SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
NMA urcite, jestli MIG/MAG jeste nevim, prece jenom je to slozitejsi.
menu se ovlada 4 tlacitky a jednim enkoderem.
proud primo potakem, to proto, aby sel pripojit i pedal
Jak funguje ten liftarc ?
Zacal jsem dodelavat podporu pro TIG do meho Atmela a tak jsem zkousel dve nebo tri metody pro start oblouku.
Mam 50Hz trafo, 120A rizene na vstupu tyristory.
Zkousel jsem detekovat moment oddaleni elektrody od matrose a v tu chvili tam hned poradne zatopit, ale asi je to pomaly a nez se mi nabudi 50Hz trafo + nabije kondus+tlumivka, tak to prosvihnu. Navic mi bezi AD prevod jen kazdych 20ms, takze dalsi zpozdeni. Takze to hodi jen mikroskopickou jiskru a ta hned zhasne.
Musíš tam mít klasickej antistick, tedy naprázdno puls jede a vypne až když je elektroda třeba 1 sec. ve zkratu, do té doby se musí zapálit oblouk, a při detekci oddálení se puls zase rozjede (tam by mělo stačit detekovat do 200ms), pro tig bych zkusil startovací puls kolem 10-20% půlperiody, aby nehořela elektroda.
V podstatě stejný řízení jako u mma až na startovací proud.
LA jeste nemam hotovy. Mozna ho udelam pres OZ v invertorove casti, abych mel okamzitou reakci. Nebo HF. Uvidime.
Dneska jsem osadil 3 verzi prototypove desky ovladani.
A Zrovna jsem dodelal preflow, post flow, crater time. Pak jeste vypinani a zapinani primarniho invertoru dle potreby.
Ovladani plynu je jiz pres rele, takze uz to memusim propojovat s Berlanem. Jinak ta zasuvka pro tlacitko z horaku, co je u Berlanu , tak ji maji v GM - MIC332
ted to fungije tak, ze nastavim si v menu co chci, zmacknu tlacikto na horaku, pusti se plyn, zacnu svarovat (zatim naskrab), stisknu tlacitko - dovareni krateru, pak dofuk. nasledne to skoci do menu a proces se muze opakovat.
Vse jiz samozrejme plne nastavitelne.
Jeste jsem zkousel ten LA, ale je problem s tim, ze proud z invertoru pokud je v zatezi, pulsuje. Coz podstatne ovlivnuje mereni napeti. pokud pouziju kondik, tak chvili sice trva nez se nabije a vicemene drzi, ale pokud chci rychle zvysit proud , musim pro zmenu cekat , nez se vybije a tim padem jiskra na zapaleni oblouku nestaci.
Editoval dolezelk (06-07-2010 23:54:29)
Ja myslel ze ten LA je neco special jako ze us po oddaleni nastartuje vetsi vykon a tak se vlastne neskrta s elektrodou, ale jen se oddali a je to.
Taky se pochlubim: tlacitko mam uz taky (dodelany na horaku bez tlac. a bez ventilu), plyn oteviram 12V ventilem z auta - oteviral tam podtlak k nejakemu topeni nebo co.
Konektor na panel chci dat tenhle (podobny, ale 4 piny) a v jinem pinu budu mit pripravu pro pedal:
http://www.vo.gme.cz/cz/index.php?product=899-018
a http://www.vo.gme.cz/cz/index.php?product=899-017
Jeste objednam ty rychlospojky na plyn a bude to luxus.
Kitin la to má podle výrobce tak, že je invertor vypnut, na výstupu je 12v (nejspíš tedy z pomocného zdroje nebo z vlastního pwm??) a při dotyku elektrody detekuje 0v, potom podlě mě co nejdříve zapne pwm, takže i pokud máš a/d převod po 20ms a elektroda při dotyku materiálu bude např. 100ms, tak bys měl stihnout pwm v pohodě zapnout.
Obyč. invertory jako gamy, kitiny apod. s přepínačem mma/tig to mají, jak jsem psal výše.
to 1b: Diky za info. To ja stihnu ZAPNOUT zdroj, to neni problem, ale pak tam ?nemuzu? nalozit moc velkej vykon, takze tam nastavim jen nejaky maly vykon (abych nerozsvitil elektrodu) a pri tomhle malem vykonu se mi po oddaleni nezapali oblouk. Myslel jsem, ze ty invertory to delaj tak, ze tam pousti malo az do doby kdy se elektroda oddali a v tu chvili velmi rychle zareaguji a nalozi tam.
