SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Zdravim potrebuji poradit nakonec jsem se rozhodl ze koupim Omicrona a tej jeste dilema jestli Omi 165 nebo Omi 205. chtel bych sliset vas nazor dekuji
zaleží jestli chcete používat mašinu z vyším vykonem na 400V nebo mašinu z menším vykonem na 230V jedna bere civky 5kg i 15kg _omi 205 a jen 5 kilovky bere omi 165 bude taky oneco lechčí na přepravu a omi 205 bude vahove težší a taky vykonejší mam doma 3F obdobu omicrona od kuhtreiber tiger 205/kit 205 vetší vaha nevadí, ale vykon je vyšší a nestane se jako u mašiny na 230V kdy potřebuji max vykon na nejake svary že me mašina nevyhodí jistič na hlavním přívodu do baraku jako masinu co jsem mel na 230V... OMI 205 mame v praci na dilne svařuji sni já sám taky jsem si ji u šéfa vyškemral ale mel jsem si ji sehnat sam, když ušetřím na nakupu za stroj, tak si mohu dokoupit příslušenstvi podle vlastniho vyběru tak mašinu jsem obednal na aukru od omicronu přímo cena byla super..
mam to spis na karosarinu a tenke plechy a hlavne lepsi pristup k 230. 3x400 mm doma jen jednu zasuvku. takze zvolim asi OMI165 nasel jsem ji v akci aji s horakem.
Tu zásuvku si šetříš na zlý časy? Doporučil bych 205 (nebo ještě líp 206), je to někde jinde a máš i rezervu na sváření čehokoliv doma, navíc i u auta třeba budeš potřebovat zavařit něco silnějšího... teď ušetříš pár kaček a za rok si budeš nadávat, proč jsi nekoupil tu silnější. Navíc drát na větší cívce vychází na lepší cenu. Jinak s tou akcí bacha, kolikrát koupíš nějakou "výhodnou" sadu dráž, než kdybys to kupoval zvlášť...
Určitě kup OMI 205, já jsem měl ten samí problém. Koupil jsem slabou na 220V a při max proudu co dala tak mi padal jistič, bohužel staré rozvody v baráku a navíc kolísání oblouku, když v baráku někdo zapnul nějaký spotřebič a nemluvě o prodlužováku. Po koupi 205 je po problémech. Akorád jsem musel koupit kabel na 380V a pár zásuvek. Ten kabel stačí slabší 1,5mm2 průřez je o něco málo silnější než kabel na 220V, takže je s ním i dobrá manipulace v pohodě namotáš třeba na klubko od drátu CO2. Jinak to vaří dobře i když to máš v prodlužováku narozdíl od 220V. To je má zkušenost. Myslím že i 205 koupíš za menší peníz já kupoval set na svarecky-obchod. 2O5+hořák+kukla+redučák asi za 15 000Kč bez daně. Kup to na fyrmu a máš to bez daně. Určitě nějakého známého máš kdo ti v tom pomůže. Není to investice na jeden rok, ale na X roků.
Určitě 205tku! Mám ji taky a je to solidní stroj,měl jsem jedno fázovou svářečku a ta tří f. je o mnoho lepší.
Já mám omi 205 a je to pohoda. Na větší sváry jsem odkoupil od firmy starší fronius- makal jsem s ním od r. 2000, vloni prošla rekontrukcí- výměna kladek, ložisek posuvu a novej hořák binzel. Teď makaj obě velice pěkně- na omicronu mám slabej drát na karosařinu a na froniusu silnější na hrubší práce.... Budeš to mít pro profi využití, nebo jen na doma- sem tam občas něco udělat pro kamaráda ap? Já osobně občas nějakej melouch mám (v hospodě se tý práce sežene sakramentsky hodně. Teď dělám pro jednu zámožnější rodinu plot- replika kovanýho. Práce jak na kostele- teď maj provizorní stavební, postupně dělaj podezdívku z hnědejch betonek a na tom já pak dělám. Před měsícem vyhodili firmu, která jim zprasila co mohla, takže teď momenálně maj cca půlku zahrady obestavěnou, zbytek, doufám dostanu pod ruku já...... P.S. zahrada má cca 1 ha
Určíte 380 V má stabilneší príjemnejší priebeh oblúku i pri zváraní tenkých plechov - Omicron 205. Je problém urobiť predlžovačku na 380 V
nemusí mať priemer 3 cm.
