SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování

Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !

Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování

#1 28-10-2012 18:27:46

spectrista
Člen

Převinutí transformátoru

Srdečně zdravím!
Získal jsem za odvoz modrou svářečku Einhell BT-GW170. Původní majitel jí kupoval jako novou, ale nikdy mu pořádně nefungovala, prskala a byla "náladová". Jednoho dne to majitel nevydržel, odvezl jí do servisu a tam mu bylo řečeno, že je vadná tlumivka a že oprava není rentabilní a zakoupil si mašinku od Omikronu a mě podaroval Einhellkou. Protože jsem nějaký čas (marně) vyvařoval Škodu 100 zapůjčenou šedivočernou Einhellkou SGA145, na které jsem neprováděl žádné úpravy a byl jsem s jejími vlastnostmi spokojen, tak jsem se rozhodl BT-GW170 opravit. Provedl jsem několik zkušebních svarů, na plech 0,8 mm jsem musel nastavit 4. svařovací stupeň a chvilku to svářelo, chvilku lepilo. Taky se měnil zvuk svářecího trafa, chvilku vrčelo a chvilku zase nevrčelo. Když jsem jsem pojal podezření na nějaký studený spoj, začal jsem se ošahávat všechny komponenty a spoje a po dotyku na sekundár svařovacího trafa jsem se spálil. Po bližším zkoumání vyšlo najevo, že má sekundár pravděpodobně mezizávitový zkrat - hliníkové vinutí je něčím opředeno a to "něco" nevydrželo hned na prvním závitu svrchu.
A můj dotaz na Vás, odborníky, je takový:
Je možno odmotat původní vinutí z hlíny a navinout stejný počet závitů v mědi? Máte s tím někdo zkušenosti? A nebo jsou vlastnosti této modré Einhellky natolik mizerné, že se na to mám vykašlat? A nebo jsem se zmýlil a je to normální že se se po několika minutách svářování rozžhaví sekundár trafa natolik, že mi to přivodí spáleninu?

Podotýkám, že mě elektronika živí, takže mám k takovým věcem vztah a zápal a počítám s tím, že budu muset překopat i obvody řízení motoru podavače drátu.

Honza

#2 28-10-2012 19:02:38

alll
Člen
Místo: ...

Re: Převinutí transformátoru

pokud mate kde sehnat drat na sekundar teto svařečky tak by problem ji převinout nebyl,  doma jsem mel stejnou  taky jsem ji spalil, trafo se mi převijet nechtelo tak jsem použil trafo z omi 165 ktere ma taky stejny počet odboček jako einhell vykon mašiny se zvedl užasně a pak jsem ji předělal celkově i na eurokonektor a řídící jednotku omi 165 /KTC 112  usmernovač take omi 165 kondenzator el.ventil plynu, stim souvisí i stykač na spínani svařecího trafa  a šel jsem ješte dal dokonce jsem zabudoval i 2kladkovy podavač jen kastle zustala stejna i chlazeni bylo vyřešeno sunonem originalní ventilator nic neuchladí... pak jsem potřeboval vykonejší mašinu tak jsem si postavil TIGER 205... KDYBYJSTE CHTEL  valí se mi doma original tlumivka z tohoto stroje je v pořadku byla vymenena za  jinou navinutou mědí...

Editoval alll (28-10-2012 19:04:16)

Parkside Pmsg 200 A1/ kukla ESAB origotech.

#3 28-10-2012 20:19:39

m.evil
Člen

A čo výkonový usmerňovač?
Nemá skrat?

#4 28-10-2012 21:34:43

spectrista
Člen

Nie, diódový mostík je v poriadku - jednak jsem ho prozvonil multimetrem a jednak jsem si na výstup usměrňovače dal zátěž (žárovka 12V/55W) a měřill jsem napětí osciloskopem - byl tam typický průběh pro dvoucestně usměrněné střídavé napětí.

#5 29-10-2012 07:23:24

bobobo
Člen

No pokud máš drát . tak budeš mít odpoledne co dělat . Výhoda je , že můžeš použít menší průřez , pokud budeš mít stejný , trafo se nebude tolik hřát . Ale výkonově si nepolepšíš při stejném jádru a primáru .

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla