SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Dobrý den
Obracím se na vás s dotazem zda někdo nemá praktické zkušenosti s použitím Ag pájek v podobě pasty.
Uvažuji o možnosti použití této formy pájky při pájení dílů z mosazi ,kdy jeden díl bude vsunutý do vývrtu v druhém a zapájen. Ohřev součástí plánuji plamenem propan butan kyslík. Jedná se mi o co nejčisčí spoj ve větším množství . Pájení stříbrem používám často at už pomocí slitinových pájek ve formě drátů a nebo palionků z plechu ale s pájkou ve formě pasty jsem dosud nepracoval. Zajímá mne zejména zda pro dostatečné vyplnění spáry mezi díly stačí pájka vyloučená z pasty a nebo je nutné přidat do spoje další pájku,to by pak pro mne nemělo význam. Předem děkuji všem za praktické rady Štěpán
Dobrý den,
používají se obě varianty, jak samotná pasta, tak pasta + dodatečná pájka. Záleží na několika faktorech. Jak to máte sesazené, jaké jsou požadavky na těsnost a jakou pastu používáte, resp. jaký má podíl kovu.
Pokud to máte sesazené s mezerou 0,1 mm a je to čisté, můžete použít pastu s vysokým obsahem kovu, bude to i těsné a bude minimum zbytků tavidla.
Pokud to bude sesazené s mezerou nad 0,2 mm, zoxidované a pasta bude od levná, s obsahem kovu sotva 60%, tak to asi neklapne.
To chce prostě vyzkoušet. Jakou slitinu používáte?
Dobrý den
Děkuji za vaši reakci . Hledal jsem na internetu nabídku stříbrných pájek v podobě pasty a zaujala mne pasta Ag 40 Cd od firmy Bohler s označením fontargen AP 306 FM ,protože pro některé aplikace používám stříbrnou pájku stejného složení ve formě drátu od firmy stella a má velmi dobrou zatékavost a nízkou opracovní teplotu.
Zkoušel jsem tedy zavolat do zastoupení na Ruzyni na tel číslo s poznámkou technické informace. Dovolal jsem se ale paní mi sdělila ,že mi žádné technické informace sdělit nemůže ale že mohu kontaktovat technika emailem a mne v té chvíli napadlo ,že pravděpodobně Vás. Rád bych se zeptal zda je tato pájka vzhledem k obsahu Cd stále v nabídce , jaké je nejmenší množství a jaká je alespon orientační cena, budu samozřejmě velmi rád za Váš názor na zamýšlené použití této pastové pájky, který třeba pomůže i někomu dalšímu zde na svarforu. Předem moc děkuji Štěpán.
Dobrý den,
Ag40Cd byla výborná pájka, bohužel se už Cd pájky nenabízí, tedy alespoň oficiálně a z evropské výroby....
Často se nahrazuje pájkou Ag45Sn, je to takový kompromis mezi ještě docela nízkou pracovní teplotou, mechanickými vlastnostmi a ještě přijatelnou cenou.
Z pájek bez Cd je z hlediska nízké pracovní teploty, zatékavosti, pevnosti a tažnosti nejlepší Ag55Sn, ale při dnešních cenách stříbra....
Fontargen běžně dodává pastu AP 320, což je uvedená Ag45Sn, standardně s tavidlem a obsahem kovu min. 65% a v dózách 0,5 kg.
Při aktuální ceně stříbra je ta 0,5 kg dóza za ca. 8900,- Kč bez DPH. Pokud budete chtít další informace obchodního charakteru, pošlete mi spíše e-mail.
Omezeně se ještě sežene ta Ag pasta i s obsahem Cd.
http://sra-solder.com/section.php/2/1/s … zing_paste
Je tam jediná STL-1000B-658 Brazing Paste, 1 ounce, (to jest necelých 30gramů) s obsahem Cd za $36.00. http://sra-solder.com/product.php/6169/0
Otázka je, kolik by účtovali za poštovné do ČR.
Dobrý den
Moc děkuji za odpovědi Jardovi. K i Frankovi za odkaz s nabídkou pasty. Vychází to na gram sice dost draho ale je toho přijatelné množství na zkoušku a poslání z USA není pro mne problém už vzhledem k váze 30g
Našel jsem mezi tím ještě nějaké dovozce v ČR ale obávám se,že toho bude taky nejméně tak 0,5Kg což je pro mne pro začátek vzhledem k ceně přece jen příliš . Ještě jednou moc děkuji s pozdravem Štěpán
Pájku s kadmiem jsem nedávno bral od http://www.eltex-km.cz/cs/e-shop/produc … -a-tavidla . Vím že sháníš pastu, ale i tak by se to mohlo někomu hodit. Něco jsem nakřečkoval naž to úplně zmizí z trhu.
