SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Prosím o radu, potřeboval bych poradit typ materialu trubky z nerezové oceli,
která by se svými vlastnostmi blížila trubkám z oceli pro výrobu jízdních kol (pevnost, svařitelnost TIGem)
Používáno by byla ve venkovním prostředí t.j. v normálním prostředí vč. vlhka.
Jde mi i o cenu a dostupnost
Potřebuji vyrobit jednoduchou tříkolku s rámem ve tvaru T, která unese chlapa a menší náklad t.j. cca. do 150Kg
Předem díky za info
Editoval Radim205D (24-01-2013 18:51:09)
Zdravím, Nerez bude docela těžkej, aby unesl zátěž. Běžná kola se dnes už dělají z duralu. pokud někdo chce ultra lehký a pevný kolo, tak se dělají i z uhlíkových vláken- závodní kola pak ale stojí díky uhlíku od 100 tisíc nahoru. Z nerezu bych ho dělal jen v případě, že vedle šlapek mi pomůže i motor (ať už spalovací, či elektromotůrek..................
Šlapky tam nebudou, jen ten motůrek, na váze tolik nezáleží, zajímá mně pevnost a pružnost..
Editoval Radim205D (24-01-2013 22:12:51)
Radim205D napsal(a):
poradit typ materialu trubky z nerezové oceli,
pokud to musí být pro tento účel nerez tak ho vyber podle ceny - ty nejlevnější, tedy slitina Fe + Cr + Ni jsou dobře svařitelné a pevností se podobají konstrukční černé oceli, čím víc ostatních legujících prvků = řádově vyšší cena = specifické vlastnosti které nepotřebuješ = složitější (dražší svařování).
Duplex, např. 1.4462.
Min. pevnost v tahu bude nad 720 N/mm2, min. mez kluzu nad 600 N/mm2.
Dále výborná odolnost korozi, zejména v choridech, tzn. např. slaná voda.
Poslední dobou se různé typy duplexů začínají využívat např. i pro stavbu mostů a jejich vybavení - odvodnění atd..
Lepší odolnost a díky vyšší pevnosti mohou jít na menší tl. stěny, tedy hmotnost. Porovnávám s často používanou 316.
Chlapi díky moc, teď najít někoho na Ostravsku, kdo tohle dokonale zavaří, protože po přečtení níže uvedené diskuze, si na to se svým vybavením a zkušenostmi netroufám
http://www.svarforum.cz/forum/viewtopic.php?id=3992
Editoval Radim205D (25-01-2013 22:52:08)
Co máš za vybavení? Nebylo by snažší zvoůit jiný způsob výroby? Např černé trubky a pak to nechat pozinkovat?
Kitin 150LA s tig hořákem na škrabání..
Ono by ani až tak moc nevadilo, že to rezne, nastříkat se to dá bez problémů, jen ta dostupnost Cr/Mo vhodných trubek.
Editoval Radim205D (25-01-2013 23:00:59)
Dělal sem kolo, A to tak že sem si v práci udělal ty rohové kusy z kousků trubek. Doma sem do nich vsadil delší trubky a poskládal rám . Zaletoval mosazí a už to drží 5 let a moc šetrně se stím nezachází.
Editoval franišek (27-01-2013 12:54:45)
To bys ten nerez dát měl. Ty trubky zas tak silný nebudou......
Nejbeznejsi a tudiz bezne k dostani je nerez 1.4301. Jedna se o nestabilizovanou Cr Ni ocel. Ma dobrou svaritelnost a odolnost vuci mezikrystalicke korozi. Mam zkusenosti jak s TIG svarovanim, tak i nerezovyma elektrodama. Z tohoto materialu jsem nedavno varil 100 litrovou tlakovou nadobu.