SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
![]() |
Nejste přihlášen(a)
Zdravím,
mám možnost nechat si naplnit láhev Corgon 18 a tak řeším jaké to má výhody oproti čistému CO2, resp. jestli to stojí za to běhání kolem. Mám to na takové to domácí vaření - od 1 mm po cca 6 mm materiál. Red. ventil na Corgon mám. Podotýkám, že s MAG začínám - mám OMI 205.
Děkuji
Laďa
Výhoda je v menším rozstřiku a v lepší kresbě sváru - tavná lázeň jde víc do stran. Čisté CO má větší rozstřik a užší svár - tavná lázeň jde víc ho hloubky. U čistého CO se dí říct, že má hlubší průvar, ale zároveň je svár křehčí než u mixu. Čisté CO je levnější než mix, tak spíš záleží na tobě co zvolíš...
Super, díky
podle mych zkušeností je v domácích podmínkách smes uplně zbytečná
david870 napsal(a):
Souhlas (tedy pokud ji člověk nemá za hubičku)
Pro david870 - Když on se ripper ptal na něco zcela jiného. Má možnost naplnění Corgonem. Pro učení se svařovat je to asi jedno, ale pro kvalitní svařování a pro pohledové sváry je směs rozhodně lepší. A jako bonus mnohem menší rozstřik, tedy čištění kuliček.
Zbytečná možná je,nicméně tím člověk zamezí problémům a pátrání po příčině zamrzajícího redukčáku.(jasně že to bývá z důvodu vysokého průtoku,ale když si nastavím tlak na výstupu,podle toho změřím na hubici průtok nebudu pátrat po tom proč stoupá).
pokial je ten plyn zadara tak preco nie ?
co pořát máte s tím zamrzáním. už mě ty mýty serou. když svařuješ normálně a ne jak prase na závodech tak ti nic nezamrzne.
franišek napsal(a):
co pořát máte s tím zamrzáním. už mě ty mýty serou. když svařuješ normálně a ne jak prase na závodech tak ti nic nezamrzne.
Tiez nechapem, nikdy mi CO2 v budiku nezamrzlo. Skor som prehrial moju formicu a vypla mi ju tepelna poistka ako by mi mal zamrznut merak prietoku.
Od té doby co mi u Choboly vyměnili mou lahev zamrzalo to neustále-na výstupu jsem nastavil průtok na 10-12litrů,ovšem po chvíli svařování jsem byl na 25 a ručička stále lezla nahoru.Když jsem volal k CH. co to prodávají za céóčko doporučili mi reklamaci redukčáku(s tím jejich sodovkáčem to dělal jak Froniusáckej,GCEčáckej tak profi Kaiser).Když jsem pak volal tady na olomouckou pobočku kvůli reklamaci redukčáku,popsal závadu bylo mi řečeno že to bude plynem.Tedy v rámci jedné firmy zcela protichůdné informace.O žádný mýtus se tudíž nejedná.Vy jste u toho nebyl.A navíc od doby co jsem přešel na mix je absolutně po problémech.
Honza007 napsal(a):
david870 napsal(a):
Souhlas
(tedy pokud ji člověk nemá za hubičku)
Budu ho mít (snad) za cenu přibližně jako CO2.
Mě toi taky občas dělává, ale to používám klasické hasičáky. Když tam prý je ta sací trubka, tak to zamrzá. Mám v plánu koupit nějakou normální láhev na COčko, popř. upravený hasičák, ale už bez té trubky. Už jsem měnil redukčák kvůli budíkům dvakrát a od té doby si na to dávám pozor. Taky mám nastaveno třeba i na 6l, ale po chvíli vyleze i na 15 a více a zamrzlé.
v tej flasi musela byt ta trubka inac si to neviem vysvetlit,kamarat mi tvrdil ze mu tiez parkrat zamrzol redukcny ventil ale podla mna to bolo len tym ze zvaral pri teplote okolo nuly...ja si cez zimu zakurim a pokial neni v dielni nad 20 tak sa ziadneho naradia ani nechytim
pavol.sk napsal(a):
...a pokial neni v dielni nad 20 tak sa ziadneho naradia ani nechytim
Tak to bych nic nedělal od půl září do půl června.
ako je kto zviknuty,ked si necitim prsty na rukach tak to uz neni zvaranie a kutenie z radosti ale je to skor za trest,je mi jasne ze v mnohych prevadzkach mozu o takom dacom len snivat
Jde ciste jen o fyziku : nizka okolni teplota,velky prutok, mala plocha na ktere se muze odparovat co2(stoupaci trubka) to vse muze vest k k zamznuti redukcniho ventilu.
