SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Dobrý den, potřebuji poradit ohledně MMA svařování jeklů 40/20/1mm. Upozorňuji, že jsem sváteční svářeč, ale je to pro mě výzva a možnost se něčemu přiučit. Vím že je to tenká stěna, ale mám jich hodně a na nějaké domácí drobnosti se to dá použít. Pokouším se to svařovat Gamou 131, E-R 117 pr. 2mm (ty jsem měl po ruce). Abych to nepropaloval, musel jsem jít až na 20A, ale stejně to není to pravé ořechové a místy se to i tak propálí nebo neudržím oblouk. Zkoušel jsem dát rutilku na +pól, ale nepozoroval jsem rozdíl. Poraďte, jít nutně do tenčí elektrody? Použít místo rutilové bazickou? Máte zkušenosti s nějakou konkrétní značkou elektrod? Děkuji za rady.
Cena i kvalita: Böhler, nouzově rutilky Rutilen 13 (jsou slušný, pro kutila paráda). Jinak, je třeba jít rychleji s elektrodou- nebýt dlouho na jendom místě. Ale obecně na tak slabý matroš je lepší céóčko.
To propalování tenké stěny nedělá elektroda, ale ruka. Délka oblouku, tedy vzdálenost mezi materiálem a koncem elektrody by měla být 1 - 2 mm. Než se naučíte svařovat zkoušejte si to na tupém nebo koutovém sváru podloženém tak na 30 st. abyste svařoval mírně do kopce. Tak uvidíte lépe do místa svařování.
Rutilka víc teče a má hladší svár, bazická teče méně, ale vyžaduje větší zručnost.
Jak píše kolega tomape. Jen bych dodal, že mám lepší zkušenost na slabé plechy s bazickou elektrodou. Plech tloušťky 1,6 mm jsem celkem pohodově svařoval EB - 121 průměr 2mm proud 40 - 50A Hotstart i Arcforce jsem nastavil na minimum tj. 10 procent. Ideální, což v tvém případě půjde jednoduše, je obě tyto funkce úplně vypnout, tj. přepnout invertor do režimu TIG. Dál je nutné mít oba svařované díly co nejlépe slícované - jak budeš mít někde větší mezeru, jdeš okamžitě skrz. Zkoušel jsem i 2mm rutilku ER - 117, ta se mi ale oproti bazické elektrodě osvědčila pouze na lemový svar 1mm plech - při správně nastaveném proudu a vedení elektrody se dá svařit lemový svar na takhle tenkém plechu v kvalitě srovnatelné s TIGem. Ovšem na tupé svary upřednostňuju baziku a to z důvodu, lepší ovladatelnosti lázně při nižších proudech. Jinak jak píšeš, že jsi zkoušel rutilku přepólovat na +, tak tím sis myslím spíš přihoršil, protože při přímé polaritě, je oblouk teplejší(provařuje víc do hloubky), což při svařování tenkého materiálu, je dobré eliminovat. Z toho důvodu bych ti na 1mm plech, nebo jekl, poradil elektrodu od ESABu OK 48.00 průměr 1,6mm. Rozsah svařovacího proudu pro tuto elektrodu je 30 - 55 A. Myslím že v pohodě bude hořet i při 20A Ale nejdůležitější pro tebe je to, že tato elektroda se dá připojit i na mínus pól - nepřímá polarita = menší průvar= menší riziko propálení.
tomvec napsal(a):
Upozorňuji, že jsem sváteční svářeč, ale je to pro mě výzva .
takhle tenký materiál je výzva i pro zkušené svařeče, je třeba u toho pohodlně sedět (stát), mít přesně seřízenou tmavost kukly aby do lázně bylo dobře vidět, takhle jemné vaření je srovnatelné s psaním propiskou - na to je třeba mít taky podepřenou ruku.
Já když vařím něco opravdu malého a důležitého zadržuji přitom dech - vydechnu, dýchání hýbe tělem a nadechnout se jako potapěč není dobré, srdeční tep při natlakovaných plicích taky rukou hýbe. Prostě jako střelec - vydechnu zamířím a jedu.
Taky musí být člověk v pohodě - nenechat se rozptylovat (tchyně atd)
Také je dobré mít přesušené elektrody a vařit centimetrové housenky s mezerami a po vychladnutí a oklepání strusky dovařit mezery (pokud děláš díry po chvilce sváření).
Mě se hodně osvědčilo (i když je to možná dost neprofesionální) když chci udělat hodně precizní a přesně položený svar , vzít držák elekktrody do levé ruky, a pravou uchopit přímo eldu přibližně v polovině - podobně jak tužku. Nevýhoda je, že se elektroda brzy dost rozpálí a chce to uchopit ještě nejlépe v nějaké tepelněizolační mezivložce. Kvalita takto provedeného svaru je pak výrazně lepší - ovšem někdy za cenu lehce 'přismahlé' ruky
Co takhle použít lemový svar? Pravda, nepůjde použít na všech spojích těch jaklů a jeho příprava bude piplačka, ale u jaklů 1 mm silných by to upravit jít mělo.
Děkuji za rady, vidím že mám co zkoušet. A cvičit.
Tak jsem zkoušel a cvičil. Opravdu je velmi důležité přesné slícování dílů aby se to nepropalovalo. Vařil jsem to dnes bazickou elektrodou 2mm a jde to líp než rutilovou. Vařil jsem jsem i silnější věci bazickou a musím teda říct, že bazickou se mi jaksi pocitově vaří líp.
Ono obecne plati ze pokud je perfektni priprava se vrati v podobe snazsi a jednodussi a i lepe vypadajici prace.
zdravím chcel by som sa spýtať kupil som si billik mig 160 a nemôžem dobre vyštelovať zváračku v čom môžem byť problém? a neviete náhodou niekto koľko ampérov májú jednotlivé stupne?
Na techto strojich se nenastavuje proud ale napeti.Jinak na to aby se ti dalo poradit musel by jsi napsat mnohem vic informaci.
Prepinacem nastav napeti (odtavovaci vykon) a potenciometrem rychlost posuvu (nejlepe dle sluchu).Samozrejmosti je kovove cisty suchy nemastny material a svareci zdroj bez zavad.Nejcastejsi zavady jsou spatny pruvlak zemnici kleste a zavady ve vedeni dratu ktery musi jit lehce plynule bez prokluzu kladek.
Editoval Honza007 (17-01-2013 08:26:45)
Přesně ,jak píše Svařák ... v sts taky svařují jekly,je to sice s CO ale směrem dólů ,je to rychlejší a můžou tím plnit ty jejich blbý normy,které by normálně svářeč nestihl ani kdyby se rozkrájel.... slyšel jsem ,že je to i přípustné,svař. padákem, do nějaké tloušťky materiálu...
Jo padák je na tenké plechy max 5mm a hodně ampér a stejně to není zaručené že drží až na věky
Právě že hodně amper ne.Větší proud vytvoří větší lázeň a ta má tendenci stékat a předbíhat oblouk.Já nastavuji v poloze PG pro drát 1,2 na plechu 5mm 160-180A.Nutná je mezera mezi díly aby byla natavená hrana.
Nakonec to šlo metodou "blik blik" s délkou housenek do 1 centimetru, bazická elektroda 1.6 mm, těsně pod 30A a pořádným očištěním a slícováním. Prováděl jsem destruktivní zkoušky vzorků, prostě jsem po tom skákal mými cca 110 kily a svary drží.
ŽOS napsal(a):
Právě že hodně amper ne.
přesně tak, ampér minimum - jen aby se to provařilo (platí pro elektrodu+PG) eště mi nikdy nic neupadlo
sem viděl i WPS na pg a tam bylo na plechy 5mm 230A , ale rychlost si nepamatuji a to bylo pro drát 1. Na plechařinu je to v pohodě ty pgčka ale na tlustý matroš pod dyn zatížěním je to dost rysk
Taky se v PG silnější plechy než 5, max 6 mm nesvařují.Tedy správně nesvařují, v praxi se vyskytuje leccos.Jinak nepoužitelných WPS, co se podle nich nedal svar zavařit, jsem už taky pár viděl.