SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování

Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !

Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování

#26 26-04-2013 09:07:03

fofo
Člen

Re: Formig 289 podávání drátu.

Ano aj priamo na transformatore. Merane vadaskou voci N. Aj vsetky 3 fazi vzajomne voci sebe. Stym Bowdenom to bude problem kedze som si spravil redukcie aj na mensie horaky. Mam to tak spravene od kedy mam zvaracku a problemy snou su len posledny cas predtym to tak zvaralo bez problemov, tak uz naozaj neviem. Dal som aj uplne iny horak a furt je to rovnake.

#27 26-04-2013 09:25:04

ivko
Člen

Ja mám bowden tiež delený a problém nemám. Vyskúšať prítlačnú kladku či sa ľahko otáča - sú verzie z ihlovým aj klzným ložiskom. A pohral by som sa s tými trimrami. Nie som úplný elektrikár, ale mám pocit že jedným sa nastavovala voltáž, tak aby rýchlosť podávania zodpovedala tabuľke a nastavenej hodnote a tým druhým ak som otáčal tak ako keby sa doladilo podávanie, pri miernej odchýlke to zváralo/podávalo tak divne ako keby sa pri zvláraní menila hodnota rýchlosti podávania. Aj 1/4 otáčky už urobila svoje, na to že to je napríkad 10 otáčkový trimer, tak presné nastavenie je dosť dôležité, malo to vplyv aj na zapalovanie oblúka, ak to nepodoválo správne tak sa zle zapaloval

Editoval ivko (26-04-2013 11:56:26)

#28 26-04-2013 09:41:17

bobobo
Člen

Na tato svorková měření pozor . To trafo naindukuje pro vadasku dost i na třetí svorce .smile

#29 26-04-2013 20:41:46

zdeště
Zablokovaný

Dobrý den,
tak ještě jeden pokus.
Přepněte přepinač výkonu na maximální výkon a změřte napětí na sekundárním vinutí, jsou tam tři vývody, tak uveďte všechna tři napětí.
A už je na čase, abyste poslat foto toho podavače.
Pořád nepište  ... že predtym to išlo ... toto bědování je na NIC a spolupracujte.
Je to tu jak u doktora se zlomenou nohou:  .... predtým chodila a teraz nie .... len preboha mi s ňou nič nerobte.
Tak se vzchopte a udělejte něco pro tu svoji nohu pardon svářečku.
Nejsem jasnovidec a je potřeba se něčeho chytit a zatím jen píšete dokola, že to to nie,  hento take nie ap. .
Pohádky o tom, že na posuvu drátu je závislé zapalování je neskutečný blud a už to tu nepropagujte. Totéž platí o hrátkách s trimry příteli IVKO. Trimry jsou pouze na dostavení minimálních a maximálních otáček.
Pěkný víkend přeje
Zdeště

P.S. přece jen jednu poznámku jednou jsem reklamoval u výrobce zařízení, které evidentně nemnělo svářecí vlastnosti. Přišlo zpět a vše bylo OK. Jako důvod proč svářečka nesvařovala dobře bylo POUZE ŘEČENO, že byla špatně seřízená jednotka řízení.
Jak vidíte, tak tyto bludy hlásají i výrobní firmy, tak se omlouvám všem, pokud jsem se tady někoho dotk.

servis,oprava, svářečky,bodovky,plasmy
...dobrý servis, přítel vašich svářeček...

#30 26-04-2013 20:51:05

ivko
Člen

zdešte o presnej funkcii tých trimrov môže trvdiť len človek čo má servisný manuál, nie užívatelskú príručku, tu mám hodenú v šuplíku v práci ale nič v nej o nich nie je. 
A ked že som s tými trimrami točil tak viem čo to robilo a čo nie , bohužial ked to dobre nepodáva tak to aj blbo zapaluje oblúk, naflusané a ja neviem čo, len to nezačne poriadne horieť. Že sa s tým nastavuje zapalovanie oblúka som nikde nepísal

Editoval ivko (26-04-2013 20:51:55)

#31 26-04-2013 21:44:47

zdeště
Zablokovaný

Dobrý den,
co jsem napsal platí.
Pokud někdo točí trimry, namísto zadávacího potenciometru, potom lehce nabyde přesvědčení jak píšete Vy. Je to jen fikce. Zapalování oblouku není závislé na podávání drátu.
To co je podmíněno posuvem drátu je zkratový přenos popřípadě bezzkratový /sprchový/ přenos.
Je třeba si osvojit teorii pro pochopení praxe.
První dotek drátu o svařenec uskuteční zapálení oblouku /je zcela jedno jaký posuv zvolíte/ a to ostatní už je podmíněno přesně definovaným množstvím drátu dodaného do lázně sváru /to je zadáno ovládacím prvkem na panelu/ a to množství je podmíněno: ochrannou atmosférou, vlastnostmi svářecího transformátoru tlumivky či kondenzátoru vše tak, jak zařízení někdo navrhl.
Tak pokud máte kvalitní přísun drátu, kvalitní zdroj energie, kvalitní drát, vhodně zvolíte ochrannou atmosféru a kvalitní to vše mezi tím, potom i když je svářeč kopyto, tak svářečka sváří jedna radost.
Tak to je příteli.
S pozdravem Zdeště

