SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Zdravím vás,
stavím si nyní počítačem řízený stroj na řezání plazmou.
Mám na Vás otázku, kde lze najít obchod, kde nabízejí plazmové inventory, které bych použil na tenhle řízený stroj ?
Materiál, který by to mělo zvládat je zhruba do hlouby řádově několik mm.
Díky moc za Vaše rady.
O.
1: zbytecne zakladas identicke otazky
2:pokud chces stavet cnc plazmu jiste jsi natolik inteligentni ze umis vyhledavat na internetu zboží.
3:dost casto se na CNC pouzivaji bezne plazmy rucne vedene s horakem upevnenym na konstrukci CNC stroje
4:podivejte se na CNC forum
Editoval Honza007 (08-02-2013 13:23:34)
1. jo jo, pardon lidi - nevsiml jsem si, ze tu je sekce plazma...
2. ano umim, proto jsem si nasel tohle forum, kde jsem ocekaval rady lidi, co s tim maji co docineni a zkusenosti a muzou mi poradit co je na tohle nejlepsi, jake jsou cenova rozpeti atd. atd....
Vše je jen o penězích za par korun nemužeš očekávat kdovíjaké výkony nejlevnější je asi Berlan Tuson (což by jsi našel při vyhledávání zboží) a pak ty ostatní ale to už jsi nad 10 až 15 tisíc. Zkuz svou otázku trochu specifikovat(množství financí které chceš obětovat řádově kolik mm chceš řezat atd) protože bez spravně položené otázky těžko najdeš správnou odpověď krom jiného potřebuješ ještě poměrně výkonný kompresor (na bau bau za 1999 zapomeň) a dostatečně dimenzovaný přívod elektřiny.
Ps: pokud tu zadáš špatné vlákno pak stačí smazat svuj uvodní dotaz a vymažeš tím celé vlákno.
Díky za reakci
Kvalita řezu je pro mě na prvním místě.
Na plazmové zařízení bych měl vyhraněno cca. do 70 000,-
Nevím jestli existují jiná řešení než koupit nějaký klasický inventor na tehle typ řízeného řezání, proto se ptám jaké jsou možnosti a zda jsou i profesionálnější varianty. Řezání max. např 30 mm, nevím co mi tyhle finanční možnosti dovolí...
za 70tis nelze řezat 30mm železo...
Řezat 30 mm je už na hranici kvalitního řezu plazmou. Profi řešení pro takovou tloušťku se pohybuje v cenách o řád výše, než hadacino uvažuje. Kvalitní řez u takových tlouštěk vyžaduje už naklápění hořáku vůči rovině řezu. To bude v amatérských podmínkách obtížně řešitelné. Doporučuji nastudovat trochu teorie o řezání plazmou, o jakosti řezu, o podmínkách řezatelnosti jednotlivých materiálů, o vadách řezů a jejich odstraňování atd.
Mezi nejkvalitnější hořáky pro plazmu skutečně patří hořáky Hypertherm. Jejich cena je ale skutečně docela dramatická, a to nejen u tříplynových hořáků s funkcí wirbelgas.
V práci sme mali zdroj Hypertherm Pakmaster (viem že vtedy zan dal šéf nejakých 130 000,- Sk), myslím že to malo tak okolo 70-80A už si to nepamätám, ale rezať s tým viac ako 10-12mm už bolo strašne pomalé, nehovoriac a bezproblémovom ničení dýz pri prepichovaní materialu, akékolvek poškodenie dýzi znamená podrezávanie, zníženie presnosti a tiež reznej rýchlosti.
Viem že sme skúšali prezerať tuším 25mm systémom že sa rezalo od hrany , lebo "prepichnúť" 25mm bez zničenia dýzi je skôr nemožné , prerezali sme asi 250mm a aktivovala sa tepelná ochrana, rýchlosť rezania doslova nulová
Nechce sa mi verit s berlanom rezem 10-12mm samozrejme bud predvrtat odtvor alebo najazd z boku.
Pri reze materialu 30mm a nákladoch na zdroj 70000 kč zabudni na extra kvalitu.
Sumou by si sa mohol zmestiť do nejakého Čínskeho invertoru s príslušenstvom o výkone 160A.
Nehovoriac o rýchlosti rezu ktorá by bola malá, a kvalita????
Dole je odkaz na video Homemade CNC plasmu 120A s Horákom P-80 pre strojové rezanie.
http://www.youtube.com/watch?v=SELtTZagFik
Skús pozrieť na www.cnczone.com alebo pohladať nejaké používané kompletné zariadenie v USA a
doviesť ho.
No za 70 se dá splašit špičková mašina jen...z druhé ruky.Pálil jsem 30 plotnu Hyperthermkou 85 a bylo to kapku o nervy.
Editoval Ládes (10-02-2013 20:20:53)
Tak ono tech 30 mm je max. S tím až tak nepočítám nejhlavněji by to mělo řezat do 10mm.... těch 30 jsem uvedl jako max... Takže spíš se podívat po něčem ručním a přebastlit si to na to CNC myslíte?
Atlan : tvoj Berlan asi nie je CNC a asi nerezeš 200ks patvarov s otvormi na tabulu 1x1m, tam jednoducho neexistuje že by si niečo predvrtaval, alebo že by si vždy začal od kraja. Ručnú plazmu nikdy nepoužiješ na tak zložité tvary a preto je tam iná výdrž dýz. Ja som uvádzal len značku zdroja pre strojnú plazmu ktorú sme používali
Takže když bych počítal se strojem na řezání hlavně např. do 10mm, tak to bude asi jiná písnička že ?
Co by se dalo zhruba v téhle relaci splašit ?
Co si myslíte o těhlech produktech? Vydrží to něco ?
http://www.alfain.eu/cs/produkty/svarov … der=poradi
http://www.zvaracky-brusivo.sk/kategori … arp-40-mc/
Ak to s tou CNC plazmou myslíš vážne tak mrkni na
http://www.svarinzert.cz/svarakce/akce_froweld3.pdf
Pozri si Theta 120 HSC.
A máš to od Európskeho výrobcu. Má to dostatočný výkon, budeš mať vyššiu produktivitu.
Zabezpečený servis.
Tá Alfa je Čínan - dá sa zohnať za lepšiu cenu. A ten Cemont má nízky zaťažovatel.
Sám mám invertor Mahe i200 /MMA/ som maximalne spokojný.
Já myslel, že ta alfa je česká... otázkou je odkud mají komponenty no...
To od tebe vypadá zajímavě, i když je to už o nějakou korunu dražší...
zdravim chlapi, co poviete na tuto plazmu? bola by to doba kupa ci je to nejaky smejd?
http://www.shoplet.com/Thermal-dynamics … 13201/spdv