SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1
zdravím, potřebuji radu jak držet elektrodu jestli táhnout nebo tlačit předsebou v poloze PD?
trénuji do toho japonska a stoupačky zespoda nahoru zvládám s přehledem ale zaboha se nemůžu skamarádit s svárem o velikosti 6x6 mm v poloze PD nadhlavou kdy ještě není svar klasicíký koutový ale hrana a hrana kde délka hrany je 8x8 mm a ještě nesmí být napálená a svár by měl být čistý.
neprve musím udělat kořen ten zvládám perfektně ten je jednoduchej, ale tu vrchní vrstvu kdy nevím jestli rozkývývat či kroužit a jestli tlačit za sebou či předsebou, v jedné poloze mi to jde ale na svár se nedá moc koukat a nerad bych pak pohořel na taový prkotině.
to co svařuji se tlakuje takže to musí být 100%.
udělal bych nějaké fotky ale mám náhradní telefon a nemám k němu ani datový kabel
děkuji za každou radu, popř třeba nějaké video či fotky jak postupovat.
Nějak jsem nepochopil "( kdy ještě není svar klasicíký koutový ale hrana a hrana kde délka hrany je 8x8 mm )", ale jinak v poloze PD bych volil slabší elektrodu, max. 2,5 a pokud možno bez kývání na více vrstev, protože jinak se udělá příliš veliká tavná lázeň a ta se ti začne přelévat na spodní hranu a bude dělat nevzhledné vyboulení. Pokud bys chtěl svařovat na jednu vrstvu, tak hodně slabým proudem, bazickou elektrodou, aby lázeň byla co nejmenší a rychleji tuhla, právě aby nedocházelo ke stékání. Potom můžeš svařovat s rozkyvem. Je však důležité důsledné vedení elektrody, jinak může dojít k neprůvarkům nebo struzkovým vměstkům ve svaru. Elektrodu vždy tahnout za sebou, jednak k lepšímu sledování tvorby housenky a jednak kvůli již zmíněnému nebezpečí zavaření struzky, kterou musí dynamika oblouku držet za tavnou lázní a nedovolit její předběhnutí před oblouk.Proto také ta bazická elkektroda, kde nehrozí tolik zavaření struzky jako u rutilek. Proud bych volil od 60A do max. 80A. Jole.
tak jsem se to pokusil trochu nakreslit.
když to budu dělat na 80 A tak se elektorda stále lepí.
průměr elektrody je 3,2 mm. dost silná ale svařuji tím a v podmínkách jako se bude svařovat v JPN..
http://svarforum.cz/forum/zobrobr.php?i … _svaru.png
Osobne bych tohle taky svarel na 3 housenky ale predpokladam ze japonci to delaj na dve.Jake elektrody tam budes pouzivat,pridelene nebo sve?Bylo by fajn trenovat tema co budes nakonec varit ale to nerikam nic noveho
Honza007 napsal(a):
Osobne bych tohle taky svarel na 3 housenky ale predpokladam ze japonci to delaj na dve.Jake elektrody tam budes pouzivat,pridelene nebo sve?Bylo by fajn trenovat tema co budes nakonec varit ale to nerikam nic noveho
na vrstvy to právě moc nejde, protože je to ve finále docela velký a hnusný vzhledově.
dělám na tom tréninkovém kusu taky svár PD ale v co a ten je perfetkní a taky je o veikosti 6x6 mm a dávám ho na 3 vrstvy.
elektrody budou japonské, nevešli se do kufru který se poslal, ale jedu tam o týden dříve, takže budu mít týden na trénování ještě tam a sžití se svářečkou a podbné. jen potřebuji nějaký postup abych to pak uměl na 100%.
Co vim od chlapu co varili hodne elektrodama tak rikali ze dobry svarec se pozna podle toho ze zvladne velkou svarovou lazen silnejsi elektrody,takze to asi bude cesta.I kdyz vim ze ti to asi moc nepomuze.
