SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1 2
Dobrý den,
dopředu se omlouvám, že sem jako úplný laik přispívám.
Prošel jsem si různé tabulky a hodnoty jednotlivých prodávaných profilů,
ale bohužel jsou to pro mne, jako neznalce,, pouze čísla a nevím co čtu
Rád bych Vás tímto požádal o radu, jaký profil mám nejlépe zvolit jako stojny, které budou držet
reklamní plachtu, resp. jakou hodnotu mám sledovat ?
Bude se jednat o hodnotu, která bude mít co do činění s ohybem/deformací profilu, při silném větru do plachtoviny.
Mám vytipováno:
IPE 140
T 80x80mm
Jackl 100x100mm
Sledoval jsem nalezené hodnoty Sx, Wx, Wy
Statický posudek mám spočítaný na IPE 140, ale rád bych našel hodnotově podobnou alternativu ve tvaru jacklu nebo ,,T,,.
Děkuji Vám za odpověď !
Pokud na to máš nějaký posudek (či projekt), tak bych to buďto udělal dle toho, co je spočtený, anebo požádal technika o změnu (aby to přepočítal on- je to i jakási ochrana provádějcího dělníka (kdyy se ten profil ohnul, či jinak zdeformoval (samozdřejmě, pokud neprasknou sváry......
Posudek je spočítaný na IPE 160 a 140, které ale bohužel použít nemohu...
Proto bych se rád pobavil o alternativě jiného profilu - pouze nevím co mám sledovat.
Žádné sváry zde nebudou - pouze profily zakopané 1,5m v zemi a 4,5m nad zemí.
vem si tabulky od vávry a tam je to dost dobře popsáno nebo nejaká skrypta do pevnosti a pružnosti. přepisovat se mi t nechce.
Františku,
tabulky bohužel nevlastním...a ani nevím, co bych měl sledovat ?
Zda pevnost, pružnost, atd.
Moc toho u jednotlivých produktů není:
http://www.ferona.cz/cze/katalog/detail.php?id=32539
Stačila by mi Vaše pomoc, na jaký ukazatell se koukat, případně jak se značí...
Velké díky !
Obecne lze rict ze druh pouziteho profilu se ridi dle jeho planovaneho zpusobu zatizeni.(na krut trubka na strih plny profil a na ohyb I U dute profily maji vyhodu v nizke vaze a relativne vysoke tuhosti nicme pri kostrukci je treba zvazit vice kriterii jako je snaseni dynamickeho zatizeni,prenos vibraci ,kombinovane zatizeni ) Na planovane pouziti je I U nebo IPE profil dobra volba.Pokud pouzijete Jäckel bylo by vhodne ho cca pul metru do zeme a cca metr nad zem na vysku zdvojit. Nicmene trubka nebo T profil neni v tomto pripadle dobre reseni ale pokud pouzijete jäckel pak by bylo dobre pouzit nejlepe nejakou prostorovou konstrukci ktera lepe snese namahani vetrem.Nakonec rozhlednete se kolem sebe po konstrukcich poutacu.
Napětí = moment (M) / průřezový modul (W) v dané ose. Tedy náhrada by měla mít W stejný nebo větší. Ale nemusí to vždy být takhle jednoduché (pokud se jedná o nějakou specialitu aby mně zas někdo netahal za slovo). W najdeš v tabulkách nebo je uvádí prodejec.
Editoval Pruduch (01-04-2013 13:42:40)
Děkuji Vám Honzo,
to mi pomůže odrazit se dál...
Trochu jste mi nasadil brouka do hlavy, s tím jaklem - zajímavé řešení !
Sázel jsem nejvíce na T profil...tady jsem trochu zlamaný.
Jsou jeho ,,hodnoty,, výrazně za ostatními zmíněnými profily ?
Díky za Tvůj komentář
Pruduchu, díky !
To je přesně co jsem sledoval:
Wx Wy Sx
IPE 140 77 12 44
T 80x80 13 9 -
Jackl 100x100 - - - zkusím najít v tabulkách, od výrobců jsem zatím nezjistil
http://stavebnikomunita.cz/profiles/blo … -mechanice - u jednoduchých profilů si W spočítáš (pokud to nenajdeš v tabulkách nebo na netu, což je obvykle rychlejší). Třeba Feferona to běžně uvádí http://www.ferona.cz/cze/katalog/detail.php?id=26776 nebo třeba zde http://www.steelcalc.com/cs/prurezchar.aspx
Editoval Pruduch (01-04-2013 14:49:44)
Velké díky Pruduchu i ostatním !
stephan napsal(a):
jaký profil mám nejlépe zvolit
nedaleko bydliště mám u silnice č.38 vlastnoručně svařený bilboard který na rozdíl od okolních střech a stromů bezúhony přežil vychřici Kyril.
