SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
nejste někdo ochoten poradit s opravou odlitku ohýbačky , uštíplé rohy nad lištou. Svařuji elektrodou , CO2 , letování autogenem, tig .Litinu jsem svařoval tak desetkrát ,vždy elektrodou za studena kratkymi stehy následně tepaní.,ale nejsem si jistý ,jestli je to elektrodou možné spravit v rozumné kvalitě. Jestli by nebylo lepší opravit autogenem tyčinkama . Jednou jsem tu opravu autogenem viděl , jestli se nepletu předehřev na 420 C, svaření , zabalení do vaty, pomalé chladnutí. Dekuji za každou odpověd
ferda79-f1 napsal(a):
nejste někdo ochoten poradit
tady bude ochotných radilů za chvíli
jak velké jsou ty ulomené rohy? je v nich závit pro upevnění lišty? dobrá by byla fotka..
nahoře na červené liště - moje obrázky
jo pěkný, litinu moc nesvařuju je tady okolo o vaření litiny od skutečných profíků napsáno spousty
možná bych ty rohy přivařil jen z estetického hlediska - třeba podložit provizorně plechem 0,5mm a po zavaření a obroušení utáhnout lištu jen symbolicky ať to není namáhaný - pokud ovšem ohýbačka má na zbytku dost šroubů aby lišta držela.
10mm pásovice příště ohýbat ve prostřed ohýbačky, ne na krajích
Já jsem ji tak koupil, lišta v tom litinovém odlitku je vsazena v polodrážce , ale někdo ji nedorazil na doraz a začal ohýbat jinak si to nedovedu vysvetlit
Zavařit se dá snad všechno, ale....
Mnoho lidí si neuvědomuje, že svařování litiny je vždycky hlavně o práci s teplem. Pokud by byl k dispozici úlomek rohu, snažil bych se zjistit svařitelnost konkrétního materiálu bronzovou elektrodou. Ta má totiž výhodu určité mírné plasticity svarového kovu. V daném případě totiž bude úlomek zatěžován při utahování šroubového spoje vždycky určitým ohybovým momentem a to pro tvrdou litinu není příznivé.
jo máš ty rohy nebo je musíš udělat nové?
řek bych že bude dělat nové...
Rohy nemám ,říkal jsem se že to vyvařím celé a pak obrobím , ale za studena to mám tak na tři dny
Já bych to nevyvařoval celé, ale naplátoval dvěma vrstvami niklové elektrody, např. UTP 8, a pak k tomu přivařil ocelový roh.
Uříznout trojúhelník z plechu ca. 10 mm přeci není problém.
Takže:
1) pořádně očistit, obrousit kotouči na litinu
2) trochu ohřát , max. 60°C, to je taplota, kdy lze krátce udržet ruku
3) plátovat krátkými housenkami, tak do 3 cm, ty hned zakovával kladivem
4) po naplátování první vrstvy očistil, obrousil a zkontrolovat, jestli tam nejsou póry
5) stejným způsobem naplátovat druhou vrstvu
6) po očištění a obroušení přivařit stejnou elektrodou, nebo železo-niklovou např. UTP 86 FN, ocelový roh
Tady máte štěstí, že je k tomu snadný přístup. Můžete čistit, brousit, plátovat, zakovávat.
Jen jestli to ekonomicky stojí za to, jak tak čtu ten doporučený postup.