SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1
Zdravím Vás, myslite, že do invertoru MIG/MAG na 230V by sa dala prirobiť odbočka pre MMA (klasik.elektrodu)?
Ako to zapojiť zhruba viem aj podávač vypnúť by som zvládol, ale či tým nejak neutrpí celi stroj.
Ďakujem
nepůjde to- každý stroj má svou charakteristiku.
Vyhledejte si na internetu rozdíly mezi charakteristikami svařovacích zdrojů. Zdroje pro MAG mají charakteristiku plochou, zdroje pro MMA (elektrodu) a TIG charakteristiku strmou. Jde o vztahy napětí a proudu na hořícím oblouku.
Škoda že zde není vlákno nebo rubrika "časté dotazy" aneb tudy cesta nevede
Na druhou stranu jak je to řešené třeba u Jasica 160 a jiných invertorů umonujících obě metody(třeba Picomig 180)?Samotného by mě to zajímalo,ale ne že bych se do něčeho podobného chtěl pouštět
Nejsem elektrikář, ale podle mě po přepnutí do stavu třeba MMA se to přepne na měkký zdroj, který má vyšší napětí na prázdno a po zatížení spadne, ale proud si to drží nastavený. A po přepnutí na MIG/Mag se to přepne na tvrdý zdroj, který si naopak drží napětí ale má měkký proud jako u COček. Bude v tom určitě jen nějaká drobná finta.
tomape napsal(a):
nepůjde to- každý stroj má svou charakteristiku.
Přes tlumivku (neznám hodnotu) zapojenou v sérii sekundárního obvodu to chodí. Otázkou je, zda stojí za to přimotávat závity na trafo kvůli zvýšení napětí na prázdno a navíc zhotovit tlumivku která snese svařovací proud.
Výrobcovia kvalitných zváračiek dobre vedia prečo ich bežné zváračky nevedia zvárať všetkými spôsobmi či dokonca rezať ako plazma. Lebo skrátka celé by to fungovalo na h***o , ani jeden z tých UNI výmyslov nemá poriadne zváracie schopnosti, má často mizerný zaťažovatel a nevraviac o poruchách
Vykašlal bych se neco předělavat na mma když si mužu koupit inventor za 4 200 od omicronu gamu 160 a bude makat v pohodě mašinu i když inventorovou bych jako ceočko nechal na pokoji. když bude v dilně o jeden stroj navic tak to nevadí..
U běžné svářečky je změna charakteristiky problém. Moderní invertory mohou nastavit charakteristiku libovolnou,ale
to už řídí slušné počítače.
Presne tak ono to problem u invertoru neni v praci mame migatronic flex a u nej je otazka MMA nebo Mig/Mag pouhy dotek jednoho prepinace a to je uz 10 roku stara.Nektere nove masiny umi tohle + Tig vse je pouze o dimenzivani svarecky a softwaru.Bohuzel vse neco stoji a odladit to taky neni sranda.
A toto kúpiť je blbost?
http://www.praetoria.sk/zvaracie-agrega … -160a.html
Jak píše Alll...
tady: http://www.svarshop.cz/index.php?page=s … p;Itemid=7
dokonce za půl než ta Dedra... a máš osvědčený stroj.
No, počítače to zrovna řídit nemusí. Na přepínatelnou charakteristiku zdroje jsou třeba dva základní předpoklady. První je ten, že ta požadovaná charakteristika musí být v rámci možností toho zdroje , běžícího naplno bez regulace. Neboli regulace může pouze ubrat zdroji napětí nebo proud podle příslušné charakteristiky, ale v žádném případě toto nepřidá.
Na příklad zdroj na MAG má cca 24 voltů, zatímco zdroj na MMA má nejméně dvojnásobek. proto nejde jednoduše z zdroje MAG udělat odbočku na MMA. naopak MAG má na větší výkony i větší proud. Proto nejde jednoduše ze zdroje MMA udělat zdroj MAG podobných výkonových parametrů. Univerzální zdroj na MAG i na MMA musí tedy mít vysoké napětí jako na MMA a vysoký proud jako na MAG. Pokud se bude používat jako MMA, bude mít nevyužitou rezervu proudu a tudíž bude zbytečně velký, drahý a bude mít větší ztráty. Pokud se bude používat jako MAG, bude mít nevyužitou rezervu napětí a tudíž zase bude drahý, velký a bude mít zbytečné ztráty.....
Za druhé potom musí mít zdroj příslušné zpětnovazební regulační obvody stavěné na příslušnou charakteristiku. Pokud tam nejsou, musí se dobastlit či prostě nějak tam přidat. Což je poměrně složitý konstrukční zásah, protože aby se taková úprava povedla, je třeba stávající konstrukci a ovládání toho zdroje do detailu poznat.
All, Blažena, ďakujem ja invertor MMA mám, ja chcem invertor MIG/MAG a doň som chcel prirobiť MMA. Ale pochopil som že to nieje možné aj pre tu charakteristiku. Tak sa porozhliadnem po nejakom kombinovanom stroji, nechce sa mi vláčiť dva stroje. A navyše ten MMAinvertor mam s kamošom na pol.
Radim, super opis ďakujem už chápem.
A co tk inventor gamastar?http://www.svarshop.cz/sortiment/svarovaci-technika-mig-tig-mma/svarecky-multifunkcni/omicron-gamastar-170 nebo 1700 osvečena kvalita.. by OMICRON..
patrik307 napsal(a):
nechce sa mi vláčiť dva stroje.
Ono je to MMA tak velké a těžké? gamu co mám, vezmu do batohu na záda s kabelama, rukavicema i kuklou klidně i na kole... a to batoh nemusí být extra velký, ani zátěž to není velká... kabely váží víc než invertor.
Taky jsem nepochopil ten dotaz na tu dedru, když pak píšeš co píšeš. Jinak ta multifunkce nevim nevim...myslím, že mít dva stroje není vůbec špatné... céóčko máš na kolečkách v dílně případně ho nakulíš do kufru auta a na "drsnější" věci invertor.... ten je hlavně hodně mobilní a vlezeš s ním kamkoliv. Taky zvaž užití a provozní náklady.. elektrody jsou dnes drahé jako pes.
MMA je invertor Fronius ma asi 5Kg ale mam ho s kamošom na pol. A chcem si kúpiť invertorovu MIG zváračku a preto som sa pýtal či sa da MMA prirobiť, alebo radšej kupiť už so zabudovaným MMA. (DEDRA je príklad)
Je síce pravda, že elekrtódu používam len zriedka, ale páčilo by sa mi to ak mi na montáži dojde plyn, alebo tak...
V dielni sedi KIT 205 MIG, a už sa mi to nechce vláčiť, asi starnem :-)
Stránky: 1