#32 27-04-2013 12:33:04

fofo
Člen

to zdeste: Ospravedlnujem sa za zlu spolupracu a vazim si vasu ochotu, no nakolko som zaneprazdneny clovek tak vcera som sa k zvaracke nakoniec nedostal. Dnes som aspon zmeral napatia na sekundary pri nastavenej poslednej primarnej odbocke 6F na prazdno po dobu 5s.

L1 = 37.65 V ~
L2 = 38.20 V ~
L3 = 37.79 V ~

Fotky na stiahnutie: http://ulozto.sk/x39nw57K/formig389-zip

Editoval fofo (27-04-2013 12:43:48)

#33 28-04-2013 04:21:20

zdeště
Zablokovaný

ForMig 389

Dobrý den fofo,

děkuji za foto, a měření.
Na jednom fotu jsem zahlédl potenciální zdroj problému, ale nebudeme divočit. Mám pro Vás jeden úkol. Sedněte si a zamyslete se a potom popište podrobně jak a kdy problém vzniká. Naříklad: svářím materiál o síle 10mm drátem 1,0  zpočátku vše OK a po 5cm sváru je vše špatně, oblouk je neklidný a střílí, obrátím svařenec to trvá 30s a opět svářím a po 5cm sváru opět problém ......  takto nějak to popište - popis pro blbce. Děkuji.
Vrátím se k hořáku: Kurt Haufe před časem přišel na trh s "děleným" bowdenem. Jako jeho výhoda bylo uváděno, že můžete mněnit drát a velikost hořáku /hubice/ jen změnou koncovky. A tady pohádka končí. Vy jako uživatel máte jen malou šanci zjistit, zda máte ustavení bowdenu správné  /ono to dělá problémy i mně/. Mohu Vám s klidným svědomím říci, že ani nový hořák Vám tuto potřebu nezaručí. Proto obětujte 4eura kupte nový červený bowden a protáhněte ho tak, jak jsem Vám již psal.
Další otázka: napište jaký drát používáte: průměr ..... , značku ........, kdy jste jej naposled mněnil, jak je dlouho ve stroji?
Ještě jedna: průvlak - uveďte jeho rozměry. Průměr dříku a velikost závitu.
Pro dnešek stačí. Děkuji
S pozdravem Zdeště

Editoval zdeště (28-04-2013 04:24:27)

#34 22-09-2013 13:38:01

fofo
Člen

Zdravim. Vcera sa mi konecne podarilo dokopat mojho otca ktomu aby mi opravil zvaracku. Takmer hned nasiel zavadu. Po pemerani zakladnych veci (kontrola faz, stykaca, merania izolacnych stavov a prechodovych odporov, kontroly usmernovaca osciloskopom na provizornej umelej zatazi) usudil ze silova cast je OK a ze problem musi byt v podavani dratu. Pripojil teda osciloskop na regulacnu dosku AP427 na vystup do el. motora podvaca. Zistil ze motor je riadeny spinanim napatim pomocou PWM signalu. No a tam je problem pretoze je vidiet zretelny rozkmit signalu. Presne podla toho ako robi bordel. Chvilku ide dobre vtedy su impulzi pekne stvorcove hranate a ked zacna zmatkovat tak su rozpadnute. Robi to pravidelne asi v 3s intervaloch furt aj na prazdno no v prevadzke je to este vyraznejsie. Vybral dosku vonku ze prezaciatok sa kukne na krystal, ale tam to uz skoncilo kedze uz sa mu nechcelo dalej opravovat. Neviem kedy ho ktomu dokopem znova. Vravel ze keby som mu zohnal schemu tej dosky tak by mu to znacne zjednodusilo zivot a urychlilo celu opravu. Tak pisem ci by niekto bol ochotny mi poskytnut schemu od AP427. Samozrejme ze som si vedomi toho ze take dokumenty sa len tak nerozdavaju. Dakujem

Editoval fofo (22-09-2013 13:38:59)

#35 22-09-2013 16:02:00

alll
Člen
Místo: ...

skusit se podivat zada nejsou na desce vadne elektroliticke kondiky vyschle  napraskle a pod  to muže delat problem z rozkmitaním obvodů a pod.. promeřit jestli maji kapacitu...

Parkside Pmsg 200 A1/ kukla ESAB origotech.

#36 22-09-2013 21:02:38

fofo
Člen

No tak to asi nebude robit s velkym nadsenim, kedze ich tam je habadej (len tak od oka najmenej 20ks)

#37 22-09-2013 22:16:09

alll
Člen
Místo: ...

pokud to budou stare tesly nemelby byt problem, pokud jsou to nejake novodobe kondy tak muže byt ponich brzo:vypadaji treba takto ten vršek je do špičky pokud je dobry tak ma horní plochu rovnou:http://www.google.cz/imgres?imgurl=http://www.lisak.cz/images/nafoukle-kondenzatory-02.jpg&imgrefurl=http://www.lisak.cz/nafoukle-kondenzatory-restarty.html&h=1118&w=800&sz=226&tbnid=XHEFFmLeoQKbuM:&tbnh=90&tbnw=64&zoom=1&usg=__H_UsEgAl_QuVn12PzROSflWIBU4=&docid=xK8EWftq40TZ2M&sa=X&ei=oU8_UsqxOIXTtAbPhYCYDQ&ved=0CDAQ9QEwAA&dur=321

Parkside Pmsg 200 A1/ kukla ESAB origotech.

#38 23-09-2013 20:20:56

vyrobca
Člen
Místo: Bratislava
Web

alll napsal(a):

pokud to budou stare tesly nemelby byt problem, pokud jsou to nejake novodobe kondy tak muže byt ponich brzo:vypadaji treba takto ten vršek je do špičky pokud je dobry tak ma horní plochu rovnou:http://www.google.cz/imgres?imgurl=http://www.lisak.cz/images/nafoukle-kondenzatory-02.jpg&imgrefurl=http://www.lisak.cz/nafoukle-kondenzatory-restarty.html&h=1118&w=800&sz=226&tbnid=XHEFFmLeoQKbuM:&tbnh=90&tbnw=64&zoom=1&usg=__H_UsEgAl_QuVn12PzROSflWIBU4=&docid=xK8EWftq40TZ2M&sa=X&ei=oU8_UsqxOIXTtAbPhYCYDQ&ved=0CDAQ9QEwAA&dur=321

cely ten dlhy link sa da skratit na http://goo.gl/3fpzij cez skracovac goo.gl

Formica FOR mig 169, Kuhtreiber KIT in 1500 HF, ALFA in Pegas 40A Plazma,Welder Fantasy JET TIG III AC/DC 200, Dnipro M SAB 210,Speedglas 9100XX, Kowax KWX820 ARC+, Bomar STG 120, Bezolejový kompresor - HECHT 2089, Profi3Dmaker, Ender 3 PRO,Ender 5+,13x BIQU B1,Creality K1Max,Creality LD-006,pieskovaci box Lincos 110L, klima Whirlpool PACW12CO :-)

#39 24-09-2013 16:56:24

fofo
Člen

Poslal som dosku do Nitry. Ten servisak mi tvrdil ze to vraj bude robit svihnuty procak. Bud v nom hapruje program, alebo je fyzicky vadny. Tak dam vediet ze co a ako a hlavne ci mi to uz konecne zvara.

Editoval fofo (26-09-2013 22:04:00)

#40 19-10-2013 13:10:52

fofo
Člen

Minulu sobotu som potreboval zvaracku takze som nahodil dosku elektroniky co prisla z opravi. Clen Zdeste mal uplnu pravdu ked sa zmienil o tej ochrane el. motora. V Nitre ju servisak z tamdial vykantril, naharal do procaku novsiu verziu softu a poslal mi dosku naspat. Po montazi nastalo napol sklamanie, kedze masina uz drzala stabilny obluk ale nastavenie rychlosti podavania drotu na danej odbocke mi vobec nesedelo s tabulkov a musel som dat takmer dvojnasobnu rychlost podavania drotu aby bol obluk pekny a stabilny. Takze som si pomeral napatie na prazdno na motore. A nastavoval trimre Umin a Umax na regulacnej doske dovtedy kym som nemal hodnotu napatia na motore taku aby rychlost podavania nastavena na potenciometri sedela s tabulkov napr. na odbocke 2E ma byt potenciometer rychlosti podavania drotu nastaveny na hodnote 2.6. Totiz ten servisak mi tvrdil ze z tovarne maju byt hodnoty nastavene na Umin = 1.8V a Umax = 18V. Podla mna je to individualne pre kazdu masinu podla toho v akom stave je motor , bowden atd. Teraz mam nastavene hodnoty napati na motore podavaca na prazdno Umin = 2.17V a Umax = 21.7V a zvara jak vino. Som stastny ze konecne po 5tich rokoch funguje jak ma. Som zvedavy ze dokedy bude fungovat, ale pri mojom obcasnom pouzivani dufam ze este najaky cas vydrzi.

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla