SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1
Zdravím,
v jednom cínovém spoji topení lehce kape voda, už několik let. Chtěl bych to konečně nechat opravit - prohřát tento spoj, aby se dírka utěsnila, případně tam trochu cínu přidat. Je možno toto dělat, i když bude v trubce topení voda? Nechce se mi topení vypouštět, není to jednoduše realizovatelné. existuje případně i jiná možnost, jak netěsnost utěsnit? Zkoušel jsem dvousložkové lepidlo (plastelínu), ale nedrželo to.
Editoval czdjax (11-10-2012 22:20:47)
Voda v predpokladanom medenom potrubi Ti zabezpeci ze na tom cinovom spoji nedosiahnes vyssiu teplotu ako 100 C. A keby si aj nahodou dosiahol, tak zase voda Ti zabezpeci ze sa bude prave ona tlacit von z cinoveho spoja a urcite by sa tam nedostal cin. Len tak mimochodom, skus si spravit na sporaku taky pokus. Zohrievaj v nom vodu pokial nezacne vriet. No a priloz na bok hrnca tam kde je voda, cin. Nepredpokladam ze sa roztavi...
Ok, díky, to nechám asi na léto. A neporadil bys nějaké lepidlo nebo něco, čím by to šlo utěsnit? Nebo mě napadlo to omotat gumou a stáhnout svorkou na hadice?
Pokud těsnit, tak jedině červeným silikonem- využívají jej autoopraváři- je odoloný vůči vyšší teplotě. Zalem to silikonem, nech do 2. dne vyschnout, pak to napatlej ještě jednou a celý omotej izolační páskou. Něco to vydrží, ale na dlouho to nebude- řádově to vídím do dalšího roku.......
Tím silikonem to jen zasereš . Hned ot vypusť a věršinou , pokud to neteče dlouho , stačí prázdné potrubí-spoj jen znovu zahřát . Pokud to sákne dlouho , tak by tam mohl být kamenec a ten ti opětnému spájení zabrání . Pro pájení musí být stčné plochy absolutně čisté . Takže bych několikrát nanesl ne místo spoje kapičku kyseliny solné , neředěné , otřel hadrem a několikrát , nesmí ani minimálně pěnit . No a potom znovu spájet . Sám jsem sehnal trubičkový cín se salmiakem , ten bych použil já . Pokud se jedná o nový spoj , tak po očištění jen znovu prohřát .
Záleží trochu, jaký máš tlak v topení.
Vypustit to a zaletovat bez vody je asi nejrozumnější a nejtrvalejší řešení. Použij v každém případě bezolovnatou pájkou, protože bezlovnatou pájkou zhruba Sn97 Cu nebo Ag3 se tyto trubky pájí. Pokud tam použiješ olověnou, vznikne tam intermetalická sloučenina myslím s olovem s vyšším bodem tání než je i ta bezolovnatá pájka.
Pokud to chceš utěsnit přechodně, něčím zalepit, běžně dostupnými prostředky je to možné pouze taky při vypuštění vody. Paseku bude dělat před zatvrdnutím lepidla i voda bez tlaku neboli pronikající vlhkost, natož pak voda s trochou tlaku.
Omotat gumou a stáhnout svorkou na hadice by to klidně šlo, pokud to udrží ten tlak a pokud ta guma dlouhodobě vydrží teplotu vody v trubce. Ale stejně mně to připadá jako řešení tak do prvního plánovaného vypouštění soustavy , protože vlhkost kolem díry bude napadat gumu a možná i kov.
Pokud by tam byla na gumu příliš vysoká teplota, tak se musí použít silikon. Buď kus silikonové gumy nebo "udělat" gumu ze silikonového tmelu. Nejlépe asi z univerzálního acetátového silikonu, měl by být z běžných silikonů mechanicky nejpevnější.
Loni v listopadu řešil kolega z práce stejný problem. Kolektivně jsme vymysleli přemotat samovulkanizační páskou a přímo místo spoje trubek ještě přepáskovat kvalitní páskou na hadice. Vydržel v pohodě celou topnou sezonu a v červenci mu to původní firma zdarma opravila.
czdjax napsal(a):
lehce kape voda,
pokud jde o topení v RD, tedy ne nějaký dálkový parovod s vyšším tlakem, musí to samovulkanizační páska dlouhodobě udržet...
No, pokud v topení je otevřená expanzka, tak v pohodě. Spíš ale tam bude uzavřená expanzka. A gumový vak v uzavřené expanzce se obvykle plní na tlak kolem 1 baru a může dosahovat až dvou barů. Zvládne to ta páska?
Zase plky .
Směs do okruhu repa tech jež to utěsní ze vnitř nebo vypustit a znovu zaletovat nic mezi tím jen plky....
kdyz nechceš vypouštět všechno tak zmrazit a trubku a vypustit jen kousek a pak přeletovat. v panelácích se to tak dělá at se nevypouští celý okruh
Ahojte.
Mám dotaz na odborníky. Dělám si topeni v mědi v garáži a chybně jsem přiletoval jedno koleno. Je možné spoj znovu prohřát a otočit i 180 stupňů? Je to koleno na přívodu do litinového radiátoru.
Nejsem odbornik ale jde to. Po otoceni se musi pridat do spoje cin aby se zamezilo netesnosti. Mam to odzkouseny a vse je v pohode.
Paráda. Díky za radu.
zkuste nahlédnout sem... ale nezkoušel jsem, jen na toto náhodně narazil..http://www.bcgcz.cz/zatesnovaci-prostredky.php
Stránky: 1