SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování

Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !

Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování

#51 09-02-2011 12:06:32

kirkmen
Člen

Re: CO svářečky Jasic

Včera jsem vařil s Jasicem 250, 0,8 drát v kysličníku, je to opravdu povedený stroj, velmi pěkně svařuji i na malé proudy.

Fronius - TransPulsSynergic 2700 - hořák AL3000UD 3,5m
              MagicWave 2200  hořák TTW3000A  ,  TransPocket 1500
JasigMIG 250 J90 - hořáky  binzel240 3m,  binzel-ergo250 4m    JasigMIG 350 - hořák Binzel360 4m
Hypertherm  - plasma  Povermax 1000, pro velké tloušťky autogen(LPG)

#52 19-03-2011 03:36:24

KMU1
Člen

Jak jsem ještě nevařil s jasic 160, aneb úpravičky, bez kterých se dá žít. Po spálení baubau trafa jsem "dostal" tuto mašinku. Rozdíl samozřejmě bombastický, ale před zapojením do výrobního procesu bytelná kontrola, protože pak už na to "nebudou lidi. Poučen jedním z předchozích příspěvků kontrola spojení zem-kastle=ok. Jen tak ze zvědavosti šahám na vidlici a dostanu takovou ránu,která by mě v pohodě sundala nepřipraveného z lešení!!! Jsem eletrikář,tak ji občas dostanu a většinou jsem na to připraven ve smyslu abych třeba ještě neletěl dolu, ale todle bylo překvápko. Vrhám se na návod, co jsem udělal špatně, ale o tomto ani zmínka. Proměřuji, zjištuji, že jde nejspíš o odrušuvací kondenzátor a zapoměli zřejmě na vybíjecí odpor! Pokud svářečku vypnete vypínacem, toto nebezpečí nehrozí, ale dá se na to spoléhat? Jinak plech silně lakován, takže dvířka cívky mají ve výřezu toleranci h7 a matky pantů jsou přivařené nepatrně mimo, dvířka se při zavření kroutí. Nezbývá, než upravit plastové panty. Vrtačkou zešišatět díry nepomáhá,jelikož zahloubení pro šrouby je kónické a po dotažení se zas centrují,upravuji i zahloubení a přecházím k zámku,kde je vůle pootevření snad 5mm. S kouskem plastu a vteřiňákem je tato opravička hotová během vteřiny. Při vybalování z krabice držadlo jakoby škrábe-beru do ruky nůž, že odříznu otřepy, ale situace se má jinak, z vrchu je držadlo pěkně hladké a zaoblené, ale zespod, kde působí hmotnost svářečky, rovné a žebrované. Zde jde očividně proti sobě funkčnost a desing. Vystužení a omotání kobercovou páskou posiluji funkčnost. První věc, co mě ale uhodila do očí po vybalení jsou knofíky v "luftě", snad centimetr nad kastlí. Tady funkčnost i desing dostávají zabrat. Oddeklovávám kryt, poťáky naštěstí stačí zevnitř podložit, pak trochu 10 vrtákem zahloubit knoflíky, aby zakryly matku, bruskou zkracuji hřídelku a knoflíky sedí jako ..... na nočníku. Kontroluji zběžně desky součástek a možnost čištění. CHtěl jsem posunout plynový ventil do stroje (trčí dost ven), ale to je téměř nerealizovatelné a proto upouštím i od myšlenky otočit vývodku napájecího kabelu, pak by také tolik netrčela (to se už osvědčilo jinde). Před zašroubováním deklu je třeba propilovat některé díry deklu a poopravit závity šroubů. Po našroubování hořáku zjišťuji nedotažený eurokonektor, což se ukazuje jako nejsložitější opravička. Konektor je v kuse s podavačem a jeden šroub a hlavně matka je zezadu, kam mám problem "na tři zalomení" strčit vůbec ruku, ale matku neudržím. Možná by pomohla s límcem (má "zářezy" proti otáčení), tu ale zrovna nemám a křídlovku se tam bojím nacpat, jelikož hned vedle je silový přívod a tak bych mohl dostat výstupní napětí na kastli. Následuje demontáž motoru a koncovky, abych viděl aspoň trochu na toto místo (ještě to visí na hadičce a ovládacích kablíkách. Naštěstí se tam vejde zapichovací matka v obráceném gardu a sama se zajišťuje o hranu koncovky. Proto si ji lepím chemoprénem na prst, jelikož v montážní poloze se tam víc prstů nevejde! Hotovo a jde se na krytky. Jak jsem proklel výrobce kůli jednomu šroubu(cca 2 hodiny práce), tak teď mám zase neskutečné štěstí. Jako kryt na eurokonektor pasuje nádherně víčko od 2l lahve se širokým víčkem! Ani výrobce by to nevyrobil lépe(a levněji:)) Stačí jen namáčknout. Pro vyndání je ale třeba předtím provrtat dvě dirky a prostrčit provázek (používám i na kabely staré kaničky z bot,netřepí se a nerozvazují) fotky dodám. Aby toho štěstí nebylo málo, víčko se dá nádherně uskladnit na dva šrouby u špulky drátu. Ještě "špunt" na vstup plynu a rychlosvorka ze spínacího špendlíku (foto řekne víc). Tak svářečku mám okouklou a pokud budou nějaké zajímavé postřehy, zase napíši. Nechci, aby to vyznělo, že je to největší krám (má podavač s velkým motorem, 3m kabely, pořádnou zemní svorku, beznapěťový drát, bytelnou kastli,  filtr na plynu......) ale nějaká práce se na ní najde.

Editoval KMU1 (21-03-2011 19:56:44)

#53 21-03-2011 21:33:43

KMU1
Člen

První vaření s jasic 160   z pohledu lepiče amatéra. Beru poprvé do ruky baziky hodlám raději zkontrolovat na netu správnou polaritu (ok48.00) (u trafa nebyl výběr) není to úplně jednoznačné, ale dávám plus na elektrodu a hodlám nastavit proud. Nevěřím vlastním očím! Svářečku navrhoval snad sabotér z prefabrikovaných dílů (jinak by to snad ani nevařilo). Nemůžu se "dopočítat" proudu 80A. Silná ryska 70A, pak tři čárky, daldší silná ryska 100A. Očekával jsem, že jedna čárka bude 80 a druhá 90 ampér, ale co ta třetí? Jelikož teď hodlám svařovat a ne opravovat (ale určitě to předělám), "počítám" proud 70, 70ačtvrt, 70apůl, 70atřičtvrtě, 100. Kouknu na nastavení napětí pro "drát" a tam je ten samý blábol. Jedině u nastavení posunu drátu výrobci vyšly čárky podle logiky. Beru do ruky koncovky od kabelů a hledám, jak strčit koncovky do svářečky. Jeden kabel zapojen a při druhém si říkám, co má konstruktér na krku? Koncovky, co držím v ruce mají viditelný výstupek a ten se musí otočit dolu, aby na něj nebylo vidět a šel zastrčit do svářečky (běžně mi svářečka nevisí mezi 1,7-2m). Ergonomičtější by bylo mít zásuvky ve svářečce otočené o 180%. Toto napravuji prozatím bílou tečkou ze "zhora". CHvíli je to boj, postupně si zvykám, uplatňuji "fígl" s ulamováním konce odhořelé elektrody po nekonečném klepání, ne-chtěně testuji antistick, který se chová trochu jinak, než zde bylo někým psáno (jestli tuto funkci vůbec svářečka má). Po přilepení elektrody je třeba hned trhat, když jsem chtěl elektrodu nechat přilepenou vychladnout, naopak změkla (ale nerozsvítila se jako u trafa) a ohla se při pokusu utrhnout a obal šel do kopru. Je též potřeba trochu razantněji při ukončení sváru utrhnout oblouk (na rozdíl od trafa) Na to, že svářečka neprská, ale spíš šustí mě překvapil relativně masivní rozstřik kovu poměrně daleko od housenky, ale ne ve formě kuliček, ale jehlanů. Struska je sklovitá a tvrdá, koupím tvrdonávar na oklepávací kladívko,kde zmizela špička (s bazickou). Rutilka má viditelně mělčí závar a neprská. První zkušenosti s drátem příště.

