SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Známý mě požádal o opravu nefukčního svářecího trafa RTB-3. Po demontáži krytu a vyčištění malty,smetí a pilin jsem se pustil do hledání
závad. Přepínač šel přepnout jen velmi ztěžka. Ve všech polohách jsem nenaměřil obvod. Příčinou byl ulomený přívodní kabel hned za průchodkou
před pojistnou kabelovou příchytkou. Všechny žíly přerušeny. Kabel jsem vyměnil za nový. Další závada- "vystřelený" kondnzátor 1M paraleně
k výst. svorkám-vyměněn za nový. Konce vývodů k rychlospojkám byly opáleny- svorky po vyzkoušení protikusem se ukázaly jako opotřebené-
nešly utáhnout. Vyměněny za nové- Nejvážnější závada- některé sekce vyšších proudových rozsahů přepínače roztaveny a cínované vodiče
všechny volné. Po demontáži a výměně vadných sekcí a nahrazení cínovaných konců lanek lisovanými koncovkamí byly všechny sekce v pořádku.
Těžký chod způsobovala znečištěná aretace poloh ,kterou jsem vymyl technickým benzínem a promazal. Trafo svařuje jak zamlada. Bylo pořízeno za 1000Kč,
oprava -asi 2 h práce, kondenzátor,dvě rychlospojky, třífázový vačkový přepinač na rozebrání, trocha nostalgie... Trafo nové stálo kdysi ca 6000Kčs!
Je zcela evidentní že trafo během 20 let používání neprošlo žádnou údržbou(vyčištění,dotažení spojů ) a i po této době a takovémto zacházení a současné nenakladné opravě trafo v klidu může dál fungovat třeba zas dalších 20 let na to se tady dost často zapomína při vychvalovaní invertoru chtěl bych vidět kolik by bylo funkčních invertoru po 20letech a takovéto zanedbané udržbě a kolik by stála oprava invertoru.
On invertor za 10 000 Kč teď a trafo za 6 000 Kčs tenkrát je cenově někde úúúúúplně jinde.
Martin napsal(a):
On invertor za 10 000 Kč teď a trafo za 6 000 Kčs tenkrát je cenově někde úúúúúplně jinde.
jenže se zas zapomína na to že dnes jde koupit dobré trafo do 3000 kdežto dobrý invertor do této ceny nepořídíte
To mate prast jak uhod jen si vemte kolik stala treka KS 250 (dnes za KS250 chteji nekteri na bazarech i 20000)nebo WTU pripadne podobne krom toho lze dost tezko porovnavat co lze koupit dnes a co se dalo nebo spise nedalo normalne koupit tenkrat pred 20 lety.Tozhodne kdyz si dnes mohu vybrat radeji koupim slusny invertor za pulku platu nez trafo za 1/4 platu .Jo to kdyby stalo dnes trafo 2-3platy jako tenkrat a usmernena masina 3-5 krat vic to bych se jinak rozmysle,pravda je to take zavisle na frekvenci vyuziti.Ja osobne sice tolik doma nesvarim nicmene vetsinou to jsou nutne opravy ktere spechaji takze i tak se mi doma dve svarecky vyplati.
Zdravím, ve svém příspěvku jsem nechtěl rozpoutat nekonečnou debatu-trafo- versus invertor. Opravuji svářecí zdroje nejrůznějších typů
a znám slabiny různých konstrukcí. Upozorňuji jen na zdroj možných závad. Jako vše prošly i svářecí zdroje bouřlivým vývojem-požadavek
potencionálních zákazníků byl rozkazem pro konstruktéry- razantní snížení váhy-zvýšení výkonu a zlepšení charakteristik. Mimochodem,
všimli jste si,kolik je najednou na prodej za levný peníz WTU.UTA, ap. Lidé překonali počáteční nedůvěru k invertorům a poté,co je nakoupili
a vyzkoušeli,snaží se prodat léta opečovávané svářečky. Kdepak před 10 lety sehnat UTA 200, nebo SMA. Dobrý svářeč, jak praví jeden
můj známý praktik, svaří s čímkoli.Nejvíce mě pobaví svářečky ,vyrobené z dynam. Aby se svářecí charakteristika vylepšila, zařadil konstruktér
do obvodu obří odpor,který se při svařování rozžhaví. Svářeč se také ohřeje....
Svářečku z autobusového dynama mám 30let a vaří perfekt . Má i elektronickou regulaci , podobnou té v downloadu . Za bolševika to byla levná a snad jediná cesta ke stejnosměrné svářečce . A o žádném odporu jsem nikdy neslyšel . A to těch návodů na tuto konstrukci bylo hafo .
Zdravím, ta svářečka existuje a dodnes svařuje v Malhostovicích u Brna. Myslím, že i ve svařovací technice existuje něco jako láska k veteránům
-automobilům. Také mám dodnes všechny svoje výtvory a svářečky /je to podmíněno místem/. Je v nich kus mého života .
Já jsem experimentoval s tranformátory a teprve asi šestý exemplář byl perfektní -a byla to přesná kopie TR121. Teprve tehdy jsem pochopil,
že trafo musí být správně poddimenzováno, jinak nedosáhnu správné charakteristiky. Po 2 měsících perf. práce se prorazilo, nedokázali jsme
ho impregnovat do hloubky. Sedmé trafo mám dodnes, tenhle typ na C jádru je dokonalý.
Ve firmě máme 2 trafa RTB3- super stroje. Sváří, jak kdyby přijeli z fabriky. Máme je jen jako záložní, občas je bereme na pálení, ale to jen tehdy, když dojte propan.butan na pálení. Doma jej mám taky a mám ho jen jako záložní, mám totiž mig-mag a invertor
Ja mam TMB-125 už 22 let vaří taky jako nové ,doma udělám v dnešní době za rok tak cca1-2m svaru celkem zkrátka není co svařovat a pořizovat na takovéto práce nový invertor mi přijde zbytečné a myslím že většina domacích svařečů je na tom stejně a proto nenam rád když tady na foru nalakají nováčka na koupi invertoru který je 3x dražší než obyčejné trafo čímž nováček dělá v podstatě zbytečně 3x dražší svary nehledě na životnost uvedených zařízení.
Myslím,že pro domácí použití je důležité, mít tu možnost svařovat. Je jasné, že v paneláku je svářečka celkem na nic a v domě se vždy
najde místo na uskladnění . Svařují i marketové svářečky,běžné potřeby uspokojí. Po opravě jsem zkoušel svářečku Herkules- byl vypálený
přepínač a volné připojení svářecího kabelu/ káblíček 10mm2 s PVC izolací/ Byl jsem překvapen,svařovala celkem slušně a se zabudovaným
ventilátorem/známá finta/ nevypínala tepelná ochrana. Na opravu plotu,svaření koleček ap-jaký je sortiment domácích prací bohatě stačí.
Výrobci a prodejci je kapitola sama pro sebe. Každé sebemenší zlepšení parametrů je provázeno skokem ceny....
Josef*elektro napsal(a):
Myslím,že pro domácí použití je důležité, mít tu možnost svařovat. Je jasné, že v paneláku je svářečka celkem na nic a v domě se vždy
najde místo na uskladnění . Svařují i marketové svářečky,běžné potřeby uspokojí. Po opravě jsem zkoušel svářečku Herkules- byl vypálený
přepínač a volné připojení svářecího kabelu/ káblíček 10mm2 s PVC izolací/ Byl jsem překvapen,svařovala celkem slušně a se zabudovaným
ventilátorem/známá finta/ nevypínala tepelná ochrana. Na opravu plotu,svaření koleček ap-jaký je sortiment domácích prací bohatě stačí.
Výrobci a prodejci je kapitola sama pro sebe. Každé sebemenší zlepšení parametrů je provázeno skokem ceny....
Plně souhlasím ale některým to prostě nedochází tak si koupí invertor a přitom by jim stejnou službu doma prokázalo obyčejné nejlevnější trafo které je i 5-6x levnejší než ten invertor není umění svařovat za drahé peníze umění je doma kutit a dělat veci za hubičku
Musíte si chlapi uvědomit , že se to tu hemží prodejci a servismany . A ti potřebují prodat to svoje .