Editoval petce (08-12-2012 12:53:18)
mam to prevažne na doma na karosarinu ale nakonec jsem koupil omi204
Dobre ste urobili, ak sa neprihodí nejaká blbosť z výroby, neobanujete. Prajem vela krásnych zvarov.
díky moc taky doufam ze bude dobre sloužit:)
dneska jsem kupoval plyn:) cena i s bombou cinila 1137kč
Zdravím Vás, poprosil by som o radu, fórum som prezrel celé ale k presnej odpovedi som sa nedopracoval. Mám v pláne si do garáže kúpiť co2 zváračku, ideálne v sete s kuklou, horákom a redukčným ventilom co2/arg. Samotný výber mašiny by nebol problém (omi 205-245 alebo obdobu kuhtreiber), len mi nie sú jasné niektoré veci. Primárne by som ju chcel využívať na vyváranie karosérií, teda predpokladám hrúbku plechy 0,8mm a pod. Na spomenutých mašinách je 10 regulačných stupňov v rozmedzí napríklad 30-200A. Nemám skúsenosti so zváraním takto tenkých plechov, sú tieto stroje použiteľné pri nižších nastaveniach na takto tenké plechy na karosérii? Maximálne hrúbku čo by som zváral by mohla byť predpokladám v rozmedzí tak 5-10mm, na hrubšie neskôr plánujem mma/tig invertor (hlavne na nerez). Proste sa neviem rozhodnúť či môžem vziať aj silnejšiu mašinu (takú 245D som našiel v akcii za slušnú cenu) a či nebude problém s tými tenšími plechami. Predpokladám že drôt by bol vhodný 0,6 alebo 0,8mm. Zaujímalo by ma aké sa bežne používajú A pri zváraní a bodovaní takto tenkých plechov. Za odpoveď vopred ďakujem, rád by som ak by sa niekto kto s tým má skúsenosť podelil o info a pomohol mi sa rozhodnúť. Naposledy som zváral s CO2 ešte v škole na praxi a myslím že to bola wlsp315 alebo jej podobná mašina, ale zváral som plechy tak 1-2mm hrubé. Uprednostňujem 3F mašinu s 15kg cievkou.
S tím setem s kuklou a hořákem vybírej pořádně, ne vždy je ten set výhodnější, než kdybys to koupil samostatně. Nebo je v tom setu kukla a hořák nic moc a za stejnou nebo o málo větší cenu seženeš jinde kvalitnější...
245 je dobrá, ale poměr ceny k tomu, co nabízí oproti 205 není nic moc... navíc jsou tam v podstatě jen ty displaye (byť jsou užitečné) a cena o 4-5 t.kč vyšší (jak kde)....ke srovnání si přidej taky omi 206 - http://www.gamasvar.cz/1899-mig/79774-omi-206/
No v podstate som uvažoval aj nad tým kúpiť len set s horákom a kuklu dokúpiť zvlášť (nejakú lepšiu keďže ju budem mať na dlhé roky a využijem ju aj pri TIG, čo som prečítal témy tu na fóre tak tie lacné samostmievačky sú vhodné len na občasné zváranie), nad tými výkonnými uvažujem aj preto lebo som ich našiel len jemne drahšie ako takú omi205 len ako píšem mám obavu či to na karosárčinu nie je moc silné, nemám s tým skúsenosti. To je primárne na čo ju chcem využívať, ale ak sa dá také plecha 0,5-0,8mm zvárať bez problémov aj si silnejšou mašinou tak by som ju uprednostnil z dôvodu, že by mohla úplne zastúpiť MMA zváračku a nemusel by som na TIG mašine potom stále prehadzovať káble/horák, odpájať plyn atď. Nie je tých 10 stupňov nastavenia výkonu málo na tak silnú mašinu? Pri koľkých A sa zvárajú tenké autoplechy? Ďakujem za radu, rád by som už niečo objednal ale keďže som na ňu poctivo odkladal € tak by som nerád bol sklamaný že je to nepoužiteľné na to na čo potrebujem. S cenou by som sa rád zmestil do 700-800€.