Na opak vyhrivani ,nizky odber vyssi okolni teplota a velka plocha kde se muze co2 odparit to vse naopak zamrzani brani.
To vse tu bylo jiz mockrat probrano. Zazil jsem zamrzly jak kyslik tak co2.
Svarel jsem cistym co2 v -12°C 10l/ min a nic nezamrzlo(s predehrevem redukcaku) na druhou stranu svarel jsem cely den pri +18°C 16l/min a redukcni ventil zamrzl(rozbity prededhrev)
pokud ho máš za hubyčku tak není co řešit ja používám směs jen v pulzu jinak pouštím co2 40l co2 stojí asi 600kč a směs c9 20l 1700 což už je rozdíl co se týká toho zamrzání při vyších svařovacích rychlostech už mi nestačilo 12 litru jak tady někdo uváděl a na 1.2 drát je to i tak málo při 18l už mi taky ventil zamrzal na veltylu mám předehřev a myslím si že to i uspoři plyn teplý plyn se více rozepne
Ano já to chápu,ovšem dosud mi nikdo obstojně neobjasnil co se to dělo. když jsem vybalil funglovej GCE redukčák,osadil jím lahev průtok plynu nastavil podle výstupu na hořáku(na 1,0 drát není 12 litrů až tak moc),pak na stavěcí šroub ani nechytl proč průtok neustále stoupal až k maximu a když se pustila spoušť hořáku(přestalo se svařovat) letělo to nahoru daleko rychleji což by podle mně nemělo byl li přerušen odběr z lahve.
a máš redučák s jedním budíkem a trubičkou nebo dva budíky ?
Všechno 2 budíky.Sklenička by mi přišla v kovárně nejspíš ke smrtelné újmě,nicméně skutečný průtok kontroluju průtokoměrem na hubici.
pokud máš dva budíky tak ten druhý ukazuje tlak na výstupu takkže pokud přestaneš plyn odebírat tak tlak stoupne to že se ti mění prutok v pruběhu svařování muže být zpusobeno právě tím zamrzáním přimrzne vetilek a pouští plyn i když je membrána stlačená a nebo je prostě ten ventilek vadnej reklamuj ten redučák
Jeden redukčák právě na reklamaci byl,ovšem problém to nevyřešilo,takže jsem si zřídil dlouhodobý pronájem dnes už 2 lahví a je zcela po problémech,navíc čas co ušetřím na odpadlém čištění od kuliček mi těch pár korun za směs mnohonásobně vrátí.Taky je pravda že sváry ze směsi nejsou tak křehké.U oxidu pokud jsem něco bodnul a potřeboval přihnout musel jsem ve velice omezené míře jen dokud to bylo horké.U směsi je to lepší.
to je pravda zaleží na tom co děláš proto mám na mašině obě lahve a pouštím směs nebo co2
K otázce:
Směsi Ar + CO2 - čím víc Argonu, tím menší průvar - výhodné při svařování tenkých materiálů.
U silnějších materiálů, corgon, může být problém.
Viděl jsem sváry, které vypadaly na pohled pěkně rozlité (hlavně u kouťáků), což jde s Corgonem lehce, ale vůbec nebyl provařen materiál.
Se směsným plynem, je potřeba trošku zkušenosti, při nastavování svařovacích parametrů.
S CO2, je to podle mé zkušenosti tak, že pokud chci udělat aspoň trošku plošší pěkný svar, musím mít vyšší svař parametry, které také stačí na dobré provaření.
Pro méně zkušené svařeče, proto raději CO2.