Nejsem servisak ani prodece jejichž mnohe praktiky jsou mi proti srsti,chapu ze si snazi vydelat nejak na chleba, jsou lepsi ale i mnohem horsi (viz mnohdy horentni marže ve vysi stovek procent za levne svarecky z chiny) ale to jsem ponekud odbocil.Jsem jen obycejny svarec jakych je tady dost.Presto kdyz se me nekdo kdo neumi svaret zepta jakou by si mel koupit svarecku zeptam se ho co chce svaret on a kolik na to ma penez a mnohdy to skonci tak ze mu to varim ja za nejakou odmenu nebo protisluzbu.Pokud se ten clovek rozhodne nebo uz je rozhodly svarecku koupit pak je to vetsinou clovek ktery svaret umi a nebo naopak to neumi vubec a rad by se to naucil.Ten co to umi a to i trafem rad by neco co mu umozni svaret bazickymi elektrodami a v neposledni rade umozni snadnejsi manipulaci a lepsi dynamicke vlastnosti oblouku takze vetsinou koupi invertor( gama a podobne).Ten co svaret neumi chce zas neco s cim se nebude trapit a laborovat (narozdil od trafa usmernenemu zdroji ktery ma stabilnejsi oblouk).Je samozrejme ze ten co svaret umi vystacil by si zajiste s trafem stejne tak bez diskuze jsou vyhody i nevyhody jak trafa tak invertoru, kazdemu co je mu po chuti libo. Svaret trafem mi problemy necini nicmene radeji si vyberu usmerneny zdroj,ale kazdy preferujeme neco jineho.Presto radeji az na vyjimky radeji doporucim invertor nez trafo.
Dnes je k tomuto zásadně jiná doba . Jednoduše se dříve kradly elektrody v práci a ty byly bazický . Jenže dnes musí absolutní většina lidí nejenom elektrody kupovat a tak je jedno , jaké už koupí . A za tři tisíce nakoupí něco elektrod .
Pokud někdo staví a kupuje věci do dílny, tak invertor je super věc. Rámečky, sváření roxorovejch drátů, atd. Pokud někdo dá za invertor do 10 tisíc, tak se mu vložené peníze za nedlouho vrátí (pokud počítám, že si najme živnostníka za 150-200 Kč za hodinu). Já si koupil mig-mag omicron a když se to rokřiklo v hospodě, tak jsem posvářel pár kamarádům věci okolo baráku a oni mi přišli helfnout na stavbu- když bych za to měl platit, tak vám řeknu, že by mě to stálo ca 20000Kč- počítám 100Kč na hodinu (a to není v dnešní době odměna pro zedníka). Ve 12 lidech jsme za 2 dny nahodily celej barák na hrubo. Sám bych to dělal nejméně 2 měsíce. Ještěrkář nestačil vozit palety se směsí ze 3km vzdálené mísírny.
Ale je zde stále otázka údržby vlastního bydlení a nic víc . Nemůže ty tři tisíce na elektrody provařit . A to když zapne trafo za 10 let , tak určitě bez problémů pojede . Už konečně nesměšovat kšeft s domácí údržbou .
Četl jsem statistiku, vypracovanou pro prodejce, která zjistila, že asi s 30 procenty nářadí a stroji se po koupi vůbec nepracuje. Tlak na prodej
způsobil,že lidé kupují i to, co nepotřebují a nebudou potřebovat. Pak je otázka, zda je kvalita či parametry rozhodující. Také jsem šetřil na nářadí,
zlobil se např. s imbus klíči. Pak jsem vrazil do sady větší peníz než obvykle a to, že se může člověk opřít vší silou a spolehnout se na to,
že klíč vydrží,je k nezaplacení. Některé nástroje PRC ale překvapivě mají dostatečnou kvalitu i po delším používání. V Německu se prodává
základní sada pro údržbu domu- je tam vše,na co si člověk běžně vzpomene,včetně olejničky a krabičky s vazelínou. Mají to zmapované,
ale u nás ještě je jiná situace, lidé se baví výrobou čehokoli.
Ale k těm svářečkám- teď budu opravovat KS 250, koupena jako šrot, v žalostném stavu, ale trafo a tlumivka OK. Prý byla i pod vodou/částečně/
Demontoval jsem vše,aby "kafoserie" mohla jít na lak-je rezavá jak liška. Pánové,ale trafo 68 poctivých kg mi skříplo pazouru a tlumivka
má 30. Až dílo dokončím, zkusím nafotit.
Ja letos svařil prasklou židli a na lavičce jsem nahradil kouskem plocháčem urezlou jednu nohu svary celkové délky cca 30cm a to už je půl roku pomalu fuč to jsou domácí práce bohatě by mi stačilo obyčejné nejlevnější baubau trafo do kterého bych vmontoval ventilátor a v pohodě bych svařoval za par korun.
Editoval donal (23-06-2012 18:06:54)
Nelze nez souhlasit s nekterymi vyse uvedenymi fakty(ne vsechny bazicke elektrody jsou kradene,maji i jine vlastnosti ktere je predurcuji k vhodnemu pouziti).Souhlasim samozrejme i s tim ze trafo je vhodna volba pro znaleho a hlavne zrucneho kutila.Stejne tak ale jednim dechem radeji osobne koupim ci doporucim invertor a vzhledem k tomu ze se svarenim krome jineho zivym mohu vcelku snadno z praktickeho hlediska posoudit oba zdroje.Vse je na svobodnem rozhodnuti kazdeho s nas.Nastesti jiz dnes jsou moznosti v tomto oboru mnohem dale takze nejsme omezeni, snad jen financne.
Ale o ty zvláště v této otázce jde . Ostatní jsou plky .
To je věc názoru,svar forum je tak trochu žvanírna,ne? Já bych chtěl upozornit čtenáře spíš na úskalí různých "úprav " a tuningů ".
Svářečky jako vyhrazené el. zařízení podléhají zvláštnímu režimu výroby,zkoušek. Některé úpravy- změny konstrukce, snížení minimálních
vzdáleností, zapojení "vrabčí hnízdo" jsou problematické a jako RT elektro chci jen upozornit,že za případný úraz el. proudem odpovídá provozovatel
tohoto zařízení. Některé svářečky, které jsem opravoval, neviděly prohlídku natož revizi celou dobu životnosti. Pochybuji, že některé výtvory
by snesly zkoušku na průraz vysokým napětím.
Josef*elektro napsal(a):
To je věc názoru,svar forum je tak trochu žvanírna,ne? Já bych chtěl upozornit čtenáře spíš na úskalí různých "úprav " a tuningů ".
Svářečky jako vyhrazené el. zařízení podléhají zvláštnímu režimu výroby,zkoušek. Některé úpravy- změny konstrukce, snížení minimálních
vzdáleností, zapojení "vrabčí hnízdo" jsou problematické a jako RT elektro chci jen upozornit,že za případný úraz el. proudem odpovídá provozovatel
tohoto zařízení. Některé svářečky, které jsem opravoval, neviděly prohlídku natož revizi celou dobu životnosti. Pochybuji, že některé výtvory
by snesly zkoušku na průraz vysokým napětím.
Tak na to musím reagovat u nas v práci letos koupili dva nové invertory jsou uplně stejné stejný výrobce stejný model stejné parametry koupené v jeden den v únoru ted v červnu přišli revizáci a revidují ruční nářadí jako každý rok a co se nestalo jeden invertor neprošel revizí nesplňoval nejakou hodnotu podle nejaké normy dle vyjadření revizních techniků má proražený filtr který zabraňuje aby se zpět do sítě dostalo to co se v tom invertoru vytváří invertor prý totiž rozbíjí frekfenci proudu a mění ji na vyšší nejlepší na tom je to že pokud by si ho někdo koupil domu kde se nedělají revize tak to absolutně nemůže poznat invertor normalně svařuje je plně funkční akorat pokud by bylo na okruh kde je zapojen zapojeno zařízení citlivé na frekfenci-PC,notbook a pod mohlo by dojít k poškození těchto zařízení ,invertor šel na reklamaci.
Problém je v prodejcích a dovozcích. Aby se vyhnuli polatkům, lepí na všelijaká zařízení CE , nevydávají prohlášení o shodě a k zařízení
nepřikládají revizní zprávy. Na trhu je i spousta napodobenin- viděl jsem invertor " HILTI" místo embosovaného nápisu samolepka, která
nedržela.... Na každém výrobku by měl být štítek výrobce , číslo tech. normy, kterou splňuje. Nějak je potřeba z lidí ty peníze dostat.
U starších zařízení jsou také problémy- tam se bere ohled na normy, platné v době výroby a to, jestli zařízení neohrožuje při provozu.
Např. Triodyn R320 má naprázdno až 100V. Svářečka ZU 315 má unikající proud / aniž by byla porucha/ tak velký, že vybavuje
proudový chránič. Chránič mají mít povinně všechny zásuvky na venkovní použití.
Co se týká elektrických zařízení, je povinnost provozovatele- třeba majitele rodinného domu, aby si zajistil kontrolu domácích zařízení.
Dokud se nic nestane, celá desetiletí nikdo nic nekontroluje. Nedávno jsem revidoval spotřebiče v nájemním domě- majitelka Němka
vyžadovala po nájemnících revizi domácích spotřebičů- lidé se málem vzbouřili, ale majitelka jako jedna z mála se chovala tak, jak
ji to norma ukládá. Roztečená rychlovarná konvice někoho snad pohne k činu.
Editoval Josef*elektro (28-06-2012 21:24:08)