SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
![]() |
Nejste přihlášen(a)
JARDA V napsal(a):
Blažena napsal(a):
... Ale na druhou stranu má hlína lepší tepelnou vodivost proti nerezi...
Ale u nádobí na jídlo to může být problém, kdysi jsem četl studii, že hliník poškozuje paměť, a pokud mě paměť neklame tak za "totáče" se jízdní kola favorit do USA vyráběly s nerez řídítky, protože hliník a jeho slitiny byly pro toto použití v USA zakázány. Ale třeba nám kolega Frank upřesní, jak to tehdy doopravdy bylo.
![]()
![]()
Asi vás zklamu, ale o tom vážně nic nevím, že by v USA byly zakázány výrobky z Al. Dokonce výrobky do kuchyně a pro potravinářské účely z Al slitin se zde běžně prodávají.
Máte ale pravdu, že jsem o účincích nadměrného množství Al v organismu také četl. Dokonce mi o tom manželka našla článek v Blesku.
http://www.blesk.cz/clanek/radce-zdravi … mozek.html
Tak nevím, svařoval jsem Al v bývalém Československu po dobu 10 let.... sem tam bez odsávání... Sem tam jím potraviny uvařený v hliníkovým papiňáku, tak je to se mnou asi blbý...
Ne, vážně, ty negativní účinky hliníku na organismus určitě jsou, záleží odkud a kolik se ho odkud do organismu dostane. Podle mně by se asi v Al nádobí neměly připravovat potraviny s obsahem kyselin a solí, které rozpouští hliník. Např. když vaříte ocet v Al nádobě, dojde k reakci, kdy Al rozpouští.
Tady jsem se dověděl toto:
http://www.prirodaleci.cz/hlinik/
Hliník se v lidském organismu hromadí, takže u dospělého člověka s hmotností cca 70 kg se průměrně nachází okolo 60 mg hliníku. Takové množství se rovná čtverci o velikosti 5 krát 5cm,vystřiženému z hliníkové folie (alobalu) na pečení, který má tloušťku desert mikrometrů. Biologický poločas rozpadu hliníku v lidském organismu se odhaduje na 7 let. Vylučování hliníku z těla zajišťují především ledviny (asi 83 %z celkového množství). Vysoký obsah hliníku v lidském organismu má negativní vliv, zejména na stavbu kostí a souvisí také s pamětí, což ostatně napovídá čínský pentagram. Celkové množství hliníku v těle se samozřejmě skládá z celé řady malých příspěvků, stejně jako v případě ostatních toxických kovů.
JARDA V napsal(a):
No právě to mě trochu mate. Na tu studii se kdysi odvolával i Český rozhlas v jiné souvislosti, já jsem ji neviděl.
A doma jsme měli hliníkový papiňák, hliníkové příbory, hliníkový jídlonosič, kolo favorit s "hliníkovými" řídítky, na vojně hliníkový ešus,...![]()
![]()
On ten hliník na jídlo moc vhodný skutečně není, však taky hliníkové příbory z trhu zmizely a ešusy se prodávají vesměs nerezové... často však zacházejí studie různých "odborníků" až do extrému, což vidíme v poslední době čím dál více. Chce to zachovat trochu zdravého rozumu a nepodlehnout mediální masáži dutých hlav placených různými firmami.
Editoval Blažena (11-03-2013 20:02:17)
Blažena napsal(a):
JARDA V napsal(a):
No právě to mě trochu mate. Na tu studii se kdysi odvolával i Český rozhlas v jiné souvislosti, já jsem ji neviděl.
A doma jsme měli hliníkový papiňák, hliníkové příbory, hliníkový jídlonosič, kolo favorit s "hliníkovými" řídítky, na vojně hliníkový ešus,...![]()
![]()
On ten hliník na jídlo moc vhodný skutečně není, však taky hliníkové příbory z trhu zmizely a ešusy se prodávají vesměs nerezové... často však zacházejí studie různých "odborníků" až do extrému, což vidíme v poslední době čím dál více. Chce to zachovat trochu zdravého rozumu a nepodlehnout mediální masáži dutých hlav placených různými firmami.
Jak kdo asi Tenhle toho hliníku sbaštil 9 tun
http://magazin.libimseti.cz/lifestyle/4 … dl-letadlo
Editoval kiwi (11-03-2013 20:11:40)
hmm, já teď tu mám dilema, kterou hliníkovou pánvičku koupit, s teflonem a nebo keramikou, už jste tu s keramikou někdo zkoušel? Sem tam si někdo přijede něco svařit a když se zakecáte a zapomenete že máte pánev na sporáku....že by to sváření hliníku?..no už se mi nelíbí a chci novou.Jo a teď aspoň vím na co se vymlouvat,to bude mít šéf radost...hi
Hmm, dík, ale to je stará osvědčená klasika, a těžká, já bych chtěla něco z hliníku od zajímavého výrobce, v Peny měli v akci s nanešenou keramikou,ale byla zelená a mě se líbí modrá.....zdravím, mám chřipku, slopu čaj.
Hrušínský: "Mařenko, vy jste v obličeji krásná, ale ze všeho nejradši mám tu vaši pánev, ta je nádherná."
Mařenka: - "Vy jste ale sprosťák, pane doktore."
