SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Zdravím všechny a rovnou prosím o radu. Soused mi donesl na opravu C-očko, že mu přestalo svařovat, že prý to prská a nedokáže udělat pořádný svár, jako by nebyl dostatečný proud. Já moc svařování nerozumím, tak jsem jen zkoušel proměřit vše co mě napadlo. Hlavní vypínač je dobrý, přepínač výkonu taky. Diody vypadají též dobře a při zapnutí z nich leze 22V plus míus tak nějak. Když jsem měřil proud který leze z trafa, tak hodnota na první stupeň je 19A a na poslední Max 35A což je asi dost málo když by měla umět svařovat proudem myslím 160A. Nevíte prosím co by mohlo být špatné na desce s elektronikou? Co nejčastěji odchází a co může ovlivňovat výstupní proud? To velké černé relé na desce s elektronikou je taky v pořádku. A na foru jsem našel i nějaké schemata a podle nich sem změřil i trafo a taky je v pořádku. Předem moc děkuji za rady.
PS: Neumím vložit obrázek, ale na tomhle vlákně je obrázek té elektroniky.
http://www.svarforum.cz/forum/viewtopic.php?id=3565
vystup z trafa neriadi karta, ale viacpolohovy prepinac ktorym prepinas odbocky. Ako si odmeral prud 35A?
jej bežneji leze vyzkoušet usmernovač tak ze se přípoji na vstup usmernovače trafo svařečka nastavi se tak 80A na trafo svařečce a na vystup usmernovače a tlumivky se napoji bežna elektroda třeba bazicka 2.5 a skusi se kratky svar pokud to vaří dobře je usmernovač v pořadku poku d ne tak je usmernovač vadny nejaka dioda, dale muže byt vadne to velke zele na řídíci desce spinat muže, ale bude mit opalene kontakty _ vymenit za nejmeme 16A finder rele
Proud jsem měřil klešťákem přímo při pokusu o svár, mám ho do 200A a to velké černé relé jsem už taky čistil a nic. Kdyby na trafu bylo třeba vadné jedno vinutí mohlo by to částečně fungovat právě s tím omezeným proudem nebo by to nešlo vůbec? Diody zkusím odpojit a proměřit jednu po druhé. Zatím díky.
Pasťa napsal(a):
Proud jsem měřil klešťákem přímo při pokusu o svár, mám ho do 200A a to velké černé relé jsem už taky čistil a nic. Kdyby na trafu bylo třeba vadné jedno vinutí mohlo by to částečně fungovat právě s tím omezeným proudem nebo by to nešlo vůbec? Diody zkusím odpojit a proměřit jednu po druhé. Zatím díky.
Vinutia sú zapojené do série.Keď by bolo niektoré prerušené tak by to nefungovalo vôbec.Respektíve by to fungovalo len na tom rozsahu ktoré by bolo v poriadku.Ak by bolo prerušené hlavné vinutie tak by to nemohlo fungovať vôbec.Ak by bolo vinutie v skrate (medzizávitový skrat),tak by trafo po chvíli zhorelo prietokom prúdu aj bez zvárania.Ak je v mostíku prerušená dioda tak to dá polovičné napätie,aj keď naprázdno sa môže zdať že je všetko v poriadku(merané niektorími digi merákmi s automatickým prep.rozsahu.)Môže byť aj velký prech.odpor v prepínači alebo niekde v obvode zv.prúdu.
Dobrý den,
popište podrobně závadu, to co Váš soused řekl je málo. Je potřeba podrobněji popsat problém.
U těchto jednoduchých zařízení záleží na každém komponentu.
S pozdravem
Zdeště
Kdyby bylo vadné trafo , tak by nedávalo nic , nebo by vyráželo pojistky a při "silnějších" pojistkách by se z něho po chvíli běhu zahulilo .
Zkuste kouknout ještě na všechny silové spoje, jestli nejsou povolené. Někdy se šrouby povolí a dráty se na styčných plochách opálí od oblouku, který mezi nimi hoří a potom to špatně vodí. Mě se to u mé svářečky taky jednou stalo a styčné plochy byly černé. Nebo tlumivku, ta když jde kakat, tak jde úplně minilální proud a špatně to svařuje. V práci jsme měli kdysy taky tuhle závadu.