#54 22-03-2011 06:03:52

kirkmen
Člen

No já mohu jen chválit, vyměnil jsem nakonec 250 za 250 s podvozkem a možností i elektrod a i na ty elektrody to vaří pěkně. 160 jsem nezkoušel, ale pokud je to podobné, tak co se týče svařovacích vlastností, tak bych radil trénovat.

Fronius - TransPulsSynergic 2700 - hořák AL3000UD 3,5m
              MagicWave 2200  hořák TTW3000A  ,  TransPocket 1500
JasigMIG 250 J90 - hořáky  binzel240 3m,  binzel-ergo250 4m    JasigMIG 350 - hořák Binzel360 4m
Hypertherm  - plasma  Povermax 1000, pro velké tloušťky autogen(LPG)

#55 22-03-2011 07:40:22

ZDENÁL
Člen

Je celkem jedno jestli se jedná o JASIC 160 nebo 250. svařovací vlastnosti jsou téměř totožné. Potíže které popisuje kolega KMU 1 budou mít původ někde jinde než na straně stroje.

#56 26-03-2011 13:17:49

KMU1
Člen

Používání jasic 160. Ano, souhlasím, že nejslabší článek je svářeč, ale proti svařovacím vlastnostem nic nenamítám, jen se zeptám, jestli máte např. také ryskou označený proud 92,5A. Nevím, v čem je tento proud tak výmečný, já už jsem přelepil stupnici a mám označeno 90A (a jiné celočíselné hodnoty) Vyzbrojen ss klešťákem zjišťuji, že svářečka skutečně žádný antistick nemá, udržuje stále nastavený proud zvětšený o cca 10%, takže je třeba se zachovat, jak popisuji výše. Daší spíše teoretickou možností je snížit knoflíkem svařovací proud na minimum (10A) a počkat na schladnutí elektrody, nebo přepnout do funkce MIG, to se proud zcela vypne.-- Jakmile elektronika invertoru pozná přilepení elektrody, sníží proud na minimum (třeba 5A). Teď je důležité chvilku (pár vteřin) počkat a nepanikařit. Elektrodu nechte pořád v kleštích. Jakmile elektroda vychladne, stačí jedno kývnutí a elektroda se v pohodě odlepí bez poškození obalu. Elektroda přitom zůstává pořád v kleštích. Invertor odlepení opět pozná a připraví se na nové zapálení oblouku. Důležité je opravdu nezpanikařit a nezačít s eldou kývat okamžitě po přilepení. To ji zase oloupete jak banána --citace admina, funkce antistick. Na druhou stranu se to dá využít k nouzovému vysušení elektrody, řezání polystyrenu... zkrátka výkonný proudový zdroj, jen je to potřeba vědět. Výrobce neudává, jak dlouho by ne-měla být elektroda přilepená a svářečka má tepelnou ochranu, poškození tudíž teoreticky nehrozí. Napětí naprázdno cca 52V, měřeno obyč. DMM změřím ještě se špičkovým detektorem. Deklarované je 70V. Přez napětí se dostáváme k napětovému zdroji a céóčku. Zde je napětí bez zatížení bez ohledu na nastavení voltů taktéž 52, zde jsem použití jako napěťový zdroj "neskoumal", ale při vaření není sebemenší problém, ani na maximální napětí a posuv při drátu 0,8 (na 0,6 drát je posuv 14m/min málo, napájení z jedné fáze třífázové zásuvky)

#57 04-04-2011 11:45:22

RadekCX
Člen

ja jsem vcera prvne varil uz naostro s Jasicem 250 a prestoze jsem nikdy nesvaroval tak jsem z toho nadsenej - profisvarec si nad tim asi uplivne, ale v okamziku kdy jsem nejak doladil posuv, napeti a tlumivku to byla opravdova radost
jen pro ukazku:
http://www.cncnet.info/galery/Atlantis/ … prestavba/
treti obrazek a jak rikam mel jsem to prvne v ruce predtim jsem si to jen zkusil pri svarovani toho zluteho zebricku

na ctvrtem jsem pro zmenu vyrezaval prepazku plazmou Berlan 40 silnou cca 12mm - neni to buhvico, ale mel jsem problem spis s tim, ze jedinej dostupnej mobilni vzduch je kompresor co pri tom prutoku da jen 2atm

#58 04-04-2011 21:35:33

Ládes
Člen
Místo: Olomouc
Web

RadekCX:Taky jste si mohl tu rez očistit wink

Fronius VST 357-2 +AW 5000;Fronius TT 3000W +TTW 3000P,KITIN 150LA;EWM pico 160
SV 18R(1000)
Speedglass9100X,Lincoln Viking 3350 4C

#59 05-04-2011 09:03:18

RadekCX
Člen

no mohl, ale to neni zadna hloubkova rez - takze na svar to rozhodne nema vliv (neni to tlakova nadoba) - ono kdybyste videli jak to v te lodi vypada pri praci (svarecka, plazma, kompresor, rozbruska, ruzne dreva, kalibry a hromady ruznejch kabelu a jeste dva lidi) - v nedeli jsme hledali 30 minut jednu upinku :-( ta lod neni zase tak siroka - je to cca 2.15m

tim to ale neomlouvam - jen proste clovek uz po 9h prace chce hlavne skoncit

#60 06-01-2013 03:32:06

Pojky.net
Člen

Zdravím všechny fandy svařováni
Jsem majitelem mig mag svàřečky jasic 250.
Dovedl by mi někdo poradit,kde sehnat kladku na dràt průměru 0.6.
Předem dìky

#61 06-01-2013 21:54:03

mul
Člen

Určitě ji seženeš u choboly ten ty svářečky prodává

Pojky.net napsal(a):

Zdravím všechny fandy svařováni
Jsem majitelem mig mag svàřečky jasic 250.
Dovedl by mi někdo poradit,kde sehnat kladku na dràt průměru 0.6.
Předem dìky

#62 20-02-2013 12:47:25

Pojky.net
Člen

Zdravím zde na fóru
Vlastním svàřečku jasic  250
Màm jí  asi měsíc v provozu a už se porouchala.
Při přepnutí na svàření v ochranné atmosféře,nastavení požadovaného napětí a proudu
se při zmačknutí pistole okamžiťě zvedne napětí na 53V.
Setkal se stím někdo?:-(

#63 20-06-2013 17:08:37

mike
Člen

Zdravím osazenstvo
chci poprosit,kdo nemá český návod k dané svářečce JASIC MIG 160,protože mi byl dodán pouze cizí.
Předem děkuji za info.

#64 20-06-2013 18:47:50

Honza007
Člen
Místo: Český ráj 294 11

Pokud jsi to koupil v čechách pak je to duvod k odstoupení od smlouvy!!!

30 vteřin hledání co vy na to??
http://www.aek-svareci-technika.cz/down … 080410.pdf

Jak šel čas KS250 Triodyna WLSP315 Unimig 400 Trafo po dědovi, invertor telvin,gama,autogen a dalsi.Dnes Migatronic Pilot2400 Flex330 Alfa-in 350 a 250 plazma Cebora Fronius 1400 Speedglas 9100XX a doma pro radost BWIG 180 BSP-40 WMP 200 s  AEK 024
Prosím než se zeptáte nebudte líní HLEDAT www.google.cz  http://cs.wikipedia.org  a hlavně používat mozek wink Lidi nebuďte líní přemýšlet a číst.

#65 20-06-2013 18:55:37

mike
Člen

Ted vás nechápu,proč odstoupení od smlouvy?

#66 20-06-2013 18:57:49

mike
Člen

Ono těch vláken je tu docela hodně,ale nenašel jsem nějaká negativní na tohle téma JASic MIG 160

#67 20-06-2013 19:03:58

mike
Člen

Omlouvám se,ale i já ho našel dřív,nebude se to opakovat.

#68 20-06-2013 19:41:33

Ládes
Člen
Místo: Olomouc
Web

Pro prodejce platí že pro výrobek prodávaný na českém trhu musí být k dispozici i česky psaný návod u každého kusu výrobku

Fronius VST 357-2 +AW 5000;Fronius TT 3000W +TTW 3000P,KITIN 150LA;EWM pico 160
SV 18R(1000)
Speedglass9100X,Lincoln Viking 3350 4C

#69 20-06-2013 19:45:06

mike
Člen

Vím,ale vůbec jsem si to neuvědomil,taky jsem mu hned psal,tak jsem zvědavý jak to dopadne,protože to prodává náš velice známý prodejce a výrobce svařovací techniky.

#70 21-06-2013 04:42:25

Radim
Člen
Místo: Severní Morava

Ano, český návod musí být, ale na druhé straně nikdo nespecifikoval, jaký minimálně ten český návod má být. Klidně to můžou být dvě stránky z stostránkové harmoniky 10 x 15 cm vytištěné 50 řečmi na nekvalitním recyklovaném papíru.
Takže třeba tam ten český návod je.
A pomalu se to stává standartem, k výrobku je coby návod přiložen jen jakýsi levný leták a podrobný návod je pouze v elektronické podobě někde na internetu.

#71 21-06-2013 09:05:12

bobobo
Člen

Zatím není zákonem povolen stav mít dokumentaci na netu . Chystá se na konec tohoto roku . Dnes jedině papír nebo kotouček .

#72 21-06-2013 16:40:13

mike
Člen

No doposavad byla zvyklost návod v češtině a hlavně když je to český dodavatel a nebo výrobce!!!!....,zatim moc nechci jmenovat

#73 21-06-2013 20:52:55

KMU1
Člen

Tak dnes na mig160 první malá závada. Vařím a najednou nejde drát. První, co mě napadá, přišponovat přítlak kladek, ale ten už není nejmenší a vzpomínám si na zde vyčtenou radu od zkušených, že to má být poslední volba, ne první, tak beru za cívku s drátem, bingo, je kouslá. Středový svorník (šroub) se v uchycení povolil a tím pádem jakobych přitáhl středovou brzdu na krev. Oddeklovávám, protože přístup k uchycení je ze strany elektroniky, bohužel tou je přístup k uchycení zabarikádován a protože nechci (a nemám čas) rozdělávat půlku svářečky, dávám na středový svorník kontramatku (ze strany cívky s drátem) a dotahuji. Tím je spraveno, při té příležitosti vyfoukávám prach z výkonových součástek (na nevýkonových na vrchních deskách žádný není) a podařilo se i najít pár mírně uvolněných spojů (jen v Al chladičích, i když byly po koupi dotaženy). Jinak za dva roky občasného vaření plná spokojenost i v nestandartním použití.

#74 21-06-2013 22:07:07

mike
Člen

TAkže jak vidím další spokojený majitel Jasic. Dnes proběhl test jen na MMA a vážně plná spokojenost sváry to je prostě nádhera,žádný lepení jak zde někde bylo,mohu srovnat s GAMOU 1500.

#75 21-06-2013 22:14:07

Radim
Člen
Místo: Severní Morava

bobobo napsal(a):

Zatím není zákonem povolen stav mít dokumentaci na netu . Chystá se na konec tohoto roku . Dnes jedině papír nebo kotouček .

V praxi je už dávno obvyklé, že jako návod je pár mizerně okopírovaných pochybně do češtny přeložených listů papíru a skutečný plnohodnotný návod je právě jen na netu.  A často jen v angličtině nebo jiné světové řeči.

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla