SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1 2
Soft start
Dobrý den MP 80,
není to špatný nápad, chválím.
Já to řeším sice jinak, ale mně jde o určitou univerzálnost a profesionální použitelnost
a to nejen pro majitele nejen UTA 200.
Setkal jsem se dokonce s tím, že nějaký šikula budil výkonový transformátor dvěma žárovkami. Bylo to trošku úsměvné, ale poučné o lidské vynalézavosti. Paráda.
Bylo to WTU 200 - opravoval jsme ji, ale tento zvláštní soft start jsem tam nechal. Byl funkční
a technicky zajímavý.
S pozdravem Zdeště
zdeště napsal(a):
Soft start
Dobrý den MP 80,
není to špatný nápad, chválím.
Já to řeším sice jinak, ale mně jde o určitou univerzálnost a profesionální použitelnost
a to nejen pro majitele nejen UTA 200.
Setkal jsem se dokonce s tím, že nějaký šikula budil výkonový transformátor dvěma žárovkami. Bylo to trošku úsměvné, ale poučné o lidské vynalézavosti. Paráda.
Bylo to WTU 200 - opravoval jsme ji, ale tento zvláštní soft start jsem tam nechal. Byl funkční
a technicky zajímavý.
S pozdravem Zdeště
dik za pochvalu
trocha som svoj prispevok upravil -mam dojem ze som rezistorom premostil priamo spinaci kontakt stykaca .(a nepouzil rozpinaci ) Inak je to indenticke.Ospravedlnujem sa za omyl.
Musim to este pozriet az tu nesirim bludy.
edit skutocna hodnota R1 je 390 ohm.(zistene dnes priamo vo zvaracke.Stykac je typ 3TF2001-0AC2 Siemens
MP
Editoval MP 80 (28-10-2012 21:11:50)
Zdravím,
zas jedno elegantní řešení soft-startu- minimum součástek, dobrá funkce. a hlavně nízké náklady.
Chce to ale vyzkoušet s konkrétními součástkami, hrozí zde chvilkové kmitání kontaktů. Na druhé straně kontakty nejsou plně zatíženy napětím, takže zkrácení životnosti nemusí být zásadní. Původně jsem toto řešení viděl v amáru tak před deseti lety u nf zesilovače, relé (stykač) napájeno z filtrovaného napětí, tam toto nebezpečí bylo menší, ale ne nulové. Pro perfekcionisty bych doplnil mezi zdroj 24V a cívku usměrňovač, RC člen a tyristor se zenerkou v G. Potom stačí i ss relé, které je řádově levnější a lépe se schání. Odpor se volí tak, aby se cívka nepřehřívala, prvotní přítah se "hradí" z nabitého kondenzátoru i na vyšší napětí, než je napájecí cívky,které do ní pustí tyristor se zenerkou teprve po nabití kondenzátoru.
Editoval KMU1 (28-10-2012 13:12:30)
Zdravím,
tahle problematika je hodně stará, už na vojně u ruské radiostanice v" Bloku pitania" bylo velmi elegantní řešení- odpor,sloužící
k omezení proud. nárazu, vytápěl bimetal,ten po sepnutí přivedl napětí na cívku relé, to seplo a svými konktaky zkratovalo odpor.
Další kontakt fungoval jako přídržný. Po vypnutí se cyklus opakoval. I v 60 letech lidé znali "softstart" , u všech elektronkových zdrojů s kondenzátory bylo desítky různých řešení.
Jinak tady trošku off topic pro Zdeštěho : Zde máte krásně od Radima vysvětlenou problematiku usměrnění 1f a 3f jak jste se ráčil ptát o několik příspěvků dříve v tomto vlákně, snad Vám to pomůže
http://www.svarforum.cz/forum/viewtopic.php?id=4248
Vsude vidim psano o UTA-200 mam doma UTA-15 I to je co za svarečku oproti UTA-200
Stránky: 1 2