SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Dobrý den, zajímalo by mě jak dlouho si myslíte,že vydrží "černá" ocelová trubka (11353) ve vodovodním systému (stále naplněném) za předpokladu koroze jen zevnitř,dlouho se o tom s kamakády dohadujeme a nemůžeme se shodnout.
marek napsal(a):
Dobrý den, zajímalo by mě jak dlouho si myslíte,že vydrží "černá" ocelová trubka (11353) ve vodovodním systému (stále naplněném) za předpokladu koroze jen zevnitř,dlouho se o tom s kamakády dohadujeme a nemůžeme se shodnout.
a jaká tlouštka stěny
To je spíše otázka pro nějaký výzkumný ústav. Bude to ovlivněno mnoha faktory. Pokud tam bude obyčejná voda, např. ze studně, bude životnost delší než když tam bude voda upravená chlórem. Těch aspektů tam bude ale mnohem víc.
měla by tam být obyčejn voda,tloušťka stěny4mm nás to zajímá jen řádově 10,20,30 let
Záleží na tom, jestli ta voda bude nová okysličená (pitná), pak Vám ty trubky během 20 let zarostou, ale pokud půjde o topení tak si tipuju klidně těch 50.
Na vnitřní straně běžných ocelových trubek dochází při průtoku vody k celé řadě chemických, elektrochemických a mechanických jevů. Velmi záleží na rychlosti proudícího media a současně na tvrdosti vody a na množství rozpuštěných plynů. Tloušťka tzv. mezní vrstvy, kde na jedné straně je rychlost proudícího media 0 a na druhé straně je už maximální, má ještě vazbu na hladkost vnitřní stěny. V místech s malou rychlostí proudění se snáze usazují vyloučené částice vodního kamene. Za nimi pak díky podtlaku a kavitaci vznikají důlky. Tím se postupně zhoršuje hladkost stěny a roste tloušťka mezní vrsrtvy a usazuje se víc vodní kámen. Při dostatečném množství kyslíku se v důlcích železo ve vodě rozpouští. Pak může dojít i prokorodování stěny trubky. Pod vrstvou vodního kamene se kyslík dřív vyčerpá a koroze je pomalejší. Viděl jsem někde u vodařů tabulku závislosti rychlosti koroze na oceli a litině podle tvrdosti vody, rychlosti proudění a obsahu kyslíku. Při tvrdé vodě to bylo cca 1 mm za 10 let, při měkké vodě 1,5 mm pro ocel.
jirkati napsal(a):
Na vnitřní straně běžných ocelových trubek dochází při průtoku vody k celé řadě chemických, elektrochemických a mechanických jevů. Velmi záleží na rychlosti proudícího media a současně na tvrdosti vody a na množství rozpuštěných plynů. Tloušťka tzv. mezní vrstvy, kde na jedné straně je rychlost proudícího media 0 a na druhé straně je už maximální, má ještě vazbu na hladkost vnitřní stěny. V místech s malou rychlostí proudění se snáze usazují vyloučené částice vodního kamene. Za nimi pak díky podtlaku a kavitaci vznikají důlky. Tím se postupně zhoršuje hladkost stěny a roste tloušťka mezní vrsrtvy a usazuje se víc vodní kámen. Při dostatečném množství kyslíku se v důlcích železo ve vodě rozpouští. Pak může dojít i prokorodování stěny trubky. Pod vrstvou vodního kamene se kyslík dřív vyčerpá a koroze je pomalejší. Viděl jsem někde u vodařů tabulku závislosti rychlosti koroze na oceli a litině podle tvrdosti vody, rychlosti proudění a obsahu kyslíku. Při tvrdé vodě to bylo cca 1 mm za 10 let, při měkké vodě 1,5 mm pro ocel.
To všechno je pravda, nicméně dovolím si doplnit, že hlavními příčinami důlkové koroze (kavity) jsou elektrochemické články vznikající v materiálu a dále ve vodě přítomný kyslík a chlór. Chlór a chloridy jsou obsaženy v upravené pitné vodě a jsou největšími nepřáteli vodovodních potrubí z uhlíkové oceli. Dále je to vždy přítomný a ve vodě rozpuštěný CO2. Litina je na tom mnohem lépe a životnost litinových vodovodů je mnohonásobně delší. Z hlediska kvality pitné vody však nevyhovuje ani jedna varianta. Podle výsledků analýz studené pitné vody lze často zjistit, že obsahuje nadlimitní množství železa.
Ja som len amater ale mi v panelaku mame stupacky 30 rokov a ked menili vo vedlajsom vchode za plastove tak vypadali dost zachovalo.Jednalo sa tak o 5/4 mozna 6/4.Mi sa menit rozhodne nemienime. Ja si myslim ze 3/4 vydrzi 50 rokov min. ak sa nezapcha. Vela krat pri starom potruby je kryticky spoj tam povoli najskor.
No moc tě nepotěším - 3/4 tak 30 let. (Né že by prorezla, ale zaroste a pokud nemáš pořádný tlak tak ti bude z kohoutku pouze kapat voda :-) )
Teď jsem měnil na baráku - z důvodu jednoduchosti jsem měnil za plast, a důvod výměny byl že už nezapalovala karma malý průtok vody - hromada trubek byla čistá, ale v kolínkách a různé odbočky byly ucpané vodním kamenem, že zbyla dírka o 0,5 cm.
U rodičů se měnily trubky protože tam byla různá míchanice olova, pozinku atd....v bytě nový rozvod 1/2" plast a oběktivně je průtok vody lepší. (klidně ty staré ještě mohly fungovat) taky stáří přibližně 30-40 let.
Přesně tak, jak se tu píše. Trubka, ač je stará, tak po své délce moc nezarůstá, kde je vždy problém, jsou fitynky - kolena, t - kusy, oblouky, redukce atd.
Na otázku, jak dlouho vydrží "černá" ocelová trubka není značná odpověď. Něco jiného bude u panelového domu ve městě a něco jiného u rodiného domku na vesnici s vlastní studnou.
A co se skrývá pod pojmem vydrží - než se nerozpadne ( 30 - 40 let )
dokavaď nezaroste ( 15 let )
kdy ji mám vyměnit ( okamžitě )
V té době, kdy se používaly tyto černé trubky nebylo nic lepšího. Dnes už si můžeme vybírat.
Dělal jsem na baráku jež kdysi vlastnil uhlobaron potrubí bylo po 70 letech původní s výborným průtokem vody teplá byla Cu a studená Pb.