SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování

Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !

Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování

#1 27-09-2012 11:14:20

karlos25
Člen

rada se svařováním AL elektrodou

mám doma tento typ svářečky:

http://www.az-svarecitechnika.cz/svarec … guma-box-2

a koupil jsem si na zkoušku 2ks této hliníkové el.  JK 96.20 almn. bohužel netuším, jak správně svářečku nastavit. svářím s ní v pohodě železo, nerez, litinu atd. ale nedaří se mi vůbec chytit ani oblouk, natož udělat kousek sváru. použil jsem klasický profilový hliník tl. 3mm. zkoušel jsem různě přehazovat polarizaci, ale nedaří se vůbec chytit oblouk, tak bych chtěl poprosit o jakoukoliv radu, která by vedla ke správnému nastavení. jsem prostý amatér a občas si potřebuju jen něco prasklýho svařit, tak s hliníkem nemám žádnou zkušenost. díky

Editoval karlos25 (27-09-2012 11:15:20)

#2 27-09-2012 12:11:56

jirkati
Moderator
Místo: Liberec

Re: rada se svařováním AL elektrodou

Zkuste se podívat do katalogového listu dané elektrody, např. na  http://www.weldis.cz/ok-96-21.html  . Tam najdete všechno, na co se ptáte.

#3 27-09-2012 12:26:52

karlos25
Člen

aha, takže u hliníkových elektrod je nutný předehřev, jinak není možné vytvotřit svár?

#4 27-09-2012 12:55:41

JardaK
Člen

Polarita a parametry jsou jasné dle doporučení výrobce, s tím nemá cenu experimentovat. Předehřev je potřeba ca. od 6 mm tl. stěny, takže to také nemusíte řešit.
Elektrody jsou vhodé pro hliník tl. od 2 mm, 3 mm byste tedy měl zvládnout bez problémů.
Jestli máte průměr elektrody 2,5 mm, začněte ca. na 60 A a zkoušejte. Chce to cvik, oblouk se chová jinak než třeba u ocelí.
Já jsem to zkoušel elektrodou UTP 485, což není AlMn jako výše uvedená OK, ale AlSi5.
2 mm plech na nejlevnější Gamě. Účelem bylo ověření použitelnosti na hobby svářečkách u nejnižších parametrů. Byla to sice bída, ale ca. od třetí elektrody už jsem oblouk držel. Vy byste to na 3 mm měl mít snadnější.

#5 27-09-2012 16:18:32

franišek
Člen

Jardo a pane jirkati ještě tad prosím vysvětlete že při výběru elektrod na sváření al je podstatný prvek SI obsažený ve svárovem kovu a která hodnota se jeví jako nejvíce kompatabilní s většinou al slitin.

#6 27-09-2012 18:40:35

JardaK
Člen

První část otázky: ono je důležité, co se svařuje a co se od svaru očekává.
Např. UTP má následující řtyři typy:
UTP 47, což je Al 99,8
UTP 49, což je AlMn1
UTP 485, což je AlSi5
UTP 48, což je AlSi12
Volba záleží např. i na tom, má-li být svar stejnorodý, nebo může být odlišný. Třeba pro potravinářské použití čistého hliníku můžete na vše ostatní kromě Al99,8 zapomenout.
AlSi12 zase hodně lidí používá v domění, že díky nejnižší tavící teplotě to nejlépe půjde a pak jsou zaskočeni trhlinami. Ona má totiž AlSi12 slitina jen 5% tažnost a třeba na heterogenní spoje nebo díly s pnutím se vůbec nehodí.
Druhá část otázky, a to platí obecně i pro WIG a MIG, nejuniverzálnější je slitina AlSi5, která je výborná i pro kombinace různých hliníků a hliníkových slitin.
Má výbornou smáčivost, ještě slušnou tažnost, vyšší odolnost trhlinám za tepla.

#7 27-09-2012 20:59:52

jirkati
Moderator

Vše podstatné napsal JardaK, jen drobné doplnění:
1, V označení elektrod je důležité značení podle normy (např. AlMn1, AlSi12), nikoliv obchodní názvy, které se u jednotlivých výrobců liší.
2, Při zapalování elektrody je vhodné si přidat více svařovacího proudu a po rozhoření oblouku snížení na potřebný svařovací proud.
3, Předehřev nad tl. 6 mm je nutný na teplotu doporučenou výrobcem elektrody, nad 3 mm doporučený na cca 150 st.C, slabší tloušťky je obvykle zbytečné předehřívat.

#8 27-09-2012 23:20:31

rada
Člen

Mohu se zeptat jak se v praxi řeší předehřev ?  hořákem(propanovým) ? nebo elektricky ?

