SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování

Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !

Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování

#1 10-10-2012 11:54:30

kutilsro
Člen

Oprava invertoru INVERTEC V130S

Zdravím všechny odborníky.Včera mi donesl bratranec na opravu tento invertor,údajně nedrží oblouk.Vyzkoušel jsem teda jak to s ním vypadá a skutečně,oblouk jde zapálit velice ztěží a udržet ještě hůř,stále zhasíná,elektroda se lepí.
Může mi někdo prosím poradit kde přibližně hledat závadu?Svářečky nejsou můj obor,dělám víceméně TV,DVD atd.Předem děkuji za každou radu.

#2 10-10-2012 12:50:37

PetrZ
Člen

Re: Oprava invertoru INVERTEC V130S

Začal bych kabelama - zkontrolovat stav svařovacích kabelů - jestli nejsou vypálený zemnící kleště a držák elektrod, v jakým stavu jsou připojovací bajonety a kabely. A v jakým stavu je přívodní kabel a zástrčka.
Kabely slouží současně jako měřící a jejich stav je až překvapivě často příčinou poruch.

#3 10-10-2012 15:37:57

killer
Zablokovaný

PetrZ má pravdu, příčinu je třeba hledat v silových spojích, zatahat za koncovky u kabelů, silně zatáhnout u kleští, kolikrát se mi stalo, že kabel byl přerušený těsně u konce elektrodových kleští a porucha nebyla na první pohled vidět, protože izolace na kabelu byla neporušená. Pak až rozdělávat mašinu a koukat na tišťák. Na tištěném spoji bude tlumivka(velká měděná cívka) napájená kolmo do tištěného spoje, to bude možná ten problém, často se uklepe a je tam přechoďák. Uvidíte

Servis, revize, MIG/MMA/TIG/PLASMA/SPOTTERY - svářeč amatér.
Hlášky z praxe: "Včera bylo pozdě!" "Neexistuje nejde" "Nemožné na počkání, zázraky do tří dnů" "Já jsem tak dobrej, kdybych byl ještě lepší, tak mě zakážou!"

#4 10-10-2012 21:00:57

kutilsro
Člen

Děkuji za Vaše rady,dnes jsem neměl čas se do toho pustit ale zítra bych se chtěl na to mrknout.S tím co jsem zjistil sem dám vědět.

#5 11-10-2012 21:30:59

kutilsro
Člen

Dnes jsem zkontroloval kabely,ty jsou v pořádku.Odkrytoval jsem teda invertor,vyčistol od prachu a vizuálně prohlédl.Šrouby byly dostatečně dotažené,studené spoje na plošném spoji nejsou žádné,vše dokonale zapájené,výjimku tvořily 4ks 82Ω/10W rezistory,které měly jeden vývod mechanicky přichycený ohnutým plíškem vytvořeným z plechového držáku těchto rezistorů a následně zakápnutý cínem.Tento cín bylo vidět že se tavil,oxidoval a byl teplem přepálený.Změřením multimetrem však vykazovaly všechny spoje nulový přechodový odpor(pro jistotu však pořádně zapájím,momentálně nemám vhodnou pájecí kapalinu).Dále jsem multimetrem začal proměřovat polovodiče,při proměřování hned první diody mi měřící hroty nějak divně "ujely" dolů,podíval jsem se pozorněji a zjistil jsem,že vývody z diody jsou v jejich ohybu přerušené(dioda podle diodového testu je v pořádku).Musím přesně zjistit kde je tato dioda napojena,dnes jsem moc času neměl tak jenom tolik k opravě.
Udělal jsem pár fotek(sice mobilem,snad budou čitatelné a podaří se mi je sem vložit).

http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/1040_obraz011_2_kopie.jpg

http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/1040_obraz014_2_kopie.jpg

http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/1040_obraz013_2_kopie.jpg

http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/1040_obraz010.jpg

#6 13-10-2012 18:21:21

Josef*elektro
Člen

Zdravím,

jak se tak dívám na fotky,dostal invertor pořádný" kouř" . Součástky nesou známky těžkého přetížení. Jak se dívám na schéma, čtveřice
odporů je zapojena paralelně a tvoří spolu s ellektolytem Boucherotův člen paralelně k primáru výkonového trafa . Ty musely žhavit! Pokud nejsou
přerušeny,zapájet. Je nutné při odpojení změřit diodu,paralelně k čtveřici odporů. Schéma invertoru je na www.Lincolnelectric.com v angl.
Výkonové diody na výstupu jsou paralelně, jsou vyžhaveny, vyměnit! Pravděpodobně některá dioda přežila, ale nelze vyměnit ke staré nové.     Nové podmazat silikonovou vazelínou! Závada pravděpodobně nebude nejvážnější, je nutné ještě zkontrolovat  výkonový měnič-
Příbuzný ať si koupí ZU 315 nebo něco podobného. Tenhle invertor má DZ 100%- 80 A !!!!

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla