SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Dobrý den .Mám dotaz ohledně formování(ochrany) křene(nerezové trubky) při svařování tigem ,avšak ne plynem ale jiným způsobem,slyšel jsem o nějaké pásce a nebo jakési tekutině???Máte zkušenost s touto aplikací.
Dobrý den, jedná se o přípravek který je v podobě prášku a před použitím se z něj namíchá pasta která se nanese ze spodní strany svaru ale myslím že na trubky to není zrovna vhodné tak je nejlepší podfuk ochranného plynu nebo blíže specifikujte problém průměr trubky tloušťka stěny atd.
Moje zkušenost mi praví, že svařovat nerezové trubky bez ochrany kořene plynem je velice problematické. V trubce obvykle není svár z kořenové strany tak přístupný, aby se následně dala odstranit některá z kontaktních ochran (např. ochranná pasta). My v práci používáme "nafukovací balónky" před a za svárem a foukáme jen mezi ně. Tím se ušetří množství argonu a po zavaření se balónky vytáhnou za hadičky. Sváry jsou při kontrole endoskopem krásně hladké. Při limitující ceně za Ar je možné použít na foukání dusík s max. 10% vodíku. Pak mají kořeny zlatou barvu.
Obecně používám Root Flux. U trubek je bezesporu nejvhodnější formovací plyn. Když to je třeba, pak použiji Ar z druhé lahve s vlastním RV(čína za 500,-K)
Nazdar Famater,prosím tě, jakým průtokem se má formovat na hladký svar
Já vařím jen malé věci průměr 14-cca30, tl. 1.5 bez mezery. Průtok nastavuji minimální co mi dá redukčák, t.j.cca 3-4l/min. utěsním to na koncích igelitem a gumičkou. S velkými průměry s mezerou zkušenost nemám. Průtok bude jistě záviset na průměru potrubí.
do 3 mm hrubky steny sa da varit bez medzery na jednu vrstvu,popripade sa maly ukos obrusi,ale nad 3 mm je treba koren na medzeru ide to lepsie a potom krycia
A závisí na tom i průtok plynu,třeba průměr 275 síla 3mm
Na prumeru a sile mezery zavisi mnozstvi formovaciho plynu. Spravidla jde o vytlaceni vzduchu. Pred zacatkem svarovani chvili pockat nez formovaci plyn vytlaci vzduch. Pak jiz staci mala litraz na udrzovani ochrane atmosfery. Ze spary musi unikat plyn aby se do ni nedostal vzduch. Cim mensi mezera tim mensi mnozstni plynu.
Pro dolluk - pokud se dá ke kořenu sváru dosáhnout, tak stačí hadička s proudícími 5 litry/min. držená naproti místu svařování dobrovolníkem. Pokud je to delší potrubí tak zaslepit a naplnit argonem. To chvilku trvá, než se vyfouká vzduch. Bude-li svár "bez mezery" pak stačí udržovací průtok 5 l/min. Při mezeře do 1 mm se ještě dá vyžít s 10 l/min., ale i potom zasunout hadici s formovacím plynem co nejblíže ke sváru. O možném utěsnění balónkem už jsem tu psal.
zalezi na priemere a dlzke rury...naformovat,pockat,ubrat plyn na 6-8 L a koren je jak omalovavanka...