SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
![]() |
Nejste přihlášen(a)
varok , naozaj hlad nemám, k veci : Preťažované ako preťažované, pochopím nejaké preťažovanie na hranici napríklad 10% , ale trebárs sa dá preťažovať aj podstatne viac. A to je zle, zase sa musím vrátiť k tomu čo tu dával "Damos" ohladne KIT309 do ktorého smelo výrobca montuje trafo KIT245, kde to jednoducho vyriešil tepelným snímačom na trafo, poctivá zváračka nič také nemá , zváračky ktoré používam majú teplotný snímač len na bloku usmernovača, aj ked ten FORMIG to má riešené doslova tak že dva vetráky chladia trafo, je tam dokonca vytvorený tunel aby ten prúdiaci vzduch šiel vyslovene pomedzi vynutie trafa.
... aj tak mi stále uniká tá myšlienka zostrojiť zváračku z mizerným výkonom 50A (nech aj 80A) za cenu jazdenej fabrickej zváračky ktorá má výkonu 2-3x tolko a teda bude použitelná aj na iný material ako plech karoserie auta, aby sa mi zváračka vypínala pri zváraní materialu o sile 4-5mm po pár cm zvaru tak to by bolo skutočne oničom. Nech aj autor má nejaké veci ktoré nemusí kupovať , ale trafo navinúť treba, a patrilo by ho navynúť strojovo aby tam neboli vzduchové medzery a teda ešte menšia účinnosť, navíjať znovu odmotaný drôt nedopadne najlepšie
Nemám nič proti stavbe zváračky, ale chce to dosiahnúť minimálne 150A aby to malo aký taký zmysel
Editoval ivko (13-04-2013 19:11:29)
Nedá sa do nekonečna presycovať jadro,pretože sa z trafa stane presytka a tým pádom sa to bude chovať úplne inak.U tých cenovo dostupných zváračiek je to na hrane , myslím tým BauBau apod.zváračiek.Keď sa trafo navrhne na max.možné zaťaženie tak nie je potrebný žiadny vetrák.Uchladí sa to v pohode samo.Samozrejme je váha aj cena takého trafa možno 3x väčšia.
Já to psal hned, že se to jeho trafo použít nedá :-)
a v Době, kdy malá ojetá svářečka, aspoň trochu slušná, stojí 5000,- nemá cenu vymýšlet něco zcela vlastního, co už předem nedosáhne paramterů ani té nejhorší svářečky na trhu.
To bych netvrdil. Pokud bude mít udělané všechno poctivě a udělá všechno ve stylu značkových svářeček, tak se ty levné sračky mohou jít zakopat. Vždyť ty nejlevnější vlastně ani neumí svařovat. Ty hromady bobků se nedají považovat za sváry.
Při vinutí na 400 půjde o menší proudy , menší problém se stykačem i pojistkami . Menší průřez drátu , lehčí zpracování . Ale s nenavinutým primárem bych se do toho nepouštěl ani já , když jsem stovku malých i velkých traf navinul . Na 99% se to tam nevejde . A jedna základní rada . Na nevyšší proud to musí být spočítáno naprázdno na těch cca 28V . Jinak se musí stále zmenšovat průřez vodičů , až se tom závitově dobře vejde . Z posledních příspěvků si pod sebe vytiskněte tyto : 37,38,42,44,49,50 , ostatní ignorovat , samé blbosti .
Jo a na plné napětí primáru -nejmenší výkon -cca 21V se to spočítá na 2,5A/mm při 1T . A potom se jen opět závity ubírají k největšímu výkonu u těch cca 28V .
Jestli nebude lepší než šachovat s něčím málo vhodným, co se válí doma "číhat" například na Aukru nebo jiném internetovém bazaru, jestli se někdo levně nezbavuje něčeho podstatně lepšího....
Je jaro, lidi dělají pořádek a třebas se levně zbavují všelijakých krámů.....
JanoL napsal(a):
takže zajtra idem navíjať to trafo primár 225 závitov + 11x5 závitov na odbočky a 22 závitov na sekundár
Prečo si nezoberieš príklad z tohto,čo si sem dal na začiatku
http://www.svarbazar.cz/phprs/view.php? … 2012061202
Autor tvrdí že mu to fachčí.Podla toho sa to tvoje trafo bude dať upraviť ubraním plechov.Ostatné diely si zožeň,alebo postav tak ako v tej konštrukcii.
Má tu niekto schému na usmerňovač na mig mag ?
