SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Zdravím pánové ,mám dotaz kolega svařeč dostal v práci novou svářečku ted nevím přesně typ ale primárně je určena na MMA ,ale prý jde i TIG, ale to mě není dost jasný když říkal že to nemá přivod plynu na svářečce ,že se přívod plynu do hořáku připojuje přímo na bombu existuje takovej hořák?Může si tu svářečku půjčit domů a chtěli by jsme s ní zkusit svařovat TIG hořákem hliník nějaké drobnosti ale ten k tomu budu muset koupit tak bych nerad vyhodil peníze a pak zjistil že to nejde použít.Primárně svařujeme hliník s MIGem ten vlastním ale na drobotinu by jsme to chtěli zkusit jednalo by se o malé sváry námáhání wolframové elektrody na + polu vím že ideální není.
Čodiš napsal(a):
Zdravím pánové ,mám dotaz kolega svařeč dostal v práci novou svářečku ted nevím přesně typ ale primárně je určena na MMA ,ale prý jde i TIG, ale to mě není dost jasný když říkal že to nemá přivod plynu na svářečce ,že se přívod plynu do hořáku připojuje přímo na bombu existuje takovej hořák?Může si tu svářečku půjčit domů a chtěli by jsme s ní zkusit svařovat TIG hořákem hliník nějaké drobnosti ale ten k tomu budu muset koupit tak bych nerad vyhodil peníze a pak zjistil že to nejde použít.Primárně svařujeme hliník s MIGem ten vlastním ale na drobotinu by jsme to chtěli zkusit jednalo by se o malé sváry námáhání wolframové elektrody na + polu vím že ideální není.
Pokud to nema AC/DC tak zapomente na svarovani hliniku ale pokud je to zakladem invertor tak to urcite neni na hlinik.
Tak co jsem se dočetl tady v článcích o svařování TIG tak DC svařovat jde problém je v tom že je namáhaná ta Wolframová elektroda když je na DC+ zapojena ,chcem s tím jen třeba svár cca 3-5cm dlouhý jinak vše svařujem MIGem ale na tenké trubky by jsme to chtěli zkusit použít.Taky mě spoustu lidí tvrdilo že MIGem svařovat hliník je drbačka svařujeme lodě z hliníku a na každé je cca 30-50m sváru a jde to v pohodě a to na to používám JASIC MIG 160
Pokud je to obyč invertor bez přípojky plynu pro TIG, tak hořáky existují. Nemají tlačítko pro ovládání a připojuje se pouze proudový kabel do (-) pólu svářečky a pak mají hadičku, která se napichne přímo na redukční ventil od flašky. Do hořáku jde stále proud (jako při vaření elektrodou) a plyn se pouští pomocí ventilku na rukojeti hořáku. Tyto "manuální" hořáky se dají sehnat cca od 1000,- kč
Vypadá takto:
Editoval Rellik (26-01-2013 22:20:30)
Dík tak to po něm kouknu jsem myslel že to neexustuje
Unihero napsal(a):
Pokud to nema AC/DC tak zapomente na svarovani hliniku ale pokud je to zakladem invertor tak to urcite neni na hlinik.
Svařovat hliník s tím půjde, invertor je zdroj vhodný, pouze bude velice tepelně namáhána elektroda, takže je nutné použít co nejsilněší elektrodu a nastavit vhodný proud, aby elektroda neukápla. Nebrousit do ostré špičky. Slabé materiály lze vařit bez problémů. Samočištění povrchu je díky trvalému připojení k + velice dobré. Než jsem si pořídil AC/DC, tak jsem vařil také tímto způsobem a výsledky byly dobré. Musím však přiznat, že na 2,5 elektrodu lze trvale nastavit proud maximálně 40 -50A. Jole.