Ahoj,jedeš do japonska pracovně?Jestli si tady už o tom psal tak jsem to přehlíd..
A cože ses nestavil když jsi jezdil do lomnice na brigádu?Pepa
to Honza007: hele já držím elektrodu v ruce tak když to vemu dohromady týden, jak jsem psal výše stoupačky mrskám s přehledem, klasickej svár udělám taky ale prostě tento to je problém, chlapi u nás v práci svařovali s elektrodou a taky mají problémy, až budu mrskat 5 let elektrodou bude to jiný kafe ale za týden
když to vezmu podle sebe tak v pulzu se kterým dělám 5 let jsem frajer, udělám s ním stooupačku, jakoukoliv velikost sváru, nad hlavou s pulzem kterým intenzivně dělám 5 let opravdu umím, pozor stoupačka pulzem není sranda, má tendenci stýkat.
když k nám přijdou chlapi kteří svařovali v co a vezmou do ruky pulz tak jsou v čudu než pochopí jak to funguje, když s ejede rychle dělají se zápaly, umět ho rozlejt tak aby byl svár plynulý.
prostě mám tento samý problém s MMA ale jen v této poloze.
to tiger: ano jedu už za tři týdny pracovně na 14 dní. v trize jsem byl a bylo to na nic, příští rok už na to asi kašlu
Jj to vse vim jen se stazim pomoct jak umim :0 .Jinak bych taky elektrodu tahnul kvuli strusce.Vis jaky elektrody tam budes mit k dispozici?Je o mozne ze s tema co trenujes budou jine nez budes ve finale varit??
bude tam ten samý průměr 3,2 ale nevím bude to nějaká japonská jebka
To muze byt taky problem ,to ze jsou ruzne druhy elektrod tady resit nebudeme;)Mozna by bylo lepsi to zjistit a sehnat nejaky jejich eqivalent a s nim trenovat.
to pochybuji že budou shánět Japonský elektrody, mám klasiku od esabu, uvidím, máme všichni podmínky stejné, ale japonci jsou ve výhodě, budou svařovat se stroji které znají, vesměs také ty olympiády vyhrávají...
Postup pro svařování koutáku nad hlavou se neliší od svaru v PB.Nejprve se zavaří kořenová housenka, potom housenka na pásnici a nakonec na stojině.Problém je trochu nad kontrolou symetrie profilu svaru.Měl by to být rovnoramenný trojůhelník, v poloze nad hlavou má svařeč tendenci svar mít více na stojině.To je třeba hlídat.Jinak svar 6x6 mm, to je velikost zhruba a4, což je na jednu vrstvu elektrodou 3,2.Proud tak 120 A, s méně se bude lepit.Pokud má být svar pořádný, zapomenout na invertůrky na 230V, s tím se nad hlavou vařit elektrodou 3,2 nedá.Pro ukázku koutový svar nad hlavou při opravě železničního vozu
Editoval ŽOS (15-09-2012 09:34:23)
to ŽOS: Tak to je perfektní, taky jsem musel už ten malej invertor na 230V vyměnit za HSL 500A protože pak jak se to zahřálo tak se to začalo vypínat, zkusím to na 120A a pak dám vědět, budu s tím ještě trochu bojovat, nejhrší že na to mám už jen 3 týdny a to jsem ještě ve výrobě..
jinak to máš pěkně svařené, jo když někdo elektrodou umí to je pěkné...
Honza007 napsal(a):
dobry svarec se pozna podle toho ze zvladne velkou svarovou lazen silnejsi elektrody,takze to asi bude cesta
tohle podepisuju když vařím nad hlavou něco co by chtělo 3,15 beru si na to 2,5.
Unihero jde o každou ampéru, seřizovat si aparát třeba o 5A je moc chce to ještě jemněji a počítat s tím že konec elektrody teče rychleji než začátek.
Ale ty to natrénuješ a těm šikmovokejm to tam nandáš
Stránky: 1