SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Potřebuji poradit-koupil jsem invertor tara 141 v domění že píská větrák-ale není to větrák ale spíž civka uvnitr-tak se ptám je invertor po smrti nebo se s tím da vařit dál-podotýkám že svaří podle mého normalně-na žkoušku mam vypaleno cca 40ks elektrod a pořád to varí ale píska-při oblouku se zdá ze piskot přestane.
Je možné že by rezonovala civka že by byla blbě zalita??
vložil bych obrázek ale nějak nevím jak-tak jsem to dal- svar er-117 2,5 90A
Editoval matisx (11-05-2013 17:42:07)
Mě píská invertor také, již od zakoupení. Už jsem se tady na to ptal a někdo mi odpověděl, že to dělá měnič vysoké frekvence. Na funkci to vliv nemá. Provozuji jej již déle než deset roků a žádný problém. Jole.
Díky za podporu,kdyby to nevařilo vubec,tak jsem to nevzal,kámoš ma colt 125 a tam nic takového není-ale tohlo mi připadá že váří líp jak ten colt.takze až přestane vařit budu to řešit.dik a nebo zase zapnu ks250
Ferity mají být magnetostrikční neboli pod vlivem magnetického pole mění trošku svoji velikost.
Takže mohou pískat jakékoliv feritová jádra, pokud pracují v rozsahu vyšších slyšitelných kmitočtů. U invertorů to může být kmitání zpětné vazby, logicky hlavně při nezatíženém invertoru . Takže toto odpovídá.
Na svařování to asi vliv mít nebude, ale mohlo by to signalizovat zestárnutí nějakých součástek v invertoru , třeba nějakého integračního kondenzátoru ve zpětné vazbě nebo nějakého vyhlazovacího kondu.
Pískání u vysokofrekvenčních zařízení je víceméně normální. Mě taky přijde že invertor trochu píská i když asi ne tak moc jak popisuješ ty... Hlavně u nezatíženého stroje.
Mě zas piska taky inventor před zapalenim oblouku než se oblouk naskočí a nebo když se elektroda přilepí tak inventor sníží napětí a byse elektroda snaz odlomila. tohle dělají snad všechny inventorové svařečky mam v praci froniusku 140A vykon taky když se kolegovi elektroda prilepila tak inventor piskal, ale jenom jemně po odlomeni elektrody přestal pískat a zapalil oblouk znovu a vařil dale... pokud inventor funguje neni co řešit, jen bych možna prohlidl tištak zada tam nebudou nejake volne spoje a dotahl bych šroubky případne jestli jetam nejaky studeny spoj tak bych to propajel.. pokud by se mi nejaky spoj nezdal..
Ješte jsem si všimnul že se kapek opalili ty dva cerny valce o stěnu skříně invertoru-už jsem to oblozil izolač.deskamy.ale to už se stalo předešlému majiteli.(sřejmě se promáčkl kryt a dotkl-ty letované spoje jsou jako jehle ostré tudýž strhnul folii)
Kámos má colt 125 a tam nic-tady je to slyšitelné,kdyz uberu na nulu je to slyšet velmi nepatrne-nekdy to i přestane-kdyby to nevařilo ani bych to nebral-myslel jsem že to bude větrák-tak uvidim
zapnu,pridam na 100a piska,žačnu svářet de fakto přestane.no uvidim