SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Zdravím pány svářeče !!
Koupil jsem TIG a nejde mi s tím svařit obyčejné konstukční železo ( jekl, plech ). Plech 0,8 mm propálí i na 4 A , průtok 5 l / min a elektroda 1,5 červená. Do silnějšího plechu vypaluju krátery.
Na nerezu je vše O.K. , svar se pěkně rozlévá.
Kde dělám chybu s tou ocelí ?? Poradí někdo nezkušenému amatérovi ??
Hliník ( MIGem ) jsme vyřešili na jiném vláknu velmi rychle :-))
1, Jaký máte ochranný plyn?
2, Kolik mm máte vysunutou elektrodu z hubice?
3, Jak dlouhý oblouk držíte?
Plyn musí být čistý argon, elektroda vysunutá max. 3 mm, plynu změřených cca 8 l/min, délka oblouku do 5 mm.
Editoval jirkati (27-07-2012 23:15:17)
Argon 4,6 , elektroda vysunuta kousek, možná ani ne ty 3 mm , oblouk odhadem 5 mm ?? Takže jsem se skoro trefil. Asi bude málo plynu, mám 5 podle manometru.
Editoval bluesavage (27-07-2012 23:20:30)
na manometr nekoukejte ten keca je potreba prutokomer ,5mm delka oblouku ne moc 1-2 mm
podlozte medi a varte pulsem
mám příložný průtokoměr na hubici, ale na CO2, na MIG jsem nastavil na tomto nějakých 6l / min. Nutno poznamenat, že mám nový redukčák. Původní nějak blbnul, až nešel vůbec. Předpokládám, že bude problém právě v nízkém průtoku plynu. Zkusím tomu trochu přidat.
Moje čína puls asi ( určitě ) nemá. Mám toto :
http://www.svarecky-obchod.cz/plazmove- … hf-mma.htm
predpokladam ze ten jokel si nemal ocisteny a bol mastny.. pod plech musis nieco podlozit.. hlinik, med ked ti to prepaluje.. ako tak pozeram tak ten cinsky multistroj pulz naozaj nema..
ne, jekl byl jemně broušený - příprava pod chrom. Leštit se to mělo až po zavaření.
Podla mna znečistený material, pri zváraní TIG-om je čistota materialu nutnosť, ono nestačí mať očistené len zo zváranej strany, zvútra zvlášť v jokloch býva pekný bordel
skus pulz, ale na 4 A nemoze taky tenky plech prepalovat, ja si myslim ze nieco bude s plynom
Tak už to funguje.
Nastavil jsem 8 l / min ( na MAG stroji s příložným průtokoměrem pro CO2, takže kolik to je v reálu ?? ) + 10 A a už to 0,8 mm plech nepropaluje.
V rámci zkušení jsem zkusil drobně orezlý a trochu mastný plech a jde to taky.
Tak už jen léta praxe a odříkání.........
Díky všem za užitečné rady ohledně nastavení. Zbytek už je jen o výše uvedené praxi :-))
8l/minutu je stale 8l/minutu jak jsem psal vyse prilozny prutokomer je nejpresnejsi protoze meri prutok primo na hubici.Jinak ostatni je o praxi presne jak pisete.
Aha, já jsem měl dojem, že CO2 má jinou měrnou hustotu než argon ( což asi i má ) a tak jsem pojal podezření, že by to nemuselo ukazovat zase až tak přesně.
Ono to asi bude tak +- na stejno :- , zase takový rozdíl to nebude.