Editoval performance (17-01-2013 19:17:33)
Karosařinu tak 0,6-0,8mm drátem,proudy a postupovou rychlost přizpůsobit aktuálnímu stavu plechu(obecně vařit by se mělo na čistý zdravý kov,ne vždy však je to možné.Onehdy jsem píchl prstem do na první pohled zdravého kusu blatníku a ruka tam zmizela po zápěstí) tak aby jste se nepropaloval skrz.Se silnějším strojem to taky není problém.Já mám třeba k dispozici proudvý rozsah 35-370A
Editoval Ládes (17-01-2013 22:34:21)
Taky mám různé myšlenky a koukám co kde je a za kolik... zatím mám vybránu onu OMI206... taky na "karosařinu" i když poněkud větší (viz web), ale my to máme s kamarády jako víkendovou zábavu (byť všemi směry dost náročnou a s nutností více než profesionálního přístupu) a plechy jsou 1,2 mm, ale na rozdíl od tebe počítáme i s vařením silnějších materiálů. Je pravda, že na trhu je hromada strojů a vyznat se v tom je jak hledat tu pověstnou jehlu v kupce sena. Každý prodejce vychvaluje jen to svoje... takže zbývá sbírat informace a zkušenosti po známých a třeba tady...
Kuklu mám jen tu "low end", ale kolegové, kteří se oborem živí, tady několikrát už doporučení psali... stejně tak s hořákem.
S tým zváraním až na čistý kov rátam a beriem to aj ako samozrejmosť, popri tom nemám problém takéto "problémové" miesta aj "opieskovať". Takže ak tomu dobre rozumiem tak chybu nespravím ani s OMI/KIT 205 ani s OMI/KIT 245. Pre moje využitie budem teda potrebovať kladky na 0,6 a 0,8 drôt a k tomu príslušný drôt, redukčný co2/arg ventil, ďalej zváračskú kuklu, nejaký separačný sprej alebo pastu, zohnal som si už upravený 6kg plný hasičák. Koľko bowdenov, prievlakov, špičiek odporúčate na začiatok nakúpiť aby som mal nejaký čas pokoj so zháňaním ND na horák? Čo sa týka poštu kladiek, na nejaký 3-4m horák bude stačiť dvojkladka alebo sa oplatí si priplatiť za 4 kladku aj keď s tým asi neplánujem zvárať hliník?
Na 3-4 m ti stačí 2kladka... ve strojích koukni taky na kit2200 - má 4kladku (ač ji zřejmě nebudeš potřebovat) a má jediný z této řady celoměděné vinutí trafa (stejně jako omi).
0,6 i 0,8 drát by měl jít do stejného bowdenu,kladka se dá podle typu podavače sehnat kombinovaná(0,6/0,8)Průvlaků neboli špiček vám,bude stačit pár od každého průměru.Spíš ještě pořiďte kónickou a ostře kónickou hubici-dostanete se tak i do míst která dobrou přístupností zrovna nevynikají.Na delší hořáky je sice vhodnější 4 kladka,ale není nezbytně nutná.Na hliník budete potřebovat jiný typ kladek(s U profilem tuším),inertní ochraný plyn a nejsem si jist jestli ne i teflonový bowden.Kolik "spotřebáku" nakoupit záleží na vašich dovednostech,proudovém zatížení a objemech svařování
za mne 204
Bežne jsou kladky :0,6/0,8 0,8/1.0 1.0/1.2 a 1.2/1.6 prvni 3. dvojice kladek se využívají bežně a1.0 a 1.2 se využívaji ve fabrikach a splol..
Na masinu omi 205 čo je ninimálna a maximálna hrúbka na zváranie. Ja chcem zvárať 2-6mm hrubé materiály, nato bude toto stačiť, alebo nie?
to pojde bez problemov
200A uz zavaris i 8mm a i vic,tak das vic housenek a pojedes pomalu.. je traba uz lepsi dat 1mm drat,ale 0,8 taky vpohode. 0,8mm drat je pro domacnost dilnu skvelej univerzal a pro automechanika bez zemedelsky stroju,bych dal 0,6mm,at jsou plechy pěkný.