SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1
Dostal jsem nabídku navrhnout mašinu na svařování skříní z nerezu. Maximální délka sváru bude 2500mm plech 1- 3 mm. Přemýšlel jsem o použití podepřených tyčí posun elektro motorem a kuličkový šroub posuv 0-10m/min.Rám jsem myslel z jeklu svařen a pod podepřené tyče profil U 120 se zafrézování pro tyče.Mašina bude mít jenom osu Y a Z. Výkres se zatím pokouším udělat ve 3D cadu.Jestli máte nějaké poznatky nebo zkušenosti ta napište. Dík Pepa
Svařovat nerezový materiál metodou TIG ve dvou osách bude asi neřešitelné. Asi se 3D nevyhnete, a to ani při použití metody "MIG" (ochranný plyn Ar + O2 nebo Ar + CO2). Přece jen se jedná o vysoce dynamický proces a jeho zvládnutí ve 2D? Možná bude lepší kopírovat dávno zvládnuté procesy než vymýšlet dávno vymyšlené. Plechové skříně se velmi často svařují robotizovanými metodami, a to i zmíněným TIGem. A velmi často se tam používají čidla na přesné vedení hořáku po předepsané trajektorii. Tenké plechy, a zvláště nerezové, jsou na přesné vedení hořáku a dodržení svařovacích parametrů velice citlivé. Uvědomme si, že prodloužení oblouku o 1 mm znamená úbytek svařovacího proudu o cca 10 A (při přiblížení zase zvýšení), to může být až 10% svařovacího proudu a to je při svařování docela průšvih. A ještě typ na informace - svařování v autoprůmyslu.
Zkousel jsem to na cncecku delka sváru asi 300mm.Ale jak je psano je problém v délce nad 500mm s tou přesností plechu jestli tak poradte dik
Stránky: 1