SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1
Dobrý den,
nedávno jsem koupil trafo Einhell CE 160/1 Compact, a potřebuji udělat nové svařovací kabely. Ale nevím jak je napojit k trafu. Nemám tam žádné koncovky, prostě kabely vedou z trafa, a když jsem to odkrytoval tak kabely byly zapojeny přes takovou kovovou "dutinku", která byla sevřená. S připojením zemnící svorky a kleští problém nevidím, ale spíš jak je napojit na trafo?? A jestě mám tam kabely nejspíš 16mm2 (popravdě jsem je neměřil, ale jsou tenké) tak jsem si říkal, že pokud by se to dělalo, jestli by nestálo za úvahu koupit kabely 25mm2. Ale zase nevím, jak by to bylo s připojením k trafu. Dají se ty "dutinky někde koupit?? Koncovny do trafa dávat nechci.
Díky za rady
KrejciBenjamin napsal(a):
kabely byly zapojeny přes takovou kovovou "dutinku",
dej sem fotku jak to je připojeno od Einhelu, místní mozkový trust Ti poradí nejlepší řešení...
Bohužel trafo je na chalupě, fotku nemám, ale ted jsem narychlo našel na polácích pár fotek, ale připojení tam moc vidět není, budu hledat dál.
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2363486.html
KrejciBenjamin napsal(a):
Dají se ty "dutinky někde koupit??
určitě, existuje toho nepřeberné množství - nějaká speciálka elektro, servis/opravna svařeček, prodejna pro kutily apod.
jde o to dokonale spojit tlusté dráty z trafa (sekundární vinutí) s gumovým svařecím kabelem - dokonale elektricky vodivě, pájením a tak, aby se kabely nemohly z svařečky vytrhnout nebo zkratovat.
Vyměnit u takových aparátů tenké kabely (često s plastovou izolací) za pořádné gumové + pořádné kleště je určitě rozumné...
Hlinkove kabely tazko spajkovatelne . Riesil som takke Sheet zvaracky na rychlokoncovky a je to cena toho trafa 20% noveho cenovo , len aby to bol Luxus ... A nepouzijes o meter-dva dlhsie zvaracie kable ... Hlnikovy vodic spojis svorkornicov ...
Ty dutinky se možná seženou, ale co jsem je viděl, jakési mám u trafa taky, to bude chtít určitou zručnost a zkušenost to kleštěmi promáčknout, aby to dlouhodobě drželo a mělo nízký přechodový odpor. Minimálně to bude třeba na několika dutinkách vyzkoušet a naučit se to.
Nevidím v tom problém nahradit je třeba sešroubováním takovou M4, M5 s nějakou na ty silné kabely udělanou speciální podložkou. Akorát to bude větší než původní dutinka, tudíž se to bude muset uvnitř svářečky nějak dobře umísti anebo dodatečně izolovat.
Druhá možnost jsou ty klasické rychlokoncovky namontované na krabici.
Právě nízký přechodový odpor může být u levných bautraf důležitý, spojení napevno to zároveň s nízkou cenou zaručuje, odnímatelné rychloncovky je třeba kvůli přechodovému odporu udržovat v čistotě. Co profi svářečka nebo nějaký lepší invertor zvládne, protože má napěťové rezervy, nemusí zvládnou to bautrafo. Ostatně totéž platí pro celý elektrický řetězec, kabely, zemnicí svorka, svařovací kleště. Včetně malé délky původních svařovacích kabelů, které tak mohou být tenké a levné a přitom mají při svařování malou napěťovou ztrátu.
Sekundár z svařovacího trafa, jedno jestli měď nebo hliník, by zřejmě pájet byl problém, než by se konec drátu prohřál a pájka mohla nanést, teplo vnesené po drátu může zničit izolaci na trafu.
Editoval Radim (29-08-2012 05:54:01)
Taky jsem to řešil u sekundáru z hliníku . Prostě na tom vývodu z trafa udělej očko a přes cupal podložku sešroubuj s mosazným okem , do kterého zapájíš svařovací kabel . Ten spoj je uvnitř bedny .
Stránky: 1