SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1
Dobrý den,
měl bych jeden dotaz.
Ví někdo jak často a jakým tlakem se musí zkoušet hadice, spoje hadic, atd. pro propan butan?
Pro kyslík a acetylen je to jasně stanoveno v normě, ale ten propan butan mi nějak uniká.
Může mi někdo poradit?
Děkuji.
mvk67 napsal(a):
..., ale ten propan butan mi nějak uniká.
Teoreticky se dá najít místo úniku pomocí zapálené sirky, ale nezkoušel jsem to.
(Je to blbý vtip, ale nemohl jsem si pomoci... :-) )
(Edit: když to čtu podruhé, už mi ten kontrast - uniká norma vs. uniká plyn - tak zřejmý nepřijde :-) )
Editoval kraklakvakve (22-05-2013 21:52:13)
S tou sirkou se to běžně dělá. U propanu nehrozí vzplanutí láhve- samozdřejmě, nesmíš to nechat hořet tak dlouzho, až bouchne flaška
Pokud se vám nechce hledat norma tak nahlédněte např. na stránku http://www.gumex.cz/gwpb-hadice-na-prop … 13760.html , kde si najdete v tabulce "poruchový tlak".
mvk67 napsal(a):
Pro kyslík a acetylen je to jasně stanoveno v normě,
nějaká norma někde bude, protože ji ale necituje ani jirkati, místní leader pokud jde o normy a předpisy
bude to asi nějaká oborová, běžně nezjistitelná. Protože hodně často používám PB v terénu na různých stavbách, hadice vláčím po zemi, čas od času je kontroluji, dělám to tak že je natlakované ponořím do vany, kádě, sudu s vodou. Jinak dle vnějšího vzhledu - když už jsou naprd vyhodím je.
Protože používaný tlak nikdy nepřesahuje cca 2bary, není nutno utahovat sponky silně jako u kyslíku, zbytečně se tím zařezává sponka do hadice a naruší první vrstvu.
Jinak zkoušet hadice sirkou nepovažuju za dobrý nápad - člověku pak může ledacos chytit, třeba chalupa
Pro kyslík a acetylen je to jasně stanoveno v normě, ale ten propan butan mi nějak uniká.
Stránky: 1