Sam pises "to pak velmi rychle ..." a o to jde. Ja to samotne oddaleni elektrody od matrose zjistim treba az za 20ms a muze to byt uz pozde. Navic trafo je buzene 50Hz, takze pokud zrovna prochazi sinus nekde u nizkeho napeti ...
Ale jeste teda zkusim tam rovnou neco slusneho poslat uz pri polozene elektrode a uvidim. Jen se bojim, ze mi bude svitit nabrousena elektroda. Ale asi to prezije, ne ? Kdyz pak v oblouku ma asi horsi podminky. :-) Ona kdyz je hrotem polozena, tak ten proud potece jen velmi malou plochou, kdezto pri horeni pak proudi elektrony i z boku te spicky, ne ?
Editoval ezopaci (08-07-2010 16:44:09)
U toho LA je výhoda v tom, že při dotyku elektrody při napětí 12v dojde k velmi malé jiskře a tím opotřebení elektrody, při dotyku podle mě hned zapne pwm s proudem kolem 10%, ale obdelník, ten bude líp hořet, tak zkus u sinu víc přidat, bude to určitě o dost těžší zapálení vzhledem k průběhu a malé části sepnutého sinu, možná by pomohl za tlumivku elektrolyt
za tlumivku elyt neni dobre reseni, to jsem zkousel. bohuzel pokud se dotknu tak se vybije a pri oddaleni se nejprve musi nabit, takze mozna by to chtelo nejak jej drzet nabity na 80V a po oddaleni pouze relatkem pripojit do obvodu na nejakych 50ms.
nebo proc to vymyslet, nemate nekdo zapojeni nejakeho invertoru s LA ?
Editoval dolezelk (08-07-2010 21:02:06)
Lift Arc jede
Ted jsem to odzkousel asi 10x s teplou i studenou elektrodou
Nakonec jsem to udelal z toho co bylo v invertoru puvodne Anti-Stick. Upravil jsem to tak, ze pokud je napeti vystupu z invertoru nizsi nez 3V , tak snizi proud na minimum. Takze jsem musel odfiltrovat spicky z mereneho napeti malou tlumivkou, snizit filtracni kondik na vstupu komparatoru a ejlhle ono to vali
Stisknu tlacitko, zacne prefuk, opru se o matros, pusti se proud, diky antisticku na 15 A, oddalim, hned to nahodi startovaci proud, kde to drzi dle nastaveni (ted tam byly 130A na 3 sec), nahodi se svarovaci proud, zacne puls a svaruji. Stisknu tlacitko, zacne dovareni krateru, pak nasleduje dofuk( vse opet dle nastaveni v menu)
Deela to pekne penzkove svary na hliniku ....
Tim padem jsem na 90% hotov. Co se tyce AC funkci tak to umi vse, co jsem chtel aby to umelo.
pozdeji dodelam DC (otazka hodiny programovani) a zacnu resit umisteni do krabice a chlazeni. Chlazeni invertoru je vyreseny, az na diody, ty hreji vice nez je zdravo a hlavne chlazeni stridace. Ten svina hreje .... mam tady nachystany dva obrovsky chladice, ty upravim pridelam a vse namontuji do krabice.
Zrejme tam zrovna strcim tepelny pojistky.
Mozna tam casem pridam i modul pro MIG/MAG
Editoval dolezelk (09-07-2010 23:05:04)
Dolezelk,gratulujem.I v amaterskych domacich podmienkach sa da pri trpezlivosti vytvorit plnohodnotny AC/DC invertor.
Tak konečně jsem se dostal k tomu abych taktéž vyzkoušel baubau AC TIG trafo a vůbec mě nepotěšilo. Zdroj použit GUDE GE 145W s rozsahem 30-110A (upraveno napětí na prázdno a to na 50V~) jako HF jsem tam osadil ionizátor z plazmy, indukce do svařovacího obvodu pomocí VN transformátorku z TV počet závitů 1/20 a k transformátoru paralerně ochranu z TIG30tky (bez ní jsem nemohl ani za boha chytit oblouk)! Hořák plynem chlazený, elektroda 2mm zelená.
No a jak jsem dopadl? Špatně naprosto stejné příznaky jako měl alofok. Oblouk naskočil, na nizší proudy se netvořila tavná lázeň, od vyšších proudů se pak materiál spíše bortil. Připadalo mi to jakoby to nechtělo rozpouštět zoxidovaný povrch lázně. Při dávkování přídavným drátem dělal pouze kuličky, ale s lázní se spojit nechtěl. No více viz. foto:
Takže závěrem cokoli bych příště na hliníku lepil TIGem, vemu na to DCčko se 4kou elektrodou a výsledkem jsem na tom o 99% lépe.
MiraGSX napsal(a):
vemu na to DCčko se 4kou elektrodou a výsledkem jsem na tom o 99% lépe.
Jak se s tím vaří? řekněme jak dlouhý svar na cca 60 A jde udělat "stejnosměrným proudem na hliníku"?kolik vydrží elektroda?
Editoval Szabitch (07-04-2011 22:13:52)
Szabitch> Já tím vařil ventilové víko a pak zkoušel pár plechů. Proud do 55A, lázeň prakticky pořád čistá, ale při DC se natavuje moc velká plocha a díky průměru elektrody a maximálnímu proudu, aby elektroda nezkápla od toho nečekejte zázraky. Jak jsem psal je to jen na polepení. S výdrží elektrody je to celkem problém, jelikož když chcete zmenšit oblouk a vytvořit lázeň často se stane, že elektrodu utopíte v lázni... Takže pak obrousit a nanovo. Tohle vše provozuji na starém TIG hořáku s vodním chlazením. Bez vodníka by se vám obyčejnej hořák nejspíš roztekl.
Jinak pořád nechápu co víc MA315, která na tomto principu funguje už více než 20let obsahuje
http://www.skladovezasoby.cz/view/files … es/188.JPG
Editoval MiraGSX (07-04-2011 22:37:26)
Celkom pekný popis HF zapaľovania oblúka je na stránkach:
http://4hv.org/e107_plugins/forum/forum … 12240.post
Jeto síce v angličtine ale obrázky sú celkom pochopiteľné...
Podarilo se nekomu postavit dobreho tiga AC ktery funguje a svari dobre hlinik? Ja varil zatim hlinik migem a nic moc. horak tig mam a trafo svarovaci take je nekde schema a navod ktery funguje a dobre svari?
Aby se to v nějakém větším rozsahu naidukovalo zpátky přes svařovací trafo do sítě a zničilo přepětím nějaké tam připojené spotřebiče, muselo by to mít výkon srovnatelný se zkratovým výkonem sítě. To trafo pro HF má kolik výkon? Něco jiného je rušení jiným kmitočtem a něco jiného je zvednutí napětí sítě.
Neboli naopak, vysoké napětí z toho Hf zapalování , pokud nebude nějak elektricky odděleno od svářečky, bude sraženo dolů svařovacím trafem na napěté blízké svařovacímu napětí.
Zdravim nechcem vytvarat novu temu, chcel by som sa spytat ci sa da na obycajny invertor 200A pouzit metoda tig, popripadne ci sa da dat hf jednotka? Dakujem za odpovede.
Teoreticky hej, 200A to uz vodou chladeny horak.
Aj prakticky?
Aj na obycajny invertor na ktorom nepisu nic o tigu?
Vsetko sa da len treba chcciet, napriklad deaktivovat antistick ak ho invertor ma. Treba si na to sadnut teorie je dost na nete aj svarfore. Mas vela otazok tak to asi navladneš no. inak by sisa tutolko nevypitoval ale uz na tom makal, okrem ineho mas asi vela volneho casu.
len Vás všetkých chcem upozornit,že balast pre xenony nie je stavaný na dlhodobé podávanie 23 kV a navyše pri 23 kV je na výstupe až 1A-čo je smrtelnýprud už pri 230 V. Ked chcete príst o život,veselo experimentujte! Ten balast je určený ako napájací zdroj xenonových výbojok,a nie ako zváračka. Tak ešte raz,s rešpektom,už bolo pár smrtelných urazov od balastu!!!!!