SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1
Zdravím,
na úvod řeknu, že jsem svářecký začátečník.
Před nedávnem jsem si koupil svařovací invertor OMICRON GAMA 160. Svařuji bazickou elektrodou 2,5/300mm, proudem 75 – 90A.
Svařil jsem s nim poličky do skleníku – vše OK, branku do zahrady – vše OK.
Včera jsem se pokoušel svařit rám pro skleník na kaktusy a začalo mi to vyhazovat pojistky. Něco jsem navařil, ale asi co mi to 20x za cca 45min. vyhodilo jistič, tak mi začal blbnout i inventor a už mi nenaskočil oblouk. Jen přeskočila jiskra a tím to haslo.
Ještě to dneska zkusím vedle v baráku, kde se normálně svařuje, ale chci se zeptat jestli to vyhazování pojistek nedokázalo odrovnat inventor?
Předem děkuji za odpověď.
tak skus inu zasuvku , mozno mas slaby istic... gama ide alebo nie , nema sa co pokazit ...
Muže byt unavenej jistič nebo gama muže mit nejakou zavadu, i to se muže stat,mate ji novou tudiž v zaruce tak bych nevidel v tom až takovej problem..
Zkus to dát do jiný zásuvky, jinak honem k prodejci, kde jste to koupil- mě to samé dělala gama 165, když jsem jí dal do správy, tak zjistili, že byla špatná řídící jednotka- šmejd. Dneska mám gamu 165profi a musím říct, že je to pěknej dříč do domácí dílny!
ja mam gamu 160 už dele jak 3 roky velka spokojenost svařuji sni co chvíla a v praci ju na uržbe mame taky tam maka kazdej den jen 1x byla v opravě kolega nedal pozor když brousil tak litaly jiskry až do gamy ta nasledne přestala fungovat šla do pravy a asi zřejme dostala novej tištak a maka dal..
Ani nezkoušej a pošli na opravu . Celou tuto anabazi nikam nepiš !!!! Platí i pro ostatní . Napiš nebo lakonicky řeknui , přestatla svářet a šmytec . Nenech se do žádných debat zatáhnout . Vše co řeknete bude použito proti vám !!! A po návratu z opravy třeba ihned vrátit zpět - třeba půjčit známému svařeči , který zhodnotí , zda mašina šlape . Nenechat se ukecat . Toto halt u trafa nehrozí .
Editoval bobobo (06-09-2012 07:35:30)
Co se týká zkoušení, nejedná se o jinou zásuvku , ale o jinou zásuvku jištěnou jiným jističem. A podívat se na vyskakující jistič, jestli třeba nějak nehřeje a není tak stářím vypálený.
Co se týká vady invertoru, moc si nedovedu představit vadu, která by zvýšeným odběrem vyhazovala jistič a přitom by invertor dál normálně svařoval úplně stejně jako dřív. Tam totiž jsou ty pracovní hmoty tak malé, že i sekundové navýšení odběru tak, aby překročilo 16 Ampér a vyhodilo jistič by v opakovaném případě něco v invertoru přehřálo a něco by tam odešlo.
Pokud potom siksikovi začal blbnout invertor, tak to je ono. Nejspíš řidicí jednotka, špatný kontakt....Pokud to je v záruce, rozhodování je jasné.
V opravně bych řekl.... Začalo to svařovat, vyvařil 1 - 2 elektrody..., pak blblo, vyhodilo pojistky. Nahodil jistič, a hned od začátku to nešlo a blblo. Poslal do opravy. Nic víc.
Editoval Radim (06-09-2012 09:46:06)
Nebo je někde velkej přechoďák (vyhřátá zásuvka, tenkej prodlužovák) a invertor se chudák snaží dohnat proudem výkon a skřípe u toho zubama a vyhazuje jistič.
keby sa to stane mne tak ho vyskusam na inu zasuvku (istic)...reklamacia by bol posledny krok,pracoval som v servise a naslo sa plno dementov ktory posielali na reklamaciu stroje ktore neboli ani poriadne rozbalene,netvrdim ze je aj tento konkretny pripad taky
A já mám zase zkušenost , že dost dementních servisáků se do zařízení ani nepodívalo a poslalo ho nešťastnému zákazníkovi zpět . Taky neříkám , že jsou všichni stejní . Pokud je věc v záruce , vyžaduj 100%ní funkčnost , nenech se ukecat , to je dobrý .
