SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Omlouvám se, jestli jsem to dal blbě.
Potřeboval bych poradit, kde se dostat za rozumnou cenu k dusíku (ne corgon, atp). Potřebuji na technické účely (teoreticky by se ta lahev asi zaplatila ve výsledku).
Momentálně mám 20l kyslík od Linde, koncem ledna musím jít prodloužit smlouvu a docela se děsím, s jakou částkou tam vyrukují...
Odhaduji, že kdybych od nich vzal dusík 20 l, tak nájem bude nehorázný.
Přemýšlel jsem nad přepouštěním, ale mám docela strach, teoreticky bych se mohl dostat k dusíku ze svazku lahví pro pálící centrum, ale prostě mám z přepouštění nějaký respekt...
V Poľsku bez prenájmu fľaše.
Prepúšťať dusík by nebol problém , lebo je to inertný plyn a nehrozí nebezpečenstvo výbuchu ako pri kyslíku...
Dusik sice inertni plyn (to je jen helium, neon, argon, krypton, xenon, radon, a ununoctium) ale nicmene s jeho prepoustenim problemy nejsou zadne problemy ( proti jinym plynum se vsak chova pomerne inertne).Bohuzel v tomto state diky monopolu linde messer a airproduct vam nikdo legalne technicke plyny do vasi lahve nenaplni (vyjma CO2 urceneho do hasicich pristroju) jedine do jejich a to za nekrestansky(pokud jste muslim tak za nemuslimsky najem) ktery vyjde draz nez napln a ovzlast pri najmu delsim nez par mesicu je financne naprosto nesmyslny.
dusíku bych se nebál, mimojiné je to například i "Rajský plyn" který dávaj lékaři pacientovi dýchnout před operací - uspání. Musí se však přiměřeně aby člověk neusnul navěky.
nj. napsal jsem to pro zjednodušení jde o to že přepouštět dusík nepředstavuje žádné riziko
K čemu ten dusík budeš používat?
asi chce naplnit nejaké chladící zařízení
dík za rady, postřehy.
No potřebuju odlét něco z hliníku, na odplynění taveniny, dusík je nejlepší. Semtam jsem měl malou půllitrovku od kyslíku natlačenou na 70 bar dusíkem z mašiny, co si ze vzduchu vyrobí dusík, ale plnit takto dvacítku je nereálné.
Taky mě napadlo sehnat flašku, půjčit si lahev od linde a přepustit, zbytek z origo flašky vypotřebovat a pak dojet tu druhou. Protože když veznu stejnou lahev, naplní se do poloviny
bourač napsal(a):
dusíku bych se nebál, mimojiné je to například i "Rajský plyn" který dávaj lékaři pacientovi dýchnout před operací - uspání. Musí se však přiměřeně aby člověk neusnul navěky.
Rajský plyn je oxid dusný (N2O), nikoliv dusík. A rozhodně není jako dusík inertní, právě naopak - je to silné okysličovadlo .
jj Nitro používá se k brutálnímu zvýšení výkonnu motorů.
JirkaK napsal(a):
je to silné okysličovadlo .
může být, ale jen při vysokých teplotách (viz přidávání do spalovacích motorů)