SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Zdravím, ve svařování nejsem nijak extra zběhlý, spíše lajk který si občas něco svaří.
Vlastním svářečku Iskravar 150 a začal jsem s ní mít jistý problém. Když mám kabel s bowdenem trochu víc zahnutý tak už se drát neposunuje rovnoměrně a cuká se. Bowden je tam plastový,. Myslíte, že by problém vyřešila výměna bowdenu za ocelový? Jestli ano jaký průměr zvolit když používám 0,8mm drát? Dále se mi často stává, že se mi drát připeče k průvlaku, jde tomuhle taky něčím předejít?
Jinak když nemám na flašce s CO2 namontovanou regulaci průtoku neovlivní to kvalitu svařování? Flaška je otevřená vždy na plno.
Popř, jde u téhle svářečky vyměnit podavač drátu za kovový místo toho plastového? Myslím tím výměnu kus za kus bez nějakých dalších úprav.
Za rady Vám předem diky
jerry.s napsal(a):
...Jinak když nemám na flašce s CO2 namontovanou regulaci průtoku neovlivní to kvalitu svařování? Flaška je otevřená vždy na plno...
Co si pod tímhle máme představit ??? Bez redukčáku z flašky rovnou do hadice ?? To asi těžko, to by se hadice nafoukla jak balón, než by praskla. A jak dlouho by to asi fungovalo?? 5 minut??
6kg hasičák poté, co povolila pojistka na ventilu, byl prázdný během několika (možná desítek) vteřin - už je to víc než 10 let, co jsem měl to "potěšení" zažít ze vzdálenosti asi 10-15 metrů.
Možná myslel, že má jen ten jednoduchý redukčák, který dnes prodejci dávají k těm levným hobby mašinkám. Nemá to budíky, jen regulaci.
Podavač kovový za plastový bez úprav asi ne.
Výměna bovdenu kovový za plastový pomůže v každém případě, průměr asi 1mm vnitřní průměr. Ty plastové se po čase úplně rozsypou, minimálně polámou na více místech a dělá to problémy.
pardon, špatně jsem se vyjádřil. Samozřejmě že tam ten redukčák je, jen tam nemám manometr a nevím jaký tlak tam je tak to mám na tom redukčáku otevřené takřka na plno. Když jde do hubice plynu méně než je potřeba tak to asi vadí, ale když tam jde více tak by to být problém neměl ne?
Ještě se zeptám. když potřebuji navařit kousek materiálu na litinu (blok motoru u zemědělského stroje) tak je lepší zvolit klasickou svářečku s elektrodou na litinu nebo by to šlo i s COčkem a nějakým speciálním drátem? popř, jakým?
Jinak ten bowden bude pasovat kterýkoliv? nebo musím koupit na konkrétní typ hubice?
Editoval jerry.s (14-07-2013 13:55:53)
Bowden na konkrétní používaný průměr drátu +aby nebyl kratší než hořák
Kup si průtokoměr.který se nasadí na hubici(kus plastu s kuličkou) a ukáže ti skutečný průtok plynu a doreguluješ podle toho.Používáme ho na všech svářečkách,manometry leckdy lžou....
S tou litinou bych např.u Choboly koupil vhodnou elektrodu /prodává po kusech/ a zavařil s tím....
kuptesi podobny typ bovdenu v nejake svařovací technice izolovany:http://www.froweld.cz/svarovaci-technika/eshop/4-1-SPOTREBNI-DILY-HORAKU/144-4-Bowdeny/5/508-Bowden-ocelovy-izolovany-1-0-3-5-m a vymente vymena podavače za jiny je trošku naročnejší věc i finančne nakladnejší, ale lze zvladnout..
jerry.s
kupte si za pár kaček(do 200,-) výstupový průtokoměr na hubici jak radil již milda87 a řiďte se pravidlem 10 násobku.Takže u 0,8 drátu 8l/min s 8-10mm výletem drátové elektrody(to je to je na tom klubku ve svářečce).Možná se přídavný materiál na litinu prodává i na cívkách pro mag,ale elda pro MMA bude levnější a snáz dostupná.
Děkuji pánové za odpovědi. Ještě má poslední otázka. Kde koupím ochranou gumovou hadici která vede od svářečky k hubici a vedou v ní všechny dráty i s bužirkou? na e-shopech se svařovací technikou jsem tuhle bužirku k prodeji nikde neviděl. dá se to sehnat takhle samostatně? vnitřní průměr má cca 15mm
děkuji