Dobrý den
Podařilo se mi sehnat vzorek práškové stříbrné pájky Ag 40 Sn a pastovitého tavidla pro přípravu stříbrné pájecí pasty. Obě složky pasty se dle výrobce mají před pájením smísit v poměru 1:1 v hmot. dílech. Hned jsem zkoušel zapájet několik spojů ale s výsledkem jsem spokojen nebyl . I když jsem zkoušel různou spáru ( od 0,05 do 0,1mm) dobrých a čistých spojů se mi, při pájení pouze pomocí pasty nanesené do spáry dosáhnout nepodařilo. ( ty dva kousky v pozadí). Nejlepšího výsledku jsem dosáhl za použití pouze tavidla a palionku ze slitiny Ag40Cd viz detail. Možná ,že jsou lepší pasty než jsem zkoušel ale asi zůstanu u klasiky. Štěpán
Čemu říkáte dobré a čisté spoje?
Chybí tam pájka, je tam hodně zbytků tavidla, zůstávají zbytky nezatečné pájky nebo zbytky pájky, která se ani nenatavila, nebo co to dělá?
Nevím jak u jiných tavidel, ale u Fontargenu radím zákazníkům 1 kg tavidla min. na 5 kg, často až 10 kg pájky.
Nemá ten poměr ve vašem případě být spíš objemový, než hmotnostní?
Editoval JardaK (16-02-2013 11:32:51)
Dobrý den
Ke vzorkům práškové pájky a tavidla mi firma,který tento výrobek prodává ,dodala i technický list kde je popsáno smísení 1:1 v hmot. dílech . Chyba v překladu ( z anglického nebo možná čínského originálu) to nebude ,
protože se dodává sada 0,25Kg prášku a 0,25Kg pasty.
Prášek a pastu jsem přesně odvážil a smíchal a pomocí malé špachtličky jsem jí nanesl na trubičku i na stěny otvoru v součásti a pak jsem trubičku zatlačil do otvoru. Musel jsem použít celkem velkého tlaku ,jak docházelo ke tření kovových zrn o stěny spáry. Při tomto postupu se mi část pasty samozřejmě "vyhrnula" ven z otvoru na trubičku. Tu pastu jsem setřel špachtličkou a potom ještě dočistil hadříkem. Horší to už bylo s očištěním pasty,která se mi hrnula před trubičkou . Po očištění dílů od pasty jsem sestavené díly ohřál ale výsledek byl takový ,že pastové tavidlo částečně vyteklo ven ze spáry i se zrnky prášku a tak došlo k v některých místech k znečištění trubiček stříbrem ze spoje. Při pokusu zapájet najednou čtyři trubičky byl výsledek takový že u dvou pájených spojů nebyly trubičky zapájeny po celém obvodu ale byly tam malinké mezery. (pájka nebyla schopna vyplnit mezeru 0,05mm.) Při pokusu zapájet trubičku do válečku s ovorem bylo patrné i z vnitřní strany nedokonalé vyplnění spáry pájkou. Štěpán
No ono je to vcelku logické, že když v té pastě je kromě kovu i něco jiného (voda, vzduch, tavidlo), a že tedy není mezera ani pastou 100% vyplněna (kulatá zrna atd), že se jaksi materiál bude nedostávat.
Dobrý den
Ano je to v celku logické . S tím mohu souhlasit a proto jsem se taky v prvním dotazu ptal zda s tím má někdo praktické zkušenosti a zda není nutné přidat při pájení do spoje další materiál. S pozdravem Štěpán
Řekl bych, že pokud pájka nezaplnila spoj 0,05 mm , nejspíš byl materiál ve štěrbině před pájením nedokonale očištěn. Možná mastnota, možná příliš silná oxidová vrstva. Nebo nekvalitní, třeba staré tavidlo.
Jinak, co o tom vím, se u takového štěrbinového pájení musí dávat té pasty vždy přebytek. Právě proto, aby po roztavení kovu zaplnil kapilárními silami kov celou štěrbinu a všechny zbytky tavidla vytlačil ven mimo spoj.
Chce to asi určitou dovednost. Pasty se buď dává víc hned , třeba při použití pece na kapilární pájení nebo se po roztavení pájky přidává další část pasty nebo jen pájka.
Roztavila se všechna pájka? Pokud ne, tak byla krátká výdrž na pájecí teplotě.
Stírat vytlačenou pastu jste neměl, ten prstýnek bych nechal zatéct.
Zkuste dále jiný poměr, měď a mosaz, jsou-li čisté, jsou dobře pájitelné a stačí méně tavidla.
Jo a nemohlo to tavidlo cestou zmrznout? Pokud ano, někdy pomůže několikaminutový ohřev celé dózy ve vodě horké ca. 40°C. Někdy ale nepomůže nic.
