme dalej
... sak zakaznik si kupi dalsi novy stroj
Editoval rcp (13-09-2013 18:41:43)
liborek23 napsal(a):
hořák jsem předělal z bajonetu na šroubení a funguje bez problémů,jen to sežere dost času a nějaké peníze za materiál
http://cs.www.svarforum.cz/forum/upload … ag2207.jpg
adapter na suchy horak:
http://shop.haberkorn.com/sortiment/sch … oer/202187
adapter na vodouchladeny horak:
http://shop.haberkorn.com/sortiment/sch … oer/202184
ale len pre horaky fronius
Editoval rcp (16-09-2013 16:33:47)
super adapter,aspon vieme,že take nieco existuje od vyrobcu,nie ako kecal pan v Kemppi,že je to nebezpecne a že sa to nikde na svete nerobi...fakt už nemam slov
da sa najst aj opacny adapter - keby chcel niekto pripojit kempi horak k froniuske:
http://www.applegate.co.uk/b2b-products … 02f26.html