SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Ahojte,
co sa zvarania tyka som uplny amater preto vas prosim o radu.. Zvaracku pouzivam ako hobby pri beznych domacich opravach (FRO kovoplast- model MIG 171A). dnes ked som zacal zvarat tak zacala vydavat taky hrozny zvuk, tak som s tym radsej prestal. Prosim vas o radu ci je to vazna zavada pripadne ako sa da odstranit?
prikladam video so zvukom zvaracky :
http://www.youtube.com/watch?v=EnVanFJG … bb4OFtPExQ
este dodam ze som prekontroloval uchytenia kablov a vsetko je OK podotahovane, nic nie je volne.
vopred dakujem za rady.
to může dělat stykač že bzučí ... neuzavře se magnetický obvod a proto bzučí jádro
a co to pre mna znamena?
mam to dat niekam do servisu ? ci zvladnem to sam nejak opravit?
někdy stačí stykač rozdělat a vyčistit bývá špína na jádru , na dálku těžko radit
super tak to skusim. dik za radu.. dufam ze tam neni co pokazit
možná ti vyskáčou pružinky
tak uz viem na co si mam dat pozor
vyfoukat mašinu vzduchem, a stykač prostříknout kontaktolem nebo jak se to jmenuje unas v praci elektrikaři dost často prostříkavaji stykače když zustane slepeny, nebo nesepne.. pak to nejaky čas zase funguje, jinak se stykač vymění..
Mně to zní, jako by se do svářečky k trafu dostal kus tenkého plechu Třeba víčko z konzervy. Třeba to tam je nějak zaklíněné tak "šťastně" že to nic nezkratuje, ale jak se svařuje, plech je blízko trafa a v rytmu magnetování v rozptylovém magnetickém poli trafa prostě vibruje. Nebo se uvolnil nějaký kryt svářečky blízko trafa.
vsetko som poskusal a vsetko vypada byt pevne...ziadne ine predmety som v nej nenasiel.... v podstate mi ten zvuk nevadi..ale mam obavy o funkcnost zvaracky...ak ta neni ohrozena som v klude:)
To opravdu vypadá, že nefunguje stykač jak má. Kotva nepřitáhne úplně až k jádru a kotva rezonuje s kmitočtem sítě.
Muselo by se to vidět, stykač někdy blbě dosedá a může to mít řadu příčin... ať už nečistoty nebo nějaké kousky např. piliny v magnetickém obvodu, tak třeba rez (mě takhle občas zlobí v mokrém sklepě na chatě stykač vodárny, že si "blbě sedne"). To se dá řešit vyčištěním (rozdělávat stykač bych neradil, protože i zkušenému elektrikáři to dá pak dost práce ho zkompletovat, aby chodil jak má) a nebo v případě, že je "ojetej", dát novej stykač. Nevím, co je v tomhle za typ, ale třeba by se to vyplatilo, než se "vztekat" s opakovaným čištěním s nejistým výsledkem. Jinak tenhle stroj zevniř jsem neviděl, ale tam co míří "oko kamery" stykač nevidím, spíš mi to připadá, že je to to žlutočerné v levém horním rohu na počátku videa, což by byl běžný stykač, který se dá sehnat do pětikila a vymění ti ho i elektrikářský učedník. Měl bys zároveň záruku, že se s tím za pár dní nebudeš trápit znovu.