SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
zdar pouzil uz niekto z Vas nerez ako nozik do kosacky? podla mna by sa to dalo pouzit ked je taky tvrdy nie?
Já bych to neriskoval, taky bude dost křehký a až si někde škrtnete, tak ho budete dolovat v tom lepším případě z nohy. Nože do sekaček jsou dělány z oceli kterou nabrousíte pilníkem, takže o tvrdosti nemůže být řeč
zalezi jaky je to nuz. na kvalitnim nozi do sekacky[konce] byste si tupil pilnik. chtel sem jednou do koncu navrtat doliky pro vyvazeni a obyc. vrtak kaputt. chyt se mi jen karbidwolframovej. uz sem nerezovej samodomo nuz videl. ale je to kravina. on je tvrdej ,mi pripada ,hlavne na obrabeni[klade velky odpor pro triskove deleni] ale zeby jinak vydrzel ? mel sem dva noze ,jeden obycejny ,kuchynsky a druhy ze znackoveho kuch. mixeru ,nerez. skrabal sem s nima lak na drevu. nerez v otupovani vedl.
Co k tomu muzu rict jako obrabec kovu, tak nerez jako takovy neni absolutne tvrdy, je jen silene houzevnaty a blbe se obrabi protoze klade veliky rezny odpor. Ale jinak je mekky nekdy vic nez obyc ocel, podle toho jaky. Je to videt treba po upnuti do sveraku na frezce, pokud neni sverak dokonale cisty, tak je v nerezu mnohem vic zamackanych spon nez v obycejne oceli.
Já jsem nože do bubnové sekačky vyráběl z běžné pásovyny. Na hranu jsem navařil cca 5mm vrstvu navarovou elektrodou EB 511 a nabrousil. Takle mi to funguje velmi pěkně!
ja som pouzil plat z ramovej pily na gulatinu nema chybu
zdravím pánové, kamarád co dělá v jedné zámečnické firmě mi udělal z nerezi nůž na benzínovou sekačku a na křovinořez nože aje to super, ale jen v tom že nerezaví, jinak je to to samé, chytneš kamínek a je zle, ale v nikdy se neuštípl ani kousek.
pa napsal(a):
zalezi jaky je to nuz. na kvalitnim nozi do sekacky[konce] byste si tupil pilnik. chtel sem jednou do koncu navrtat doliky pro vyvazeni a obyc. vrtak kaputt. chyt se mi jen karbidwolframovej. uz sem nerezovej samodomo nuz videl. ale je to kravina. on je tvrdej ,mi pripada ,hlavne na obrabeni[klade velky odpor pro triskove deleni] ale zeby jinak vydrzel ? mel sem dva noze ,jeden obycejny ,kuchynsky a druhy ze znackoveho kuch. mixeru ,nerez. skrabal sem s nima lak na drevu. nerez v otupovani vedl.
To záleží jaký druh nerezu použijete. Ty vlastnosti nerezu, které popisujete, odhaduji na nějaký typ austenitické nerez oceli. Tyto jsou pro výrobu nožů absolutně nevhodné. Použijte nerez řady 410 - 440 a uvidíte. Nicméně souhlasím, že vyrábět nerez nůž do sekačky na trávu je kravina. To už se kloním k názoru, který zde už kdosi předložil: na původní nůž z uhlík. oceli navařit tvrdokov a vybrousit.
Frank napsal(a):
To záleží jaký druh nerezu použijete. Ty vlastnosti nerezu, které popisujete, odhaduji na nějaký typ austenitické nerez oceli. Tyto jsou pro výrobu nožů absolutně nevhodné. Použijte nerez řady 410 - 440 a uvidíte. Nicméně souhlasím, že vyrábět nerez nůž do sekačky na trávu je kravina. To už se kloním k názoru, který zde už kdosi předložil: na původní nůž z uhlík. oceli navařit tvrdokov a vybrousit.
mate pravdu ,materialum vubec nerozumim a nem8m o nich prehled. z nerezu pro me existuji pouze "dva" druhy - magneticky a nemagneticky ,stale si ale myslim ,ze dobry nuz z kalene oceli nepredstihne.
pa napsal(a):
...stale si ale myslim ,ze dobry nuz z kalene oceli nepredstihne.
Co se týče ceny tak zcela určitě! Co se týče kvality, tak tam záleží co preferujete. Korozivzdornost je přednost nerezu a ostatní vlastnosti jako tvrdost ap. se dají docílit u obou typů ocelí. Zakalit na požadovanou tvrdost lze jak určité druhy uhlíkových ocelí, tak i určité druhy nerezů.
Já jsem to řešil tak ,že jsem navštívil zemědělský podnik v obci, tam jsem dostal opotřebené profi nože zadarmo - malá úrava, sekaji suprově, jsou dlouho ostré a materiálově naprosto bezpečné.
miki.
Zdravím do Tábora ,
Martin