SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Zdravím vás pánově potřeboval bych poradit jak se dá opravit ostří nože pákových nůžek na plech. Z horního břitu je vylomený kus ostří a na oprava pouhým přebroušením ostří je to moc velký. Jsou to starší stolní pákově nužky tipuji tak nim. 20 let takže žádná čína. břit je asi 20cm dlouhý a 1cm široký. Děkuji vám za rady.
Kdysi jsem vyvařoval klasicke pakove nuzky na betonarske draty kluci je meli prodlouzene aby se nemuseli ohybat a pak strihli i 12 ku kulatinu. Tenkrat jsem na to mel jen cca 4 elektrody kteryma se navareli brity na bagrech. v tomhle pripade u pakovek na plech jsme vzdycky davali nove brity ktere udelali kluci na nastrojarne z nejake nastrojovky
Pokud stačí tenký, jednovrstvý návar, lze to řešit elektrodami jako UTP 665 atd.
13-17% Cr, nízký uhlík, uhlík se natáhne ze základního materiálu a výsledná tvrdost bude kolem 55 HRc.
Nůž se předehřeje jen na asi 150°C, navaří se krátká housenka, tak do 3 cm, hned se zaklepe kladivem aby se kompenzovalo pnutí a pokračuje se dál. Jako u litiny.
Pak se to nabrousí.
Další možností jsou materiály jako UTP DUR 600, UTP 73 G2, UTP 673, WIG A DUR 600, A 73 G2, A 673 a další materiály s 7-10% Cr a 0,35-0,5 % C.
To jsou legované nástrojovky tvrdosti 56-58 HRc. To už chce ale nůž předehřát na 300-400°C.
Víš ono se to stejně bude muset brousit naplocho a tak výroba nového nebude složitější , špíše jednodušší , při dodržené jakosti materiálu nože .
na naváření jsem použil EB 511,vyhovuje mi na ručních nůžkách i bez kalení na větší se dá zakalit.
Je nejaky ekvivalent EB 511 ale pre metodu TIG ? Potrebujem vyvarit hranu noza na plech o dlzke 1cm.
Vdaka za odbornu radu.