Použít T profil 80/80 je zcela nevhodné, jackel 100/100 při tloušťce stěny alespoň 4mm mi vychází podobně jako jako IPE140. Osobně bych použil profily ještě větší, nevím rozpon, nevím plochu plachty, nevím oblast (podnebí). Pokud jde o ekonomiku nejlépe vychází jackel, ale zesílit jak radí Honza007.
Nebo použít řešení dle kterého se nyní instalují dopravní návěstidla - málo materiálu (uspora)
Ano, rozhodl jsem se nakonec pro 100x100 jackel, s tím že jsem uvažoval 3mm tloušťku. Zkusím promyslet tu 4mm s ohledem na váhu a cenu.
Betonování bude 1,5m do země po 2m - celková délka bude 26m, reklama bude 2m nad zemí a bude vysoká 2,5m, tzn. 26x2,5m.
Jelikož jsou billboardy ukotveny stojnami 3m od sebe domnívám se, že by to mělo být dostatečné
Díky !
Orientačně jsem spočítal ty průřezové moduly v ohybu:
IPE 140 = 81 cm3
Jäkl 100 x 100 x 3 = 36 cm3
Tak nevím, jestli ses rozhodl správně, jinak při rychlosti větru 100 km/h reklamní plocha zatíží konstrukci silou zhruba 40 tun.
Takže aby ohybové momenty byly v oblasti pružných deformací, tak je to třeba trošku vylepšit.
Japa,
mohu Tě požádat o vzorec a případné hodnoty, které si použil.. ?
Trochu si mě vyděsil...
Těch 40 tun porovnáváš s čím ?
Díky
tak ukuste mitcalc http://www.mitcalc.com/cz/download.htm program zadarmo a nebo jetli rád čteš tak tady http://mi21.vsb.cz/modul/pruznost-pevnost mělo by tam být dimenzování nosníků a taky pospsány moduly průřezu co to značí
Promiňte, že se mísím do diskuse, ale rád bych uvedl i pohled z druhého břehu: Vemte příklad: Jsem investor, nechám naprojektovat a statikem spočítat "cosi" ( = už samotný projekt stál peníze)a zadám to do výroby. Je jedno, zda firmě malé, velké, nebo třeba "jednokoňce". Je dojednána konečná cena, termín apod. No a najednou příjde někomu cena za materiál vysoká, chtěl by ušetřit desítku kil železa a bude vymýšlet. Za čas se objeví porucha, jekl prorezaví, zkroutí se L nebo praskne trubka ve švu a kde budu nahánět firmu, co třeba už není? Kdo vezme záruku? Za sebe řeknu: Neodsouhlasenou změnu projektu bych nepřevzal a nezaplatil. Ale neznám okolnosti, jen uvažuji o práci i o životě a odpovědnosti. Pro sebe si mohu vyrábět konstrukce i z plocháče 5x25 a pak jen na sebe mohu žehrat když to spadne někomu na nohu...U soudu se ptají: Kdo počítal, kdoprojektoval, kdo vyráběl, proč nedodžel..jde o nedbalostní čin? Nemusíte souhlasit,možná líčím vše moc tragicky a hlavně: vše berte jen jako příklad, úvahu a nikoliv jako házení špíny..
Jäkl zase na druhé straně rychleji koroduje než klasické otevřené profily. Má proti nim menší průřez a větší povrch, respektive obvod toho průřezu. Pokud má být životnost té konstrukce vyšší než takových 10 let, tak je třeba k tomu přihlížet. Nejhorší jsou takové konstrukce, kde se dovnitř dutin dostane voda a zdržuje se tam. A pokud se tam nashromáždí voda v nějaké větším množství a mráz ten jäkl roztrhne zrovna na místě, kde je namáhání větrem největší, typicky třeba svisle umístěný nosník těsně nad zemí, může být ta konstrukce podstatně oslabená už po první druhé zimě.
Takže je třeba minimálně svařovat pořádně, aby se uvnitř ta voda nehromadila.
jikok: JJ, souhlas.
Editoval Radim (02-04-2013 17:52:13)
Vše zdá se býti velmi jednoduché, až je to složité
Nechtěl jsem Vás nijak zatěžovat důvody, proč na místo vypočteného statického posudku pro IPE 140 hledám jiné řešení, ale asi to bude třeba...
