SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
regis24 napsal(a):
Rellik napsal(a):
To mi přijde celkem drahé když uvážím že je to jen 8l flaška. Celá 50L stojí zhruba 4500,- (náplň) http://www.e-plyn.cz/?p=productsMore&am … 4,6-50-200 + asi 1000,- za roční pronájem.
To už je možná zajímavější spíš toto: http://dum.profit-bazar.cz/inz/argon--- … 56631.htmlSkoda ze je ten inzerat stary rok a pul... Na aukru se taky objevil prodejce z Polska, ale musi se tam zajet, ten nic neposila - cenu ma ovsem lepsi.
Já myslím, že inzerát bude aktuální stále. Navíc za dotaz mejlem nic nedáš ne? Max zjistíš, že už to není aktuální...
regis24 napsal(a):
Na aukru je moznost koupit Argon 4.6, cena prvni plne lahve je cca 2500,-Kc, dalsi plneni je vymenou za cenu 350,-Kc. Psal jsem si s prodejcem, lahve jsou z Polska, vymenu dela on. Co je dulezite - zaslani po cele CR prepravni sluzbou za 100,-Kc (plati i pro vymenu, je to nejaka sluzba od prepravni sluzby - priveze plnou lahev, ja mu dam prazdnou a je hotovo). Zni to rozumne, asi to vyzkousim.
Pokial mas vlastnu flasu s platnou tlakovou skuskou a vrati sa ti nejaka natlakovana co tu skusku nebude mat alebo nejaka 40 rocna starina, tak to nebude velka vyhra..
Ale pokial mas flasu bez platnej tlakovej skusky a vrati sa ti uz s nou, je to o nieco inom... Bude to o tom ze sa v Polsku asi niekto bude chytat za nejaky cas za hlavu..
No nevím - Polsko je země obchodníků-podvodníků. Prodají živé-mrtvé.
Někdo to chválí, pro kutění snad ale pro řemeslnou výrobu bych do toho nešel.
Bydlím na hranicích a neberu i když to mám k jejich obchodníkům možná blíž než k SIADu. A to bereme Dusík "ve větším než malém množství".
Asi to bude nějaká úchylka.
Pri technických plynoch moc na výber nie je. U poliakov stále funguje systém vlastnej fľaše s tým že zaplatíš len za náplň. U nás si takto kúpiš len CO2, na zvyšok jedine prenajať fľašu, čo stojí zhruba 100 € ročne za fľašu. Menší nájom má iba človek čo toho minie veľké množstvo. Ak by takúto možnosť ponúkal Air Liquide, či Linde tak neriešim, dám im vlastnú, môžu si ju kľudne okódovať s tým že mi každé dva roky zaúčtujú 20-30€ za revíziu. Oni nakúpia fľaše vo veľkom, teda za pár šupov, životnosť 40 rokov, za dva roky nájmu je zaplatená a zvyšných 38 rokov je nájom čistá ryža. Mať doma autogén a k tomu ešte legálne fľašu CO2 znamená platiť +- 300€ len za nájom, nehovoriac mať ešte fľašu argonu...
Argon z PL u nás ponúka viac ľudí, ale platiť 80-90€ za náplň 8kg hasičáku je ozaj veľký luxus. Ja mám všetky vlastné. Trebárs za 20kg CO2 som platil 12€ a za rok ju neminiem a ak by som mal za ňu platiť 100€ nájom tak to radšej predám zváračku.
Editoval ivko (03-04-2013 08:50:09)
Tak nevim jestli jste spravne cetli muj prispevek - 2500,-Kc stoji prvni nakup, to si koupim lahev plnou Ar. Az spotrebuju napln, udelam vymenu za plnou lahev za cenu 350,-Kc (+100,-Kc postovne). To se mi nezda nijak predrazene.
Tak aj u nás už zlacnel http://ostatne.bazos.sk/inzerat/2389785 … -flase.php pôvodne pýtal za flašu tuším 150€ a nápln 90€ teraz už len 30€. Inak podobných predavačov bolo na bazoši asi 5, další http://stroje.bazos.sk/inzerat/23504025/Argon-Flasa.php ja som dal za nápln 90€ tak že 40€ navrch
Editoval ivko (03-04-2013 11:55:41)
Joj...
Ja z toho nejsem nejak nadsenej, ze se to musi brat od prekupniku, ale co se da delat?! Mel jsem doma legalne autogen, ale dal jsem ho pryc prave kvuli najmu za lahve. To same dusik. Pritom treba COcko plni v Chrasti za par korun do repasovanych hasicaku (jasne, acetylen trochu vic boucha nez Cocko, ale Argon?) a neni s tim problem - revizi stoji tusim 450,-Kc. Nebo tlakovy vzduch - mam doma repasovany (s revizi) dvojce z potapecaku na 300bar a vzduch mi do toho fouknou bez problemu u vsech potapecu...
Já jsem se na to ptal pro oblast L.Mikuláš. Bylo mi řečeno, že bych u nich koupíl první lahev a pak budu měnit a platit jen za náplň. V L.M. kopit a měnit v prodejně Lukas.
Famater to máš bližšie do Pov. Bystrice ja som menil tam 50kg Argon za 90€ , ale flašu mám vlastnú, či by ti aj nejakú vedel predať neviem, vela toho zatial nemá, dopyt je hlavne na menšie flaše. Jemu je jedno od koho je flaša, kludne môže byť kodovaná, ak nemá revíziu + 20€ http://www.kozakhp.sk/predaj_a_plnenie_plynov.html
Já to v Hradci mám vyřešené. Já polovinu času trávím 16km od Mikuláše. Zjišťoval jsem to proto, že soused potřeboval svařit nějaké trubky z nerezu. Počítal jsem stím že si sebou vezmu 5l flašku a jak to řešit kdyby mi došla. Vystačila. Jinak díky za info.
ivko , neuvádzaj mylné informácie !! pletieš cenu za 8 L fľašu s 50 L ( podľa Teba 50kg ) keďže som jeden z tých v linku ( ozaj vďaka za reklamu ) poopravím Tvoje informácie ,mňou inzerované ceny sú jednotné minimálne rok ale samozrejme sú odlišné podľa typu fľaše a objemu plynu. Nie som žiadny priekupník ale pracujem pre oficiálnu plničku plynov , mimochodom aj tá Tvoja fľaša bola naplnená u nás a u mňa by si zaplatil za náplň menej .
Mne je to jedno, na fľaši je napísané 53,2 kg a tiež 50,7l , dobre vieme že sa bavíme o klasickej vysokej originál fľaši. No a ked že si lacnejší, tak v tom inzeráte si môžeš uviesť cenu za výmenu aj klasických fliaš, ty prichádzaš o kšeft, nie ja...
regis24 napsal(a):
Tak nevim jestli jste spravne cetli muj prispevek - 2500,-Kc stoji prvni nakup, to si koupim lahev plnou Ar. Az spotrebuju napln, udelam vymenu za plnou lahev za cenu 350,-Kc (+100,-Kc postovne). To se mi nezda nijak predrazene.
Na aukru jsem zmíněný argon kupoval, ale já blázen jsem si nechal lahev plnit u LINDE. Už to nikdy neudělám, sice zaregistrují moji lahev a plní tu samou, ale vyšlo to na hříšné peníze, To ten prodejce na Aukru opravdu zasílá lahve kterých má skladem asi 80 všechny rok výroby2012 Zasílá lidem kteří od něj lahev koupili. Ale nikoliv za 350,- + 100,- dopravného, ale dopravné má za 300,- Stovku má jen da první doručení plné lahve ne za výměnu. No každopádně je to stále lepší než celé LINDE
Editoval Bart_ICQ (07-12-2013 14:12:00)
Prosimvas,
mate nekdo zkusenosti s argonem od CHOBOLY??
Ted jsem bral 4tou lahev a je to docela katastrofa.
Na lahvi je polsky napsane technicky argon 4.8, ale chova se to jak kdyby to byl argon tak s bidou 4.0
Driv nebyl takovy problem, dalo se s tema lahvema svarovat (paradoxne tam byl uvedeny polsky argon 4.6!), ale tohle je hrozne, desoxidovana med ktera se dala driv svarovat i stavenim dohromady prska jak praskavka, oblouk jakoby rozhani tavnou lazen a udela v ni dutinu, spatne se to zatavuje pridanym dratem, svary medi jsou cernejsi jak driv. Muzu regulovat argon od 5-10 l/min a vysledek naprosto stejny, mam dojem, ze s vetsim prutokem to vic jeste syci ten oblouk a lazen se rozhani jeste vic.
Zkouseno vse, od jinych priprav povrchu, odmastovani, jine kusy plechu a trubek a porad stejne, puvodne jsem si myslel, ze jsem levy a je to rukama.
Nerez to same, muzu mit prutok klidne 8 lmin, hubice 7, pri proudu 25-30A, rychlost postupu pri slevani co nejvyssi a presto jsou tmave. Driv se dala 1 mm nerez slevat jen se zlutym a nebo modrym nadechem klidne pri 5l/min a hubici 7 na 30 A
Bohuzel nevim co s tim, potrebuju svarovat a otevrene bude az za 14 dni.
Je nejaka sance to vyreklamovat tento smejdsky kus lahve? Je me jasne, ze bude tvrdit, ze si nikdy nikdo nestezoval a budu za hlupaka...
Jo a jeste je slusny vyjeb ty jejich nove lahve. V momente kdy si novou lahev vynesete z prodejny, tak uz neni nova a je uz brana jako pouzita, takze penize Vam nevrati, za vetsi lahev nevymeni (byt i s priplatkem), krouti se, ze mu tuto uz nikdo nekoupi (protoze je pouzita), atd.
A samozrejme klasika, bud si pockate mesic na naplneni te Vasi, nebo prijdete o "novou" a vymenite za nejakou, kterou tam "vylovi".
A chci videt, jak naplni lahev u Messeru - tvrdili v prodejne, ze jsou to lahve messeru a neni problem je u nich naplnit, ale na lahvi o Messer ani stopa...
Je to dobra varianta oproti zidakum jako Linde, kde platit 2500,- za najem za rok je silenost, ale zacinam silne pochybovat o stale kvalite plynu u Choboly.
PS - horak odzkouseny, ze tesni.
Editoval radluk (25-12-2013 13:24:33)
Tak abych to tu malinko oživil..je tu 17 stran relativně starých informací, kde je aktuálně dobrý zdroj na flašku s argonem / i tu malou osmičku / a níásledné plnění...ježíšek naježil tig invertor ak budu shánět celou aparaturu k tomu tj flaši s redukčákama a hořákem.. hasičáku bych sa rád vyhnul.. co třeba todle ? http://aukro.cz/plna-lahev-argon-t-8-1- … 72345.html píše že Těšín, za 280kč pošle PPLkem až dom.. účet tam má taky český..takže to vypadá na první pohled dobře..
Editoval hrnous (25-12-2013 15:19:43)
Rozhodně nic nemám proti malým lahvím o obsahu 8 l. Jen bych rád připomněl, že při průtoku 8 l/min budete svařovat cca 2,5 hod. Proto je vždy dobré si udělat jednoduchou kalkulaci, v případě argonu z aukra http://aukro.cz/plna-lahev-argon-t-8-1- … 72345.html je to cca 13 - 14 Kč za minutu svařování na spotřebě plynu.
Jak jsem k tomu došel? Jednoduše:
1300 l v lahvi : 8 l/ min. = 162 minut.
(1880 Kč za láhev + 280 Kč doprava) : 162 min. = 13,3 Kč /min.
No to sice ano..ale tak by to bylo teoreticky pokud bych pokaždé koupil novou flašku a po vyprázdnění ji hodil do kopřiv, což předpokládám nebude třeba a bude se dat někde přiměřeně naplnit.. např tady u toho pána v povážskej, kde to mám +-50km to vychází na 360kč naplnění této malé flašky.. a do povážské sem tam jezdím za známýma..
Editoval hrnous (25-12-2013 16:18:07)
radluk napsal(a):
Prosimvas,
mate nekdo zkusenosti s argonem od CHOBOLY??
Ted jsem bral 4tou lahev a je to docela katastrofa.
Na lahvi je polsky napsane technicky argon 4.8, ale chova se to jak kdyby to byl argon tak s bidou 4.0
Driv nebyl takovy problem, dalo se s tema lahvema svarovat (paradoxne tam byl uvedeny polsky argon 4.6!), ale tohle je hrozne, desoxidovana med ktera se dala driv svarovat i stavenim dohromady prska jak praskavka, oblouk jakoby rozhani tavnou lazen a udela v ni dutinu, spatne se to zatavuje pridanym dratem, svary medi jsou cernejsi jak driv. Muzu regulovat argon od 5-10 l/min a vysledek naprosto stejny, mam dojem, ze s vetsim prutokem to vic jeste syci ten oblouk a lazen se rozhani jeste vic.
Zkouseno vse, od jinych priprav povrchu, odmastovani, jine kusy plechu a trubek a porad stejne, puvodne jsem si myslel, ze jsem levy a je to rukama.
Nerez to same, muzu mit prutok klidne 8 lmin, hubice 7, pri proudu 25-30A, rychlost postupu pri slevani co nejvyssi a presto jsou tmave. Driv se dala 1 mm nerez slevat jen se zlutym a nebo modrym nadechem klidne pri 5l/min a hubici 7 na 30 A
Bohuzel nevim co s tim, potrebuju svarovat a otevrene bude az za 14 dni.
Je nejaka sance to vyreklamovat tento smejdsky kus lahve? Je me jasne, ze bude tvrdit, ze si nikdy nikdo nestezoval a budu za hlupaka...
Jo a jeste je slusny vyjeb ty jejich nove lahve. V momente kdy si novou lahev vynesete z prodejny, tak uz neni nova a je uz brana jako pouzita, takze penize Vam nevrati, za vetsi lahev nevymeni (byt i s priplatkem), krouti se, ze mu tuto uz nikdo nekoupi (protoze je pouzita), atd.
A samozrejme klasika, bud si pockate mesic na naplneni te Vasi, nebo prijdete o "novou" a vymenite za nejakou, kterou tam "vylovi".
A chci videt, jak naplni lahev u Messeru - tvrdili v prodejne, ze jsou to lahve messeru a neni problem je u nich naplnit, ale na lahvi o Messer ani stopa...
Je to dobra varianta oproti zidakum jako Linde, kde platit 2500,- za najem za rok je silenost, ale zacinam silne pochybovat o stale kvalite plynu u Choboly.
PS - horak odzkouseny, ze tesni.
To si Chobola moc reklamu neudělá, mně ty jeho flašky připadaly nějak laciný ..... jak se řiká za málo peněz málo muziky.
podla mna je stale najednoduchsie riesenie pre take to domace zvykanie kupit starsiu linde/messer flasu (aj prazdnu) na bazosi - nemusim laborovat s kadejakym hasicakom a pod.
prepustenie argonu sa da dohodnut s kadejakou firmou/remeselnikom, ktora ma zaplateny najom u linde/messer
dokonca som uz videl zopar zvaracich skol, ktore za uplatu a bez dokladu velmi radi prepustia argon do tvojej flase (pridu im plne flase - prepustia argon do mojej, zbytok vyvaria)
Láhve od Choboly jsou naprosto nové certifikované lahve s tlakovou zkouškou platnou deset let a životností čtyřicet let. Cena lahve odpovídá zhruba ročnímu nájmu zaplacenému u běžných dodavatelů technických plynů v ČR a je poloviční oproti ceně obvyklé na tuzemském trhu.Ke každé láhvi dostanete záruční list a certifikáty.Při výměně lahve dostanete láhev stejného stáří, jako je ta kterou měníte a nebo novější. Nápln je plněna u renomovaného dodavatele technických plynů a je naprosto standardní kvality, oprávněné reklamace jsou minimální na počet prodaných kusů. Na každé prodejně je zkušební box, kde je možno předvést vaše potíže a pokud je reklamace oprávněná není problém ji řešit.Otevírací doba f. CHobola je každý pracovní den, prodejní místa mají charakter kamenných obchodů se stálým a trvalým místem působení.
ZDENÁL
Pane,
nevim o jake prodejne pisete a nevim co mate s fy Chobola spolecneho, ale nepisete uplnou pravdu.
K lahvi zadny ZARUCNI LIST nedostanete.
K lahvi zadny certifikat nemam.
Na kazde prodejne zkusebni box NENI.
Kdyz jsem dnes v prodejne vznesl dotaz na nejaky zkusebni box, byl jsem za totalniho blba a dozvedel jsem se "jak bych to chtel jako vyzkouset ten plyn??".
Já kupuji jen v malém a to jednou za rok, až dva. Vždy velkou flašku argonu a kyslíku. Jezdím jednou za rok do Jihlavy- mám to kousek od chaty (cca 30km, tak vezmu káru a většinou přivezu po flašce i kamarádovi....). Nakoupím si u nich i spotřební zboží pro tig, mag, i pájení a řezák..........
Ad argon Chobola,
Dnes jsem se nasral, lahev jsem ani nedovaril do konce, s 0,25 MPa jsem to chytl a jel vzat radeji plnou - abych nemusel tyden cekat na otevreni po novem roku.
Pan za pultem pri zmince o kontaminovanem argonu vykulil oci a zacal tam povidat o tom, ze si nikdy nikdo nestezoval a lahve se plni v plnirne.
Zacal tam vytvaret nejake sifry o kvalite materialu a pridavneho dratu vcetne typu a prumeru elektrody (pry to musi byt elektrodou). Ale pokud clovek vyzkousi 1,6 x seda/cervena + 2,4 mm seda/cervena a vysledek stejny (hlavne na vsech behem par minut podivne vypalena spicka elektrody a vznik tvrdeho prstynku nad spickou), tak asi nevi o cem mluvi. Proleze komplet vedeni plynu az k elektrode, rozebere redukcni ventil a vymeni regulacni membranu, atd, atd.
Pak volal asi kolegovi do Brna (nebo kam?), asi nejakemu velkemu sefovi a arogantne mu prednesl problem, ze "zakaznik" si tady stezuje na spatny argon, hnetl tam neco o elektrodach a dratech, ze to prece nemuze byt plyn a ze jsem prvni, co naznacil neco o problemu s plynem.
Nejvic me zklamal tim, ze s nekvalitnim argonem nemuze nic delat, ze me nemuze nijak nasledne pomoct.
Nastesti tato bomba jede jako ty predchozi a svaruje to jako zamlada.
Tady jsou nejake fotky, co jsem narychlo poridil, jde o svar 1.4301, tl 1 mm, na tupo bez pridavneho materialu, na stejne parametry jako u kontaminovane lahve, ted se lazen uplne jinak sleva. Plyn mereny na hubici priloznym prutokomerem, cca 4 l/min, 28-30 A, hubice 5. Je to na odrezku roury, puvodni svar byl svarovany na cele, cili se dala podeprit ruka. Prvni fotka vlevo puvodni, vpravo s fungujicim argonem.
Dnesni svar byl na 10 cm odrezku, nebyla podpera.
Pri te divne lahvi jsem nebyl schopny takoveho svaru dosahnout at jsem zkousel hubici 7, zvysovat prutok, snizit proud, zvysit svarovaci rychlost, atd, atd.
Pak jde o nerez rybinu, slevany spoj, dalsi par jsem nemel, ale i na natavene hrane jde videt uplne jiny povrch svaru.
Svarovat nejaky nerez, ktery muze zustat v neupravenem stavu po svareni - budiz, ale kdyz to pak lepta Antox 71 jak kdyby byly svary totalne prepalene, uz to moc srandovni neni. Nepotrebuji argon 5.0, nizsi cenu, nebo neco podobneho, vse je ok, ale chce to proste asi prislapnout na plnirnu, aby aspon ty lahve pred nafutrovanim plynu zkontrolovali, jestli maji vubec nejaky pretlak...
Editoval radluk (30-12-2013 22:14:48)
Psal jsem o prodejně v Brně, kde se tato praxe při prodeji lahví důsledně dodržuje. Nevím na které pobočce f. CHobola jste nakupoval vy, ale dodnes jsem se domníval, že se tak děje na všech prodejnách. Zřejmě hodně záleží na schopnostech jednotlivých prodavačů. Jediné možné vysvětlení nekvalitního plynu je, že v plnírně tuto láhev před naplněním opomněli vakuovat, případně do ní omylem napustily corgon.
Kdyby nekdo shanel - Argon 20L = 2200,- 50L = 3500,- cistota 4.6, pripadne 4.8. Cistejsi na objednavku. Pokud neni prazdna lahev, da se koupit.