- a jak ohlídám teplotu materiálu v případě plynového hořáku ? (tedy lze -li s ním řešit předehřev)

#9 28-09-2012 16:56:17

JardaK
Člen

K bodu 1.
To nebyla reklama na jednu značku, ale různé produkty se neliší jen názvy.
Oni jsou rozdíly, a často podstatné, i mezi na pohled stejnými dráty, natož mezi elektrodami. Pokud je to jedno, nepíši obvykle jeden konkrétní typ.
Ale když se jedná o náročnější použití, mezní podmínky atd., radši uvedu konkrétní typ, se kterým jsem to zkoušel.
Třeba zde, u elektrod na hliník, nedělá obal jen strusku, ale je v něm tavidlo. A rozdíly v receptuře budou, a budou podstatně ovlivňovat svařovací vlastnosti.
Když porovnáte tu OK 96.20 s UTP 49, tak OK má na 2,5 proud 50-90 A, zatímco UTP o 20 A méně, 50-70 A.
Dále je rozdíl ve složení, obě jsou zatřízeny jako AlMn1, ale UTP 49 má víc Mn a navíc malé procento Mg.
Tzn. obě jsou na stejné použití, jsou dle stejné normy, ale stejné nejsou. Tím nechci říkat, že je jedna lepší či horší než druhá, prostě jsou jiné.
Uváděl jsem prostě informaci, že jsem jeden konkrétní typ elektrody zkoušel za určitých podmínek a vyhověla. Druhý typ může vyhovět také, nebo třeba i být lepší.
A nebo třeba také ne, někdo pak bude nadávat, jak může nějaký trouba tvrdit, že to jde smile

jirkati napsal(a):

Vše podstatné napsal JardaK, jen drobné doplnění:
1, V označení elektrod je důležité značení podle normy (např. AlMn1, AlSi12), nikoliv obchodní názvy, které se u jednotlivých výrobců liší.
2, Při zapalování elektrody je vhodné si přidat více svařovacího proudu a po rozhoření oblouku snížení na potřebný svařovací proud.
3, Předehřev nad tl. 6 mm je nutný na teplotu doporučenou výrobcem elektrody, nad 3 mm doporučený na cca 150 st.C, slabší tloušťky je obvykle zbytečné předehřívat.

#10 28-09-2012 18:34:45

jirkati
Moderator

JardaK, ten bod "1" vůbec nebyl proti konkrétní značce. Napsal jsem ho proto, že řada prodejců nabízí různé značky elektrod a mnohdy ani nevědí, co mají zákazníkovi nabídnout, když on vyžaduje konkrétní značku, kterou se někde dozvěděl. A doporučené svařovací parametry si svářeč v nejhorším případě přečte na krabici.

#11 30-09-2012 14:32:04

Milan246
Člen
Místo: Strážnice

Nechci se dohadovat jestli je to elektrodou, ale já bych to spíš šel po zdroji inventor má funkci Antistick a tady je ten problém jelikož při sváření hliníku přechází svarový kov ve velkých kapkách ( až zkratově) použil bych klasiku UTA,..atd.kde tyto funkce nejsou. Jestli se mýlím nechť mě kolegové opraví!!!! Já bych to zkusil na jiném zdroji pak bych řešil elektrody. Nechť se daří  Milan246

Gama 165 Delta CE

#12 30-09-2012 15:43:07

jole
Člen
Místo: Ústí nad Labem

Milan246 napsal(a):

Nechci se dohadovat jestli je to elektrodou, ale já bych to spíš šel po zdroji inventor má funkci Antistick a tady je ten problém jelikož při sváření hliníku přechází svarový kov ve velkých kapkách ( až zkratově) použil bych klasiku UTA,..atd.kde tyto funkce nejsou. Jestli se mýlím nechť mě kolegové opraví!!!! Já bych to zkusil na jiném zdroji pak bych řešil elektrody. Nechť se daří  Milan246

Sice máš pravdu, ale jenom částečně. Protože mnohé invertory disponují také funkcí Arc Force, kde naopak při přechodu ve větších kapkách dojde při vytvoření kapky k prudkému krátkodobému  navýšení proudu, čímž dojde k  rychlému oddělení kapky a plynulému pokračování svařovacího procesu. Jole.

#13 30-09-2012 20:44:35

ZDENÁL
Člen

Nevím čím to je , ale běžným invertorem typu gama , kitin , alfin atd . nelze plnohodnotně svařovat hliník obalenou elektrodou. To se dalo pouze strojem selco , na kterém je možno v menu stroje nastavit charakteristiku pro svařování hliníkovou elektrodou. Kdo nevěří , tak at si to zkusí.

#14 01-10-2012 06:09:09

bobobo
Člen

Jak psal Milan 246 , dělá to tak , ale podobně hoří nikelitky , proto mne udivuje , že není na tento projev zvyklý . No rozhodně se s elektrodami na hliník nevaří hliník tak lehce , jako elektrodami na ocel vaří ocel . Nedávno jsem vařil hliníkový držák vrtačky na stojánku pro vrtačku , vyrobeno CE , a dá sa . PS elektrody koupeny a v ten den svařeno usměrněným RTBčkem .

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla