SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Ahoj, dnes se mi stala pro mě nevysvětlitelná věc. Mám plazmovou řezačku, která funguje bezvadně, ale dnes mě překvapila. V jednom domě jsme měli vyříznout ocelové požkozené rozpěrky u vstupních dveří. Připojil jsem plazmu, dal kostru na rozpěru, spustím plazmu a nic...., chvíli to študuju, zkouším na samostatném uprofilu co jsem měl v autě a funguje normálně. Prostě jakmile se kostra dotkla části k-ce dveří, plazma nefungovala, nepustila ani vzduch. Umíte si to někdo vysvětlit? Odpoledne na dílně fungovala na 100%
wondry napsal(a):
Umíte si to někdo vysvětlit?
nevím jakou máš plasmu, pokud po akci v tom "jednom domě" zas normálně jinde funguje bude problém v proudové ochraně na zemnícím vodiči v tom baráku. Nepíšeš co se dělo ale myslím že při zapnutí plasmy / nebo připojení kostry to vyhodil jistič.
Ahoj, děkuji za odpověď - nedělo se vůbec nic, prostě jako kdyby bylo tlačítko na hořáku nefunkční, jistič nepadal.... jakmile se kostra nedotýkala k-ce dveří,tak zase šla, zřejmě to opravdu má nějakou souvislost se zemí.ptám se, protože tam budeme dělat častěji tak jak to případně obejít. děkuji
co máš za plasmu? Má pilotní oblouk - lze ji spustit i bez kostry?
Len ma tak napadlo,Je správne fáza 230V tak ako má byť ? Ak je to cez nejaký predlžovák alebo rozdvojku a fáza je na opačnej strane zásuvky možno sa to tak chová preto.Ale možno je to blbosť .Ja s plazmou nemám žiadnu skúsenosť.
nejde zapálit bez kostry
Vysokofrekvenční rušení? Nebo možná stejnosměrné napětí pár voltíků na futru dveří proti nuláku v síti, pokud byla v baráku špatně zemněná elektrická síť?
A aktivovalo to nějakou pojistku v elektronice stroje.
Nevím, jestli to je elektricky správně a není to proti předpisům, ale zkusil bych před zapojením propojit přímo nulák se sítě s tím futrem, na kterém má být kostra. Pak by se ukázalo. Buď by tam šel nějaký příliš velký proud , potom by byl problém v uzemnění baráku a nějak by se to muselo řešit nebo by ten proud byl snesitelný a potom by s velkou pravděpodobností stroj normálně běžel.
Niečo asi nebude v poriadku s PE.Pravdepodobne tam po pripojení plazmy na futra začnú tiecť bludné zemné prúdy cez zem a PE svorkou domového rozvádzača a plazma na to môže byť citlivá.Ak nie sú zárubne vodivo pospojované s PE,alebo je tam už velký prechodový odpor,môže tam nastať všelijaký stav.Skúsil by som spojiť zárubňu s PE svorkou rozvádzača vodičom Cu aspoň 10 mm2 prierezom.
pokud kolega neví (neumí, nemůže) napsat značku aparátu může být problém klidně třeba v přetrženém zemnícím kabelu plasmy, kabel drží jen za gumový obal, upálené konce se dotýkají - plasma funguje, při upnutí kleští někam do výšky (na futro) se kabel našponuje, konce se nedotýkají - plasma nefunguje
Editoval bourač (16-01-2013 12:25:45)
To je tiež možné.
Děkuji za odpovědi, je to plazma z ebay, minulý týden fungovala normálně , prostě nejde jen v tom jendom baráku :-)