Představte si, že máte billboard na 2ks IPE 140, 3m od sebe: http://www.reklamservis.cz/img/montaz/5-big.jpg
pouze na místo plechové plochy chcete nainstalovat plachtovinu: http://www.freeline.cz/sluzby/16-banner-plachta4.jpg ( tzn. navrtat, navařit oka a vypnout lanem - vše od 2-4,5m od země )
A co je největší oříšek, rád bych spodní 2m pod touto plachtou vyplnil betonovým plotem - betonovými deskami, které se standardně zasouvají do drážek betonových sloupů,
které se bohužel ve 4-6m délce nevyrábí: http://www.beves.cz/cs--betonove-ploty- … erie.html#
Deska má rozměry 2000x500x45 mm a zasouvá se do drážky sloupu, které je široká 50mm.
A poslední oříšek je, že mám plot ve tvaru ,,U,, a rád bych jej oplotil a zároveň nad oplocením instaloval ,,plachtovinu,, - celkem 46m délky ( 14+26+6 m ).
Oplocení bude v centru vesnice, města
Technický oříšek je, že při stavbě plotu nelze IPE profil použít, protože by bylo nutné tyto betonové desky ( 70kg ) zvedat do 6m a následně je zasouvat do tohoto profilu.
Proto hledám alternativní řešení - např. jackl, na kterém budou navařeny drážky pro tyto desky a zároveň se vyřeší problematika rohových sloupků.
Co si o tom myslíte ???
Není to žádná sranda,to je jistý.Já jsem jednou dostal počítat zastřešení půdorysně cca. 6x6m s minimálním spádem,nešlo dát více sloupků,prostor,kde prochází hromada zákazníků stavebnin.
Zašel jsem za statikem,aby mi poradil z jakých profilů udělat,myslím,že navhnul I140 nebo 160,už přesně nevím ,je to plno let.Zakázku jsem nedostal a po nějaké době jsem se stavoval to skouknout a zastřešení je hotové,materiál jekl 50x50.....
Tohle bych rozhodně nerealizoval ,to by byly bezesné noci!! Napadne sníh,foukne vítr,předtím už něco urezlo (samozřejmě o zinkování nechtěli ani slyšet,šlo o cenu) ,pod tím furt couraj lidi a průšvih je na světě....
Ale když na jekl navaříš "drážky" tak budeš muset betony taky zvedat ne?Nebo myslíš,že by byly jenom do výšky betonů-pod plachtu?
milda87 napsal(a):
Ale když na jekl navaříš "drážky" tak budeš muset betony taky zvedat ne?Nebo myslíš,že by byly jenom do výšky betonů-pod plachtu?
Montážní postup s betonovými sloupky je takový, že se nejdříve zabetonují sloupy - 2m od sebe a následně- po vytvrzení se do nich zasunou tyto desky.
Je tedy nutné je zvedat tak jako tak - tedy do 2 metrů, kam je zamýšlený i plot.
Drážky jsem tedy uvažoval pouze do 2 metrů od země...
Pokud bych použil IPE, tak to musíš zvedat až do těch 4,5m což není žádná sranda...
stephan napsal(a):
Japa,
mohu Tě požádat o vzorec a případné hodnoty, které si použil.. ?
Trochu si mě vyděsil...
Těch 40 tun porovnáváš s čím ?
Díky
Promiň, že tě děsím, navíc zbytečně.
Pro přibližný výpočet neturbulentního proudění jsem použil tento vztah:
F=0,5*S*k*R*v*v
kde F je hledaná síla [N]
S je plocha reklamy [m^2]
R je hustota vzduchu [kg*m^3]
v je rychlost větru [m/s]
k je koeficient odporu vzduchu (použil jsem 1, např. koule má 0,5)
Bohužel ve spěchu jsem dosadil rychlost ve špatných jednotkách (km/h místo m/s), takže proto to děsivé číslo, omlouvám se.
Správně má být 3,2 tuny, ale při vysokých rychlostech větru a turbulentním proudění může být ta síla i několikanásobně větší.
Ale ještě jsem našel, že při dimenzování takových konstrukcí se uvažuje se silou větru 120 kg/m2, tedy ve tvém případě na plochu 65 m2 by to znamenalo zatížení 7,8 tun.
Ještě jednou promiň za špatný údaj.
Stephan:
Tak si prostě na jeden den pozveš V3S-ku jeřáb a nahážeš to tam jeřábem (popř. něco většího, AD 16, AD 20). V práci montujeme mosty z ocelových plechů a u menších konstrukcí ty plechy kolikrát unesu v ruce, ale smýkat se s tím i třeba někam do dvou metrů by mě ani nenapadlo, ani kdyby to bylo pro mě doma. Max. tak ještě, kdyby toho bylo pár kousků, ale 26m :-(
To Calvera:
Nad tím jsem samozřejmě uvažoval, ale jelikož má IPE širokou drážku kolem 120-130mm a deska je tlustá 50mm,
musel bych stejně dodatečně nechat něco navařit, aby to drželo....
Teda pokud neexistuje nějaká další možnost - klínování, vrtání do IPE atd....
Stránky: 1 2