JanoL nic proti vám myslím to dobře ale pokud si tu nebo na stránkách výrobců nedokážete najít schéma jakékoli běžné odbočkové MIG MAG svářečky pak by jste se do stavby vlastního stroje raději pouštět neměl .
a oco tak koupit si nejaky standardizovany usmernovač? http://www.aek-svareci-technika.cz/zboz … c-PTS-170- http://www.gamasvar.cz/10347-usmernovac … c-165a-1f/ zakaždou cenu šetřit je oničem....
Editoval alll (15-04-2013 21:52:51)
V prvom rade sa treba zaujímať kolko ma budú stať veci ktoré kúpiť musím, ako podávač, horák , pravdepodobne hodiny na flašu
Mna by od stavby dosť odrádzala už len cena podávača, trebárs obyčajný prepínač polôh tiež nestojí pár korún - nie každý ho má doma, vyrábať usmernovač, či riadiacu dosku ide , ale či to stojí za to...
Ak je k dispozícii solidne trafo, z ktorého nie je problém dostať 150A tak kludne do toho, stavať zváračku z ktorej nedostanem ani 100A je holý nezmysel, ale to musí byť človek zvárač aby vedel aké hodnoty sa pri zváraní bežne používajú, to je to isté ako stavať MMA zváračku ktorá má problém utiahnúť elektrodu 2.0mm
Neviem ale ,,Dlhe zimne vecere ,,uz pominuli .radsej pockat na neaku dobru ponuku na bazosi ako sa pustat do stavby zvaracky-ak nemas dobre -lacne zasoby suciastok,komponentou s ,,zavodu,, tak sa to neoplati.Ked som chodil na techniku-to bolo davno tak som ,,staval,, zosilnovace a bolo to na dlhe vecere a to som mal este kopec casu a lacny prisun suciastok a teraz ked ceny zvaraciek isli dole sa to neoplati
JanoL napsal(a):
Má tu niekto schému na usmerňovač na mig mag ?
Ty si tie odkazy ktoré Ti tu členovia vložia nečítaš ?
http://www.svarbazar.cz/phprs/view.php? … 2008033103
Editoval hrmil (16-04-2013 06:47:25)
kupil som si vsetky diely eurokonektora ma niekto schemu ako mam zapojit ten eurokonektor a ako sa to pripevnuje k tomu plastu a na co tam je taka mala a dlha trubka co sa dava do podavaca drotu ? dakujem
Editoval JanoL (16-04-2013 18:03:54)
Ta tenká trubička se myslím nazývá kapilára a slouží k tomu, aby šel drát z podavače lépe do bovdenu hořáku a neuzloval se.
Jak se dává ta kovová část do plastu eurokonektoru? Je více typů, chtělo by to fotku. Ale většinou bývá na plastu jeden nebo dva červíky, kterými se přitáhne ten mosazný válec konektoru. Jinak nevím co nechápete.
Zapojení je takové, že silový kabel, který vedl přímo do hadice hořáku se zapojí přes objímku nebo jinak na tělo eurokonektoru. Ty dva tenké drátky které vedou od tlačítka hořáku napevno se zapojují do desky s elektronikou. To samé uděláte s těmi drátky, které jdou z eurozásuvky. Navíc je tady o tom článek na svarinfu.
Editoval varok (16-04-2013 18:49:53)
A na svarinfu je članek jak se eurokonektor montuje stačí pohledat a přečíst....
hladal som a pozeral som,aj.nejake fotky, nasiel som ze sa to namontuje do podavaca
Jano to cely kus si mal kupit za 70€ a nie po dieloch co je drahsie . A ja sa chystam stavat tiez mig/mag a rozmyslam ci trafom odbockami alebo uz invertorom . Ktore podla vas zvara lepsie ? cena nehra rolu !
Aha, tak to pak neporadím. Jak jsou takové ty dva zakulacené výstupky, tak tam bývají červíky, asi M6 na imbusák. Čistě jen v podavači to neriskujte, nebo to ulomíte, pokud máte klasický malý plastový podavač.
za 70€ ? tak to kúpiš riadne predražene lebo toto ma vysšlo 21€ a pár centov aj bloček ti odfotím to ty kúpiš draho nie ja
bol som to kupovať v lukas zváracia technika ktorú mam asi 200m od domu
Sumu 70€ myslel za podávač drôtu napríklad : http://centrum-naradi.cz/katalog/trweld … MGWF00A24/ sú aj lacnejšie , a potom ešte úplne lacné plastové, čo za moc nestoja
Editoval ivko (17-04-2013 18:55:06)
raději si připlať a pořiď tento podavač http://www.aek-svareci-technika.cz/zboz … -CWF-410-S(4x4)