SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Chci se s Vámi, odborníky poradit s výrobou svařovacího stolu do autoservisu. Měl by sloužit jako odsávané svařovací místo, používám CO2, TIG a MMA, svařovat budu ocel, hliník nerez a litinu, rozměry do cca 100 x 60 cm. Nevím z jakého materiálu by měla být plocha, jestli ocel nebo litina, rošt nebo plný, způsob odsávání (horní, dolní, kombinace obou). Nemá odsávání negativní vliv na svařování s argonem nebo CO2?(vařil jsem s CO2 ve větru a nic-moc) Pokud má někdo zkušenost nebo nápad, jak stůl vyřešit, poraďte prosím.
Ahoj pokud můžu doporučit na svařovací stůl použít pochozí rošty dělají se v rozměru který chcete tedy 100 x 60 cm. Pod tento rošt udělat vaničku kde se bude zachytávat roztřik struska atd. Způsob odsávání je ideální horní s tím že rameno je stavitelné a dáte si ho kus nad místo svařování. Jinak přesně jak píšete pokud bude odsávání příliš blízko bude Vám danou ochranu odsávání odsávat a svařování půjde špatně. Plánuji teď též výrobu svařovacích stolů. Jeden již tu používám pokusím se ho vyfotit a přidat ho sem pro inspiraci.
Editoval Zelenej (02-12-2009 06:42:56)
Mě se tyto plechové rošty moc nelíbí, představoval jsem si něco silnějšího, lamely roštu cca 5mm. Jinak je to dobrý nápad.
Pavel ZRX napsal(a):
Mě se tyto plechové rošty moc nelíbí, představoval jsem si něco silnějšího, lamely roštu cca 5mm. Jinak je to dobrý nápad.
Jednal jsem s výrobcem roštů a snažili se maximálně vyhovět. Myslím, že z pásoviny by to uměli taky.
To na tom chceš svařovat ingoty nebo co? Ve fabrice, co jsem viděl, měli na svařovacích stolech obyčejné pozinkované plotové pletivo a žádný problém nebyl. Dílce držely na hraně stolu nebo na výztuhách z běžného hutního materiálu pod pletivem.
Udělej rám těch 100 x 60 a na tu délku 100 dej každých cca 20 cm příčku. Tak silnou, aby se na to dalo položit to nejtěžší, co asi budeš svařovat. Rám zadělej pletivem, v nouzi tím plotovým nebo pokud seženeš jiné s menšími oky, tak by mělo mít dráty tak 2 mm silné, aby se to nepropálilo. Nebo sežeň příslušný tahokov. No a pod to vaničku, rám odnímatelný, protože se to musí čistit a nad to odsávání.
Editoval Radim (03-12-2009 13:46:37)
Pásovina 30 x 3 mm bude určitě dostatečný materiál, díky za odkaz. Pletivo bych na svařovací stůl asi nechtěl. Možná by to bylo nejlevnější řešení, prostě se mě moc nelíbí. Vyrobím rám z úhelníků a do něj vložím ten rošt z Ferony. To bude asi nejvhodnější řešení. Děkuju za další nápady a rady.
tyjo ten rost stoji 542 kč,kde to sehnat levneji:-)
pawka napsal(a):
kde to sehnat levneji:-)
u mě jestli to nemáš daleko, a vydržíš pár dní...
k tobe to mam tak 70 km.potrebuju 90*80 zakolik to muzes sehnat?cas mam
Obracím se na Vás s takovým dotazem. Chci si postavit stůl do dílny na svařování. Zatím jsem navrhl kostru. velikost 800x1500, Jekl 40x40x3, horní rám L 30x30x3.
No a teď řeším co na horní stranu. Zatím uvažuji o roštu. Už jsem ho i poptal u několika firem ale ty ceny se mi zdají být poměrně vysoké ( svařovaný rošt zhruba 900 - 1000,-, lisovaný 800-900,- ). A za dopravné zhruba 500-600,- .
Takže se chci zeptat, zda neznáte někdo nějaký levnější zdroj roštů okolo Hodonína, Veselí nad Moravou a pod.
K Máchovu jezeru to mám trochu víc z ruky :-) .
kdo by chtěl, tak likviduju na svým pozemku starou konstrukci (bývalí kravín)- jzd nevědělo, co po revoluci s ním, tak mi vrátili pozemek a ať si s ním něco udělám- chystám se to rozřezat a odvést do sběru- kdo by chtěl, ta za cenu šrotu- je to kousek od Českých Budějovic...........
Pokud by jste nelpel na odsavani respektive by vam stacilo bodove nejakou hadici s hubici a ventilatorem lze pouzit i desku ze silnejsiho plechu vyhodou je moznost presneho ustaveni svarence pripadne jeho upnuti proti krouceni.Nicmene je to o prioritach kazdeho co komu konkretne vyhovuje
Ja konkretne pouzivam plech 1000*2000*20 mam ho na horizontce srovnany do uhlu a castecne rozvrtany na upinky a prilozky ale pouzivam ho na prvovyrobu kde je treba rovne plochy na opravarenstvi by nemusel vyhovovat.
No úplně nelpím, ale omezujícím faktorem je cena. Sondoval jsem ceny u ferony, a ten plech ( uvažoval jsem tl.6mm ) vychází dráž než rošt (1630,-). Zatím jsem ve fázi přípravy takže pokud seženu něco levnějšího, tak podle toho se bude vyvíjet směr konstrukce.
No my u nás v práci (zámečnická firma) máme stoly pouze z plechu cca 10mm Má to jednu velkou výhodu - pokud se dělá něco většího, dá se to k tomu stolu přivařit a dělat tak větší konstrukce, bez různých svorek, dalších lidí a podobně. V autoservisu, kde jsem dělal kdysi taky jsme měli taky plotnu plechu jako stůl - zase výhoda že se dá použít i jako klempířské stanoviště...
Rellik: jenze nevyhoda je ze jakmile potrebujes neco srovnat palici, tak ten plech pak rozhodne rovny nebude a navic se tam uchytavaji kulicky ... mame takovy stul z plechu cca 25mm a rozhodne rovny neni, nejlepsi je litinova deska ale tam je cena dost vysoko ale da se sehnat ruzne ve šrotovišti i neposkozena za dobry peniz ... ve velkych strojirnach maji jen ty litinovky a ten rozmer plochy stolu 5000x2000 kazdy svarec by jen zaplesal .. za nejakych 15tis se da sehnat 2000x1000
Nad timdle slintám já))
http://www.youtube.com/watch?feature=pl … _bE-qDkI#!
Ked uz slinatame nech to stoji zato
http://www.stronghandtools.com/buildpro/index.php
http://www.youtube.com/watch?v=VMkfNHZaIWg
V práci se zase potíme nad tímhle http://www.youtube.com/watch?v=0S9-r_aFutY
dělá se na tom perfektně, tuhost to má úžasnou ale cenu raději nechci znát :-)