SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Je možné nějakým bezpečným postupem rozřezat lahev od acetylenu?
Chtěl bych využít lahev pro další konstrukci jako sloup pro buchar.
Děkuji za rady
Pokud je láhev skutečně prázdná - několik dnů ponechaná otevřená - tak by se dala na pile přeříznout. Náplň tvoří "pemzový" prach a cca 16 l acetonu. Problém nebude ani tak s tím acetonem jako s tou prachovou náplní. Je to vlastně drcený kámen, takže pila asi moc nevydrží. A obrovský problém pak nastane s likvidací oné náplně, která je považována za ekologicky mimořádně nebezpečnou.
Děkuji za odpověď.
zkus vyšroubovat ventyl, nebo jej opatrně odřízni a pak náplň vysyp do nějakýho plastovýho pytle a odvez do sběrného dvora.........
Pro tomape - ta náplň je v lahvi docela utemovaná, když opravují plnírny "ohřáté lahve" tak po odšroubování ventilu ten obsah dostávají ven vrtací tyčí a současným vibrováním lahve. Takhle nám to aspoň ukazovali v plnírně v Brně. Ten prášek je nasáklý acetonem a na jeho zpracování tam mají likvidační linku. Toho prášku je skoro 40 l.
Tak to vypadá, že nejlevnější řešení asi bude: Láhev vrátit plnírně (distributorovi) a na sloup koupit trubku- třeba ze šrotu.
JardaV- pokud si s ní chceš pohrát, tak to vezmi. Jinak tuhle vrať a jup trubku novou
Nebude třeba tohle: http://www.ferona.cz/cze/katalog/detail.php?id=22686 lepší?Odpadnou starosti s likvidací nebezpečného odpadu.
Musí to být flaška od acetylénu ? Někde se třeba v plnírně určitě válejou vyřazený flašky.
Myslím, že v plnírně se domluvíš- oni ty flašky stejně musí likvidovat. Pokud bys sehnal flašku od argonu, či jinýho nehořlavýho plynu, tak máš po části tsarostí. nebo, jak píše ládes, kup novou a máš klid............
tomape napsal(a):
JardaV- pokud si s ní chceš pohrát, tak to vezmi. Jinak tuhle vrať a jup trubku novou
Tak to jsem trochu nepochopil ??? Já tady udělám pro kolegu "palant" resumé předchozích příspěvků a ty mi tady cpeš nějakou cizí flašku, ze který jsi ještě před chvílí chtěl náplň vysypat!!!
palant napsal(a):
Děkuji za rady
láhev natři hnědočervenou barvou a prodej ji nějakému troubovi na aukru, za utržené peníze kup trubku ve Feroně jak ti navrhuje Ládes
Ještě mě napadlo co někde na šroťáku sehnat nosnou rouru z Tatrovky nebo jinýho náklaďáku?Jo a o jakej buchar se má jednat?O "datla"(klepátko)?Já mám 2tunovýho mazlíka s přetvářecí silou 154 000N/min a nedokážu si představit dělat na něčem slabším.Pak nezapomeň že šabota by měla vážit alespoň cca 10 násobek beranu.Taky bacha na poměr přepákování a vyvážení.Na pár domorobo klepátkách už jsem pracoval a až na jedinou vyjímku měla všechna tendenci převracet se dozadu.
Editoval Ládes (10-12-2012 22:25:27)
tyhle roury - páteřní rám Tatry nejsou moc tlustý (pár sem jich už popravil) a jsou hóódně pružný, jestli to chce na buchar...
Mně ta náplň jako nějak zvlášť moc toxická nepřipadá. Pemza je zaručeně inertní neškodný materiál. Pokud se v suchu nerozdělá do prachu o velikosti pár mikronů a ten se potom dýchá, to je potom silikóza stejně jako od každého silikátového prachu. A aceton je aceton, prostě organické rozpouštědlo. Jedině snad že by tam z toho acetylenu během těch let vznikaly nějaké jedovaté sloučeniny.
Vysypat to ven někde na trávu jen tak přirozeně nejde, protože je tam ten aceton. A čistý aceton je navíc neomezeně rozpustný ve vodě, takže ve vlhku nebo při prvním dešti by se vymyl a spálil rostlinstvo a hmyz v okolí.