Štěpán napsal(a):
Dobrý den
Ke vzorkům práškové pájky a tavidla mi firma,který tento výrobek prodává ,dodala i technický list kde je popsáno smísení 1:1 v hmot. dílech . Chyba v překladu ( z anglického nebo možná čínského originálu) to nebude ,
protože se dodává sada 0,25Kg prášku a 0,25Kg pasty.
Prášek a pastu jsem přesně odvážil a smíchal a pomocí malé špachtličky jsem jí nanesl na trubičku i na stěny otvoru v součásti a pak jsem trubičku zatlačil do otvoru. Musel jsem použít celkem velkého tlaku ,jak docházelo ke tření kovových zrn o stěny spáry. Při tomto postupu se mi část pasty samozřejmě "vyhrnula" ven z otvoru na trubičku. Tu pastu jsem setřel špachtličkou a potom ještě dočistil hadříkem. Horší to už bylo s očištěním pasty,která se mi hrnula před trubičkou . Po očištění dílů od pasty jsem sestavené díly ohřál ale výsledek byl takový ,že pastové tavidlo částečně vyteklo ven ze spáry i se zrnky prášku a tak došlo k v některých místech k znečištění trubiček stříbrem ze spoje. Při pokusu zapájet najednou čtyři trubičky byl výsledek takový že u dvou pájených spojů nebyly trubičky zapájeny po celém obvodu ale byly tam malinké mezery. (pájka nebyla schopna vyplnit mezeru 0,05mm.) Při pokusu zapájet trubičku do válečku s ovorem bylo patrné i z vnitřní strany nedokonalé vyplnění spáry pájkou. Štěpán
Dobrý den
Děkuji všem za zájem a rady. Díly z mosazi byly vyrobeny za účelem zkoušky pájení , tak že asi 10 min před tím ,tak že koroze je opravdu vyloučená a samozřejmě jsem je odmastil.
Pájka se při ohřevu všechna roztavila.
Kdybych před ohřevém neotřel přebytečnou pastu,bylo by to pro zaplnění spáry jistě mnohem příznivější , to je mi jasné ale nechci aby byly trubičky znečištěné stříbrem.
Pokud někdo z Vás používáte pájení pomocí pasty v praxi a můžete sem dát foto pájeného spoje budu moc rád pro srovnání,jakého výsledku se dá dosáhnout.
S kvalitou pájených spojů pomocí tavidla a slitinové pájky ve formě plechu nebo drátu jsem spokojen ale mojí snahou bylo použitím pasty zrychlit práci.
Děkuji s pozdravem Štěpán
pájením se nezabývám, sice teď dělám podlahové topení z Cu ale na spoje jsem si pozval kamaráda který se živí stavbou klimatizací a chlazení celý život. (on mne zas vytěžuje svařováním elektrodou) Má mou 100% důvěru a trubky zalejvám betonem bez tlakové zkoušky. Pájí pastou i drátem, vyfotil bych to ale všechny spoje jsou již zalité.
Selský rozum a dlouholeté zkušenosti s radami "dodavatelů" mi říkají že je nutno změnit poměr prášek / pasta - přidat prášek...
Přidám svůj dotaz. Potřeboval bych připájet tenký plech z mosazi tl. 1mm na ocel třídy 15130. Rád bych použil pájecí pastu, kterou bych nanesl na mosazný plíšek, umístil na potřebné místo a nahřál. Máte nějaké doporučení na vhodnou pájku, která se dá sehnat v malém množství? Ohřev by byl PB-O2. Děkuji
chcem sa opytat, ci nemate niekto adresu cloveka, firmy , ktora by mi naletovala SK platky na nôz, nie kotuc.
Jedna sa o cca 30 SK platkov. Dakujem
Nikto neporadí, prosím.
retaz napsal(a):
Nikto neporadí, prosím.
napíš mi mail
Napisal som, a NIČ !?
Ozaj nikto nevie
Editoval retaz (04-06-2015 07:35:44)
retaz napsal(a):
Napisal som, a NIČ !?
Ozaj nikto nevie
nič neprišlo, takže asi technická chyba.
tekol.sk
Nejsnazší doručení emailu je zkopírováním adresy do nové zprávy ve svém poštovním klientu. Při odeslání přímo z těchto stránek záleží na tom, jak má příjemce "utažený" antispamový filtr. Už tu několikrát zaznělo, že emaily spadly do spamu - takže "nic nepřišlo". To je nevýhoda odesílání emailů z webových stránek obecně.
Naozaj nikto nevie kde by mi naletovali (navarili) na tupu stranu noza SK platky, cca 30 ks ?
skus dat inzerat na "bazos" snad sa este najde daky dedko ktory ma s tymto skusenosti