SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
zdar, mam tig barevnou bednu ac/dc a při snaze vařit hliník se mi taví elektroda. Nevíte co dělam špatně ? předem dík
moc vysoo nastavené= čštění, t.j. elektroda na + půólu. Nastav čištění na cca 30%. Mělo by to jít.
málo informací jakou používáš elektrodu jakým proudem vaříš jak máš nastavenou svářečku atd a pak se dá odhadnout proč se to děje
A nebo je nedostatečná plynová ochrana. Jole.
Zdravím. Není vhodná elektroda. Vhodná elektroda je čistý wolfram, nebo legované zirkonem. Konec se nebrousí pouze srazí hrana. Na konci se vytvoří při hoření el. oblouku kulička, která se neobrušuje. Podle velikosti proudu volíme průměr elektrody.
mirekh napsal(a):
Zdravím. Není vhodná elektroda. Vhodná elektroda je čistý wolfram, nebo legované zirkonem. Konec se nebrousí pouze srazí hrana. Na konci se vytvoří při hoření el. oblouku kulička, která se neobrušuje. Podle velikosti proudu volíme průměr elektrody.
akoze nebrusi? mi ju vzdy zabrusime a potom zrazime spic, potom sa pekne vytvori gulicka
Ona se ta kulička utvoří tak i tak,ale tím že brousíš,přícházíš zbytečně o materiál elekrody....
Zdravím. Pánové jestli si přečtete pozorně co jsem napsal, potom nemáte o čem diskutovat. Samozřejmě, že kulička svůj rozměr mění.......se zvětšuje........v tom případě se obrousí na průměr elektrody a zase ji můžete lehce srazit hranu. Ale nebrousí se jako tužka. Pokud se kulička vytvoří už za několik vteřin a stále roste je jasné, že máte malí průměr elektrody a elektroda je přetížena. Problém odstraníte větším průměrem elektrody.
Také zdravím. Četl jsem pozorně a mám o čem diskutovat. Už není pravda, že jen zelenou, nebo zirkonovanou. Např. Migatronik má jako referenční modrou, a Kemppi šedou. Elda se brousí jako tužka a pak se ubrousí špička. Je pravda, že u zelené je možné nechat zakulatit nebroušenou, nebo ulomenou eldu. Některé moderní stroje umožňují nastavit menší proud při EP než při EN. To proto, aby zatížení eldy bylo menší a nebyla potřeba tak velká kulička. To umožní lepší vlastnosti např. při koutových svarech. Co se týká přetížení elektrody, nemusí to být jen malý průměr, ale také zbytečně vysoko nastavené čištění, tedy větší EP.
U koutového svaru je lepší regulace pomocí frekvence.
Při správně zvoleném průměru elektrody se u dnešních strojů kalota tvoří automaticky a nijak výrazně se
nezvětšuje.(nastavuje se průměr elektrody)