SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Dobrý den
chtěl bych se zeptat , při jaké teplotě okolí je ještě bezpečné svařovat . Jedná se o svařování obalenou elektrodou .
Svařuje se ocelová konstrukce z profilů HEA 160-200 . Svařuje se venku .
Děkuji .
Koukněte se do poznámek ze svářečské školy a najdete tam, že se svařovat smí při teplotách nad +5 st. C. Při nižších teplotách je nutné místo svařování předehřát nad tuto teplotu. Jinak je tato teplota uvedena i v materiálové normě příslušného materiálu.
Po čase oživím téma,
mám otázku, aká je pri MMA zváraní dosahovaná pracovná teplota oblúka, ak je elektróda zapojená na:
1. + plus
2. - mínus ?
Ďakujem.
Nevím přesně, co tazatel chce vědět a možná mě někdo opraví, ale domnívám se, že teplota vlastního sloupce oblouku je v obou případech stejná (asi 6 - 7 tisíc °C), mění se pouze teplota anodové a katodové oblasti oblouku, asi 2600/2400°C. Přitom vlastní katoda je ochlazována termoemisí elektronů.
Editoval Zdenek11 (14-03-2023 14:15:24)
Zdenek11 napsal(a):
Nevím přesně, co tazatel chce vědět a možná mě někdo opraví, ale domnívám se, že teplota vlastního sloupce oblouku je v obou případech stejná (asi 6 - 7 tisíc °C), mění se pouze teplota anodové a katodové oblasti oblouku, asi 2600/2400°C. Přitom vlastní katoda je ochlazována termoemisí elektronů.
Také nevím, co přesně je v dotazu myšleno, ale ta teplota uvnitř sloupce oblouku je vyšší. Závisí na proudu a je 6000 - 15000 °C. Alespoň tak nás to zde v US učili. Samozřejmě teplota tavné lázně záleží na mnoha dalších okolnostech...
Ak je pravdivé " teplota vlastního sloupce oblouku je v obou případech stejná", tak potom je to jedno.
Jedná sa o zváranie tenkých oceľových plechov / trubiek / joklu na bike, max do 2mm.
Myslel som, že pri niektorej polarite je teplota o niečo nižšia, teda by sa eliminoval eventuálny prepal.
Nižší prúd by mal pomôcť a prerušované zváranie je tiež v hre kvôli ochladzovaniu...
Editoval dis (14-03-2023 15:03:54)
No však ano, reálná teplota svařovaného materiálu bude v případě elektrody na + o něco nižší. Jestli to ale bude mít nějaký zásadní vliv na propaly nevím, na ten požadovaný účel se mně MMA nezdá vhodná metoda.
K té teplotě oblouku: co jsem našel v údajích různě na netu, je teplota u MMA do 7000°C, u WIG do 9000°C, u MIG/MAG až 15000°C. Do jaké míry je to pravdivé, nevím.
Editoval Zdenek11 (14-03-2023 15:45:19)
Zdenek11: Nějak se mi moc nezdá, že by metoda MIG/Mag měla nejteplejší oblouk, ale je to jen můj pocit. Podle mě má TIG/WIG oblouk mnohem silnější.
Zdenek11 napsal(a):
K té teplotě oblouku: co jsem našel v údajích různě na netu, je teplota u MMA do 7000°C, u WIG do 9000°C, u MIG/MAG až 15000°C. Do jaké míry je to pravdivé, nevím.
Tak ano, to odpovídá. U MMA bude oblouk intenzivně ochlazován tavícím se kovem i obalem. U TIGu je ochlazovám plynem a bude patrný rozdíl jaký plyn je použit - u He bude teplejší, u argonu studenější. No a u MAG je teplota dodána reakcí části železa s reaktivním plynem.
dis: z mojej skusenosti je na tenky plech lepšia rutilka (- polarita) nez bázická aj čo sa týka prievaru, u rutilky je prievar plytší, než u bázických. testoval som ale iba ESAB R117 a B121.
ER117 byla původně přímo vyvinuta, aby měla malý průvar, protože má být původně určena pro přivařování tenkých plechů k silnějšímu rámu.