Doma by snad mělo stačit to nechat někde na slunci pár dnů ten aceton vyprchat a mělo by to být bez problémů. Nebo ho hodit do papírového pytle někde pod přístřešek a za půl roku tam spolehlivě žádný aceton není. Zbylá pemza je potom ideální materiál na vylehčení půdy.
Průmyslově se to podle mně buď likviduje buď přimísením do uhelného prachu a spálením někde v cementárně nebo podobném zařízení nebo oddestilováním acetonu od pemzy a tak rozdělením na původní složky.
Nosná roura z tatrovky má hlavně dost podstatně větší rozměry než je průměr tlakové láhve. A na ten průměr je skutečně poměrně tenká. Pružná asi je, protože na Dakarech a jiných terénních reli plně naložené tatrovky běžně skáčou přes terénní vlny x metrů daleko a nosná roura nese hlavní nápor těchto sil v podélném směru toho auta, nebýt trochu pružná, tak se při tom rozsype. Na druhé straně tatrovácký podvozek je v podstatě stavebnice a ty roury mají různé, i poměrně malé délky. Když se sežene roura správné malé délky, nemusí se vůbec svařovat, protože tyto roury mají na koncích příruby a tak by ji šlo do konstrukce rovnou vešroubovat. Na těchto přírubách je nějak 14 - 18 docela masívních šroubů, tudíž pevnost by měla být zaručena.
Editoval Radim (11-12-2012 05:37:52)
Já bych to vysypal a zapálil .
bobobo napsal(a):
Já bych to vysypal a zapálil .
Takhle jsem to řešil před spoustou roků s PB bombou.Vypustil jsem několik deci kapalnýho znečištěnýho PB vedle kanálu a krátce na to zapálil.Z kanálu vyšlehl plamen víc než dva metry vysoký,následovala taková detonace,že popraskaly skla u oken na baráku,který byl několik metrů vedle.
Sender: Tohle jsme udělali v práci též, jen v tom rozdílu, že plyn jsme napustili do podzemní nádrže před likvidací- ozvala se též dělová rána, a z Rakouska se najednou ozvali sirény..................
Hm, tak mě napadá, je ocel, ze které jsou tlakové láhve vůbec rozumně svařitelná pro takovéhle konstrukční použití, do konstrukce, jako je buchar, s velkými rázy?
Editoval Radim (12-12-2012 07:27:58)
Někdo tady píše nasypat do uzavřené prostory ? Máte nějaké povědomí o střelmistrovství ? Jo a pokud ta nasy venku při těchle mrazech , tak to bude i těžko zapalovta . A spálit právě proto , aby při vysyspání v uzavřené prostoře nemohlo dojít na vznik kritické směsi , jestli Jardo k víš vo co gou . A za zasírání vlákem na těchto stránkácH považuji napsat vyfoukat svářečku , dotáhnout spoje , kouknot na stav svorek atp. (Což je i neodbornému svářeči jasné) , a když se vyjadřuji k řídící jednotce a popisuji co umí , tak doufám , že popisuje jen ten , který ji i šteloval . A když ji jednou šteluje , tak by měl vědět jak ji šteloval . Jak má uživatel naložit s hmotou z acetylenové lahve nasycenou acetonem být jasné jen tak někomu nemusí . Hlinka nasycená acetonem NENÍ žádná výbušnina . To jsi mohl napsat i ty .
hmm,koukám a žasnu,řada příspěvků je typu alá chci uvařit kaši a nemám mlíko-rada je běž podojit krávy, upíct maso, kde ho vzít-rada je vykopej jámu a ulov mamuta, a co takhle na toto vlákno napsat nedělej to, nezkoušej to, je to nebezpečný, jsou Vánoce, dojdi do sběrných surovin a kup si něco podobnýho nebo to vyměň, ekonomicky a hlavně časově na tom jenom vyděláš a ostatní ať si založí jiné vlákno třeba bomba z pb. láhve nebo co udělá výfuk auta po nalití pb, a pod, tam se vyřádíte - jdu píct cukroví, přeji všem hezké Vánoce..................omlouvám se jestli jsem někoho urazila.....hi
evik napsal(a):
hmm,koukám a žasnu,
kdybych měl tu možnost, přidělil bych Ti za tento příspěvek 100bodů, z těch netechnických je to nejlepší příspěvek co jsem tu kdy čet
evik.....hm.... jdu píct cukroví
........Obdivuji tento příspěvek. Jsemrád,že si alespoń někdo zachoval zdravý rozum.