Hrušínský: - "Pánev je nádoba na smažení, děvenko. To byste měla vědět. A tu druhou máte taky pěknou."
tiez oblubeny model, aj ked nie je z hliniku ...........
Editoval rcp (12-03-2013 02:16:56)
No a já ji mám teď opálenou, vařím na plynu........dobrý, obě....nikdo nezkusil tu s keramickým povlakem? Jdu na topinky a kolegovi přeji ať se mu kup podaří a Wlsp bude fachčit......snad se pochlubí..
keramika dobrý, jen si vezmi ssebou kus pravítka.... tuhle jsem si pěknou velkou a vysokou našel, měla jen "drobnou" závadu - vyboulené dno... na první pohled to vidět nebylo, ale když se do toho nalil olej, tak se ho tam muselo nalít podstatně víc, aby maso položené na prostředek nebylo na suchu. šel jsem to tedy reklamovat, vzali mi ji zpět, ale pánev se mi jinak zamlouvala, tak mi postupně ze skladu vytahali další 3 a již vybaven pravítkem jsem odešel bez pánve - vyboulené byly všechny.... některá míň, jiná víc... peníze vrátili bez problémů.
od svarecek po panvicky? teda vi si tu jedete pecky
hmm, stím pravítkem špica rada, to by mne nenapadlo, vyboulené dno, že by se výrobce inspiroval třeba u Třebíče?, už toho nechám....hi ..omlouvám se že jsme vám zacpali vlákno, ale je to o vaření, o hliníku,-jak jste dopadl s Wlsp ?
frturek: to si piš.... no co vaření jako vaření...(úsměv)
evik: to bylo poučení z krizového vývoje, jak by řekli soudruzi... rozdíl je v tom, že mě to pomohlo, zatímco soudruzi melou ty svý blbosti stále dál, ale to už bychom sem tahali hnůj, který sem nepatří, takže vzhůru zpět ke svářečkám.
ta wlsp je fakt asi dost dobrej stroj, mít to do dílny, asi bych o ní velmi vážně přemýšlel, ale na ty naše "hračky", kdy je svářečku třeba často vytáhnout i nějaký ten metr nad zem je to poněkud těžká váha, takže to takřka jistě bude omi nebo kit. každopádně ne güde, einhell apod... některé typy se dají celkem úspěšně updatovat na trochu solidnější stroj, ale ač mi elektrika problém nědělá, tak bych do toho nešel, protože mašina+díly+práce je oproti výše zmíněným strojům cenově poněkud diskutabilní, raději nějakou pětku přihodím a budu mít stroj, který bude bez zbytečného laborování a potenciálních problémů. tím však nechci říct, že nemám pro nadšence přestaveb pochopení... mám a velké, sám občas podobné kousky taky dělám.
jo svarecka uz je doma s plnou tou velikou flaskou a trictvrtrte 0,8 dratu ty 15 kg civky s redukcakem za 14 tis i s dopravou akorad musim nastudovat co jak se nastavuje vyfoukat ji a sehnat kabel na vyhrivani redukcaku
WLSP 315
na bazosi sa teraz objavili neake Wlsp ale za cenu po 400eur-tak sa predavaju tu na slovensku a vcera som jednu zachovalu nasiel v Presove za 250eur ale pan je z ciech tak to daleko
zdaravicko, tak sem tu wlsp 315 poridil ale tet mi prestala podavat drat, ten spodni stykac spina, plyn jde ale drat ne nevite cim by to mohlo bejt? diky za kazdou radu
Hmm, nemáte stažený poťák na rychlost přiblížení drátu na čele svářečky, mě se to omylem taky stalo, zdravím...
zdaravim, tak problem s dratem se nejak vyresil asi nejaka chvilkova indyspozice pak to slo ale tet mi nespina ten stykac drat jede ale stykac sepne hodne zridka nevite cim by to mohlo bejt je ten stykac spatnej nebo je to necim jinym?
Dobrý den,
zkontrolujte mikrospínač pod víkem podavače, někdy špatně víko dosedá a potom nespíná stykač.
S pozdravem Zdeště
tak sem se nato sel podivat a nez sem cokoliv udelal tak sem to zkusil znova a stykas spina, ale obas v nem dost jiskri tak si myslim ze asi bude lepsi sehnad jinej a vymenit ho
zdravicko panoove, mam problem a wlsp 315, problem zpociva v tom ze mi prestal zpinat ten stykac po prave strane, tak sem myslel ze je po nem ale byl tu bratranek eletrikar a rozebral ho a rikal ze mu nic neni, problem je v tom ze k civce stykace nejde zadne napeti a ani nani neni zadnej stitek tak nevime na kolik je .podle dratu sme dosli ze spinaci kaneli vedou k tistaku na koncovku 14 a 15 pri mereni mezi temi koncovkami je stale ad je stikla pistole nebo ne je na koncovkach 70V. jeste sme zkouseli to velky relatko ale to zpina jeste sme zkouseli i ten spinac v podavaci ale ad sem ho mackal jakkoliv tak stykac nesel. ze zacatku to zaclo delat pri delsim svarovani ale postupne se doba funkcnosti kratila a tet uz se nesepne vubec nevite nekdo cim by to mohlo bejt nebo kde zacit hledat pricinu?
opravdu nikdo netusite cim by to mohlo bejt?