SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Tlak vyvinuty ventilatorem je vyrazne vyssi nez vztlak tepleho vzduchu takze proud vzduchu vytvoreny ventilatorem je naprosto dostatecny na uchlazeni svarecky.V tom je fyzika kouzelna
Samozrejme vzduch musi projit kolem vsech teplotne problemovych soucastek (trafo tlumivka a usmernovac)
Editoval Honza007 (10-06-2012 21:53:47)
a proto jsem navrhoval ventilator dat tak aby foukal do vnitř a pokud jsou otvory nekde v kastli třeba pod trafem tak teplyvzduch ubude vyfukovat pod svařečku tak to jsem to měl udelano na elektrodove svařečce einhell byl tam dan meziaxial ta se nestačila ani ohřat pořadně berlana dejte pryč pokud je celej a bez nejakych zasahu na aukru prodate vždy.. a postavte novou mašinu i z pořadnou řídící jednotkou ktc 112 nebo aek 115..
Ne, já myslel, že je proti fyzice, když nahoře fouká studený vzduch dovnitř a dole je vyfukován horký. Nejsem ale fyzik, tak se tady nebudu hádat.
Inu tigmigu , jako elektrikáři by ti zvlášť mělo být jasné , že z prdu kuličku neuděláš . To v praxi taky čekáš , že ti 10ka jistič unese 16A ? Máš to hned v prvním svém příspěvku , trafo je prostě nedostatečné .
Jestli chceš co největším ofukem zvýšit zatěžovatel trafa, nestačí tam dát čistě jen ventilátor ( axiální) , ale musíš ten proud vzduchu z ventilátoru i usměrnit. To znamená ventilátor zabudovat do kousku potrubí před a za ventilátorem o délce cca průměru potrubí. Nebo aspoň poloviny průměru.
Nejsem elektrikář ale napadlo mně že možná trafo nebude nejslabším článkem pokud ano tak nemá cenu řešit úpravu této svářečky. Mně nejde o zvýšení výkonu s ním jsem spokojeny. Ono motor taky nejde provozovat bez chlazení a s chlazením ano tak co když lze vyřešit prodloužení doby sváření třeba jen jednoduchou úpravou.(větší průtok vzduchu, usměrnění vzduchu). Možná je trafo v pohodě ale nezvládá to usměrňovač. To se právě chystám zjistit.
Retez je tak silny jak silny je jeho nejslabsi clanek.V zasade je snahou konstruovat tak aby se nemontovali do jednoho zarizeni ruzne vytizene a zatizitelne soucastky.Poctive (a mnohdy i predimensovane stroje ) slouzi jeste dnes a neni jich malo.Dnes v honbe za ziskem je vse vyrabeno a konstruovano mnohdy i za hranici moznosti.Mnohdy zajimavym voditkem kvality je treba hmotnost.
Editoval Honza007 (11-06-2012 14:25:07)
S tím souhlasím. Dnes se nářadí a stroje vyrábí hlavně za ziskem. Prostě aby náklady byly co nejnižší a ještě na tom co nejvíce získali. To znamená, že se použijí méně kvalitní díly a u součástek hodně poddimenzované. Že se to bude po pár minutách vypínat z důvodu přehřátí? No a co. Však oni s tím svařovat nebudou.
Vyzkoušeno... foukal jsem z boku na trafo usměrňovač a tlumivku (stolní ventilátor 18W). Po 5 minutách sváření na nejvyšší stupeň mi došel drát na malé cívce. Zkoušel jsem rukou: trafo úplně studené, tlumivka studená, usměrňovač vlažný. Myslím že když to hodím do jiné bedny a budu dovnitř foukat sunonem 120x120x38 a z druhé strany odsávat stejným ventilátorem teplý vzduch tak není co řešit. Když budu potřebovat větší výkon tak sáhnu po elektrodě.
Nevím proč, ale teď vám nějak nevěřím.
Čekal jsem že trafo bude horké nebo aspoň tlumivka... nespálil jsem se ani o hliník na usměrňovači. Jednou mi to vyhodilo jistič B16. Zítra koupím D 16 akorát nevím kde seženu tu malou cívku drátu. Mám doma 5 kg tak bud na rychlo vyrobit držák... unašeč mám. U trafa a tlumivky jsem sahal na plechy i na vinutí. Problem berlana je v tom že ten původní ventilátor fouká pouze na trafo ze vzdálenosti 10mm... jak do stěny. A ty nasávací otvory jsou žalostné. Připadá mi že spíš ten vzduch jen mele. Nevím jak foukají ty sunony... doufám že jak ten můj stolní ventilátor. Zkoušel jste toho Bimaxe bez krytu? Nemám důvod nějak zkreslovat jen mě štve že už nemám drát a tak jen tak brzo znovu neotestuji. Dnes asi objednám jednu malou cívku za nekřesťanské peníze.
varok napsal(a):
Nevím proč, ale teď vám nějak nevěřím.
asi vime proč..
Mám objednaný drát nevěříte čas nebo že to bylo studené? Zpětně i kdybych se seknul a mel přepnuté na 1 max nebo 2 min tak by přece to trafo topit mělo. To se Vám nezdá?
Editoval TIGMIG (11-06-2012 21:01:05)
za 2 minuty se trafo moc neohřeje to byjste musel svařet aspon 5 min v kuse na plny vykon dratem 0.8...
Nee, nejdříve píšete, že se to po 1,5 minutě přehřeje a vypne tepelná ochrana a potom je to po pěti minutách na max. výkon úplně studené? nevěřím tomu. I když budete tohle trafo ofukovat a pojedete na max. tak alespoň trochu teplé bude. Tyhle trafa se prostě hřejí, s tím nic neuděláte, kromě výměny za jiné lépe navinuté trafo. Ano, svého Bimaxe jsem několikrát zkoušel i bez krytu. Když jedu na nižší sv. stupně, třeba na 3-4 tak je studené, ale když jedu na plný knedlík, tedy na 6ku třeba 10 minut, tak už je dost teplé, i když na něho foukám z ventilátoru hodně studeného vzduchu.
Zkoušel jsem dnes 0,8 mm drát bez přídavného chlazení a stupeň 2 max. U trafa teplé vinutí odhad 40C stejně tak tlumivka. Nejvíc topí usměrňovač ale 50C to není. S ofukem trošku lepší teplota trafa a tlumivky. Usměrňovač byl na tom líp. Nevím kde je to to čidlo které vypíná.
Vyměnil jsem jistič za D a teď mě spíš limituje zamrzající ventil na hasičáku. Proč to předtím vypínalo nevím ale bylo to tehdy fakt něco mezi 1 a 2 minutami. S tepltoami mně neberte vážně je to odhad ale 50C uz mám problém udržet v ruce. Já tady toho Berlana nijak chválit nechci. Posuv je o ničem, cívka vleze bez úpravy jen 0,8kg, hořák je na prd... ale to trafo pokud vydrží tak teď pro mé použití stačí. Já ho použiji a pokud budu mít mag svářečku s euro koncovkou, hořákem 3 metry a dám tam cívku 5kg tak jsem spokojeny. Celkově mě to vychází asi 7000. Díly mám z Polska. Co tady za tu cenu chcete pořídit na svařování kolem baráku? Einhella za 6000 se stejně špatným hořákem a posuvem?
Tak Einhela modré řady, Gude apod. bych nekupoval vůbec.
Einhella modrého 170 nebo 190 má v servise soused... na auta... V bývalém zaměstnání měl kolega starého einhella a s tím byl spokojený ale ty levné značky jdou postupně s kvalitou dolů takže 10 let starý model byl kvalitnější než model 2012. Telwina hodně jetého jsem viděl rozebraného a je to taky o ničem. (posuv, unašeč) váha žádná. Nejlevnější rozumné řešení je asi OMI 165.
Nezlobte se ale to to trvalo
Editoval Honza007 (12-06-2012 18:24:16)
Tigmig: A kdo myslíte, že kdysy vyráběl svářečky Einhel?
varok napsal(a):
Tigmig: A kdo myslíte, že kdysy vyráběl svářečky Einhel?
odpovim za vas Telwin... byly to ješte modely z označenim sga 130/145 /170 190 200/1,2,3 sga 200/3 si mužete prohlednout na svar bazaru jedna tam je a na bazoši jsou fotky jak vypada ve vnitř tato 3fazova mašina od einhelu a trafo vyraběl TELWIN..
Nechápu, proč tady každý píše, že telwiny jsou šroty a přitom je ještě ani neviděli. O svařování s nimi ani nepíšu. To je jedno.
Že má svářečka malý plastový podavač a pod., to je sice pravda, ale nesvědčí to o tom, že to jsou nekvalitní levné šmejdy.
To jsem nevěděl. Omluvte moji neznalost. Na mně ta působil ten Telwin kterého jsem viděl. Jsem tady nový o svařování vím pramálo... Jsem tady abych si nechal poradit ne abych radil
O tom, jaká je Telwin Bimax vynikající svářečka se můžete přesvědčit v tématu: http://www.svarforum.cz/forum/viewtopic.php?id=2314 , kde pan varok na 21 stránkách řešil, jak přimět svářečku, aby alespoň nějak svařovala.
Já už raději nic nepíšu ať to zase neschytám...