Pruduch napsal(a):
Nebo je někde velkej přechoďák (vyhřátá zásuvka, tenkej prodlužovák) a invertor se chudák snaží dohnat proudem výkon a skřípe u toho zubama a vyhazuje jistič.
Když to tak dlouho mnohonásobně zkoušel, muselo by mu to místo přechodového odporu při odebíraných 16 ampérech nejspíš začít kouřit a hořet ... problém by bylo vidět okamžitě....
A invertor, pokud neměl moc dokonalé jištění, schcípnul na podpětí = příliš vysoký proud tam zničil nejspíš výkonové spínače.
Jasně, ale úplně stejnou věc mohl způsobit třeba tenkej prodlužovák nebo poddimenzovaná/zprasená instalace a podobně. Nedávno jsem v jedný starý chalupě osobně potkal zásuvku, kde po připojení kompresoru spadlo napětí na asi 100V, ale samozřejmě jsem nečekal až se někde začne kouřit. Zásuvka předtím normálně fungovala se stejným kompresorem asi dva roky. Šlo mi jen o to aby byly řečeny souvislosti, že invertor se bude snažit držet proud na výstupu a pokud se mu nebude dostávat napětí na vstupu, tak v lepším případě bude vyhazovat jistič a nebude svařovat, v horším odejde.
Editoval Pruduch (07-09-2012 11:10:19)
No výpočet toho ztrátového výkonu, co se někde ve špatném kontaktu mění v teplo, je dost úděsný. Stačí 10 ampér, nemusí být ani 16 ampér a rozdíl napětí do plného síťového 120 volt!!! je 1200 watt! Špatný bodový kontakt to ohřeje na 200 - 400 st C tak do 2 vteřin! Smotanou tenkou prodlužku tak do 30 vteřin, roztaženou prodlužku nebo slabý drát to při trvalém provozu, za 5 - 10 minut ohřeje na 50 - 100 nebo ještě víc stupnů , slabší kousek nebo tepelně izolovaný kousek drátu ještě víc.. a při opakovaném zahřívání dojde k jeho zeslabování až se nakonec za pořádného zajistření přepálí....
A stará chalupa, to bude plno starého dřeva zpracovaného červotoči neboli extrémně náchylného k zahoření i od malé jiskry plus všechny štěrbiny, kouty, elektrické krabice atd zanešeny hořlavým prachem......
Dobrý den siksik,
jak je na tom invertor?
S pozdravem Zdeště
Díky za rady a připomínky!
Tak nakonec jsem šel vyzkoušet k sousedovi. Tam to jede jedna radost. Naštěstí je to strýc od manželky, takže říkal, že tam mohu kutit když budu potřebovat. Dále mi sdělil, že ty zásuvky/pojistky v domě, kde to nešlo jsou staré a už za jeho doby, kdy tam bydlel (před cca 15 lety), byly s elektrikou problémy. Takže budu muset najít nějakého elektrikáře až se na to koukne a případně něco s tím udělá. zatím budu svářet vedle v baráku.
Ještě jednou děkuji za příspěvky.
Ještě před elektrikářem, sežeň si udělátko, co umí najít kabely pod omítkou a najdi krabice, kde jsou ty rozvody pospojované. Ty otevři, vyčisti , dotáhni spoje , pokud se na to cítíš...., přirozeně při vypnutém proudu a pak uvidíš. Můžeš to vylepšit i tak, že ten invertor tam půjde. Nesmí to být ale rozvody před hodinami, ty jsou rozvodných závodů a pokud do nich budeš šťourat, mohou tě podezřívat z krádeže elektřiny.
A připrav se na zajímavé objevy..... třeba na to, že možná chybělo velice málo, aby ti ten barák vyhořel. Jak se to stalo jednou mně - vypálený důlek hluboký centimetr a půl ve starém trámu !!!! od žárovky , nad trámem staré dřevo a seno........
Vlastním taky Gamu 160 a mám ji na domací lepení a jede mi to na jističi 16A.
Naprosta spokojenost! Já ji můžu doporučit!Česká a dobrá kvalitka!
Jak se již mnohokrát psalo , jen inkasující lidé jsou čeští , snad . Ale je to jedno